2. in 3. junija v Mariboru poteka športni vikend, s pomočjo katerega lahko vsak obiskovalec odkrije in preizkusi šport, ki je primeren zanj. Na številnih lokacijah v Mariboru so na voljo različne športne aktivnosti, vse do pohodništva, atletike, jadranja.

28. športni vikend Maribora organizira Športna zveza Maribor. Po mestu se odvijajo številne športnih aktivnosti, mi pa smo med drugim obiskali Aikido društvo, ki se predstavlja ob spodnji postaji gondole. 

Aikido je borilna veščina, ki udeležence uči samoobrambe – gre za izkoriščanje nasprotnikove sile in izmikanje. Samoobramba je v današnjem času zelo priljubljena, predvsem med nežnejšim spolom. Aikido je primeren za vse, stare med 9 in 80 letom. 

Rudolf Majcen, trener aikida, nam je povedal, da treningi njihovega društva potekajo v šoli Gustava Šiliha v Mariboru, čez leto v telovadnici, poleti pa se preselijo ven, v naravo. Tako so učitelji in učenci videti v »akciji«, med spretnostmi izmikanja in samoobrambe. 

Na treningih aikida učenci niso razdeljeni v kategorije, ampak vadijo vsi med seboj, istočasno. Prav tako nimajo tekmovanj. Pogovarjali smo se z eno izmed udeleženk Pio, ki aikido trenira že nekaj mesecev. Pravi, da sicer samoobrambe v svojem vsakdanjem življenju, na srečo, še ni potrebovala, a meni, da bi ji znanje aikida zelo pomagalo in bi se pravilno ubranila vsiljivcev v vsaki situaciji.

Bodi fit v Bodifit

Obiskali smo tudi Bodifit center na Fontani, kjer nudijo individualne in skupinske vadbe za moške in ženske. Samo še danes so vse vadbe brezplačne, tako da se lahko obiskovalci odločijo za sebi najprimernejšo, prav tako pa se bodo danes vaditelji in vadeči preselili na teraso.

Pogovarjali smo se z Goranom Pečancem, ki nam je povedal, da se obiskovalcem predstavljajo z akcijo »Kako fit je mesto?« Gre za 5-tedensko preoblikovanje telesa, ki vključuje tudi fitnes karto in karto za vodeno vadbo, testiranje začetne in končne telesne sestave, posvet z inštruktorjem glede prehrane, individualno prilagojen program in vodstvo trenerja vseh pet tednov. Obiskali smo tako imenovano vadbo »Shape TNZ«.

Vsak konec tedna vse do septembra, Bodifit izvajal vaje tudi na Art campu v parku, katerih se bomo vsi lahko udeležili brezplačno.

Posledice »zimskega spanca« so vidne predvsem na nogah, zadnjici in trebuhu. Za zadnje »popravke« pred tapravim poletjem še ni prepozno.

Premaknite se, koristilo bo!

Eva Božič

Starejše novice