Foto: Jure Banfi
Si bo nogometna reprezentanca Slovenije že jutri priigrala nastop na evropskem prvenstvu 2024? Andraž Šporar verjame, da imajo Slovenci dovolj kakovost, da slavijo že v Kobenhavnu, Matjaž Kek pa si v prvi vrsti želi kakovostne predstave svoje ekipe.

Napetost pred zadnjima tekmama kvalifikacij za evropsko prvenstvo, ki ga bo leta 2024 gostila Nemčija, narašča tudi med Slovenci.

Izbrana vrsta Slovenije je danes še zadnjič pred selitvijo na Dansko, kjer se bo jutri pomerila za vrh skupine H, trenirala na domačih tleh. Pred zbrane predstavnike sedme sile sta pred treningom stopila selektor Matjaž Kek in Andraž Šporar.

Tako Slovenci kot Danci imajo pred zadnjima dvema tekmama kvalifikacij 19 točk, štiri več kot tretji Kazahstan, ki ima še edini od zasledovalcev možnosti za preboj na zaključni turnir.

»Zavedamo se pomembnosti tekme in kakovosti tekmeca, ki nas čaka v Kobenhavnu, ne glede na to, v kakšni postavi bo igral. V tej fazi sezone imamo vsi določene težave, zato smo se osredotočili na našo ekipo in pripravo nogometašev.

Vemo, kako močna je Danska na svojem stadionu, se pa zavedamo tudi svoje kakovosti. Želim si, da odigramo hrabro in odločno. Igramo proti kakovostni reprezentanci, ki ima kakovostne posameznike in dobre rezultate,« je pred odhodom v Kobenhaven dejal Matjaž Kek.

Odločajo o lastni usodi

»Smo pripravljeni, naredili bomo vse, kar je v naših močeh, da osvojimo tri točke in se že jutri uvrstimo na evropsko prvenstvo,« je optimističen Andraž Šporar, ki je v teh kvalifikacijah dosegel tri zadetke.

Ljubljančan je poudaril, da bo poln stadion Parken dodatna motivacija za potrditev nastopa na evropskem prvenstvu. Na tribunah bo 40 tisoč navijačev, med njimi bo tudi 600 Slovencev. Šporar verjame, da se jih bo slišalo kljub številčni prevladi Dancev.

Slovenski nogometaši, kot že nekajkrat v teh kvalifikacijah, tudi danes ne bodo preizkusili zelenice v danski prestolnici, napadalec pa temu ne pripisuje posebne teže. Verjame pa, da bo Slovencem uspelo že jutri:

»Vsi smo malo nestrpni, hkrati pa izredno uživamo v tem tednu. Pripeljali smo se v položaj, ki smo si jo želeli od začetka kvalifikacij, saj je vse v naših rokah.

Zagotovo jutri ne bo enostavno, saj imajo tudi Danci svoje načrte in cilje. Imamo pa dovolj kakovosti, da se lahko ob dobro odigrani tekmi nadejamo pozitivnega rezultata.«

Tudi če zabije Oblak...

»Ne bom napovedal, da bom zabil tudi jutri, pa mi potem ne bo uspelo, videli bomo jutri. Povsem vseeno mi je, kdo doseže gol, šteje samo to, da zmagamo tekmo. Tudi če Jan Oblak nabije dolgo žogo in konča v golu ... samo, da gre Slovenija na evropsko prvenstvo,« je poudaril Šporar.

Nogometaš Panathinaikosa je pred jutrišnjo tekmo izpostavil tudi svojega partnerja v napadu Benjamina Šeška. Dejal je, da gre za izredno kakovostnega napadalca, s takšnim igralcem pa ni težko sodelovati.

Jutri bo skupaj s Petrom Stojanovićem moral paziti, da ne prejme rumenega kartona, saj bi v tem primeru moral izpustiti ponedeljkovo tekmo v razprodanih Stožicah.

Kazahstanci bodo sicer jutri že ob 16. uri po slovenskem času gostili San Marino, rezultat dvoboja v Astani pa bo znan že pred večerno tekmo v Kobenhavnu. Šporar ne verjame, da se lahko Kazahstan opeče in ostane brez treh točk:

»Zagotovo bi bili izredno veseli, če bi San Marino premagal Kazahstan, vendar gledamo samo nase, pred nami je fantastična tekma. Tudi če bi San Marino uspel zmagati, bi želeli na naslednjih dveh tekmah iztržiti šest točk.«

Foto: Jure Banfi

To so tekme, za katere se živi

»Izziv je velik. Ni pomemben posameznik, ampak koliko je vsak posameznik pripravljen svojo individualno kakovost podrediti kolektivu. V tem primeru bi to bila lahko zelo dobra Slovenija.

Če pa kdo potrebuje še dodaten motiv ali izziv, verjetno ni na pravem mestu. To so tekme, za katere se živi. To je privilegij,« poudarja selektor reprezentance, ki ima v tej vlogi že izkušnje z velikimi tekmovanji.

Slovenci so se leta 2010 prav pod Kekovo taktirko prebili na svetovno prvenstvo v Južni Afriki, kjer sta igrala Boštjan Cesar in Milivoje Novaković, zdaj pomočnika Mariborčana v izbrani vrsti.

Pri Danski manjkata Rasmus Højlund in Christian Eriksen, Kek pa opozarja, da imajo Danci dovolj kakovosti za krpanje lukenj. Težav e ima tudi nekaj slovenskih nogometašev, vendar selektor verjame, da bodo prav zaradi izziva stisnili zobe in pomagali reprezentanci. Najbolj vprašljiv je nastop Žana Celarja.

Keka ob tem veseli, da je reprezentanca z dobrimi rezultati poskrbela, da je nogomet tudi v slovenski javnosti postal tema številka ena.

Komentarji (2)

SLO (ni preverjeno)

Danes Slovenija premaga Dansko! Stavničarjem dober namig.

zobna pasta za drek (ni preverjeno)

nikoli

In reply to by SLO (ni preverjeno)

Starejše novice