Pogovarjali smo se z Marinkom Šarkezijem in Damjanom Gajserjem, ki sta pred več kot dvajsetimi leti v Ljudskem vrtu z Mariborom premagala PSV. Obudila sta spomine na takratno obdobje in razkrila kakšne možnosti imajo nogometaši v dvoboju z Nizozemci.

Marinko Šarkezi je pustil ogromen pečat v vrstah Nogometnega kluba Maribor, kjer je igral od leta 1997 in vse do svoje upokojitve od profesionalnega nogometa leta 2004. V tem času je popularni branilec z Mariborom osvojil šest naslovov državnega prvaka, dva pokalna naslova in bil tudi eden najzaslužnejših mož pri zgodovinski uvrstitvi Maribora v Ligo prvakov leta 1999. 

48-letni Šarkezi je svoje prve nogometne korake naredil pri NK Pušči, nato pa se je hitro preselil k NK Muri, kjer je odigral eno sezono in zbral 39 nastopov v črno-belem dresu ter zabeležili tudi sedem zadetkov.

Po Muri je je prestopil v Beltince, kjer je ostal štiri leta, preden se je preselil v Maribor in se zapisal v zgodovino kot edini slovenski Rom, ki je kdaj zaigral v Ligi prvakov. Od profesionalnega nogometa se je poslovil na prijateljski tekmi Maribora proti slovitemu Arsenalu, nato pa je svojo bogato nogometno znanje še dve leti razkazoval v nižjih avstrijskih ligah, v Jennersdorfu. 

Je tudi večkratni prejemnik nagrade Najboljši romski športnik, leta 2018 je na Pušči organiziral nogometni tabor, preizkusil pa se je tudi v vlogi nogometnega trenerja. Več let je vodil Ženski nogometni klub Maribor, za kratek čas bil trener pri Bad Radkedsburgu, nazadnje pa je nekaj časa bil še pri Nogometnem klubu Bistrica.

Kot nam je povedal, trenutno ne deluje v nogometu in uživa v prostih popoldnevih.

Marinko Šarkezi v družbi nekdanjih soigralcev Galiča in Balajića. (FOTO: Mediaspeed)

Dobri spomini, jutri so možnosti 50:50

Šarkezi se zelo dobro spominja tekem proti PSV-ju leta 1998, najlepše spomine ima pa seveda na prvo tekmo, ko je Maribor slovite Nizozemce spravil na kolena z 2:1.

»Tudi v Eindhovnu smo imeli dolgo ugoden rezultat za uvrstitev v Ligo prvakov, a nato so zabili dva gola, izsilili podaljšek in še dvakrat zadeli. Z malo sreče bi se lahko že tisto leto uvrstili v Ligo prvakov,« se spominja popularni 'Šerpa'. Vzdušje v Ljudskem vrtu je bilo takrat izjemno, igrali so praktično pred polnimi tribunami, PSV pa je imel precej močno zasedbo, še pravi Šarkezi.

»Med drugim je igral tudi Ruud van Nistelrooy, ki velja za enega največjih nogometašev v zgodovini, toda to so tekme, s katerimi živiš in, ko stopiš na zelenico, vse to odmisliš,« pojasnjuje in poudarja, da prazne tribune na takšnih tekmah predstavljajo velik 'hendikep'.

»Če igraš pred svojimi gledalci, kar še posebej velja za Mursko Soboto, je to ena dodatna energija, ki jo zagotovo potrebuješ proti takemu nasprotniku,« meni Šarkezi, a vendarle za jutrišnji obračun napoveduje enakovreden boj obeh nasprotnikov. 

»V dveh tekmah bi bili zagotovo Nizozemci boljši, a na eni tekmi je vse možno. Mura igra doma, so nabriti, igrajo dobro in imajo sigurno možnosti za presenečenje. Upam si celo trditi, da so možnosti 50:50, seveda pa bom spremljal tekmo in navijal za Muro,« še pravi Šarkezi.

Damjan Gajser še v vlogi pomočnika trenerja pri NŠ Mura.

Gajserja takrat ločilo nekaj centimetrov, Mura lahko preseneti

Preveč dobrih spominov na PSV pa nima nekdanji Muraš Damjan Gajser, ki je pri Muri preživel tri sezone kot igralec in nato še kot pomočnik Anteju Šimundži , kjer je bil od leta 2017 pa do pričetka letošnje sezone, ko se prvič v svoji karieri preizkuša kot glavni trener pri kranjskem Triglavu v drugi slovenski nogometni ligi.

Ravno Gajser je namreč na povratni tekmi Maribora v Eindhovnu ob izidu 1:1 zadel vratnico, ki bi skoraj zagotovo pokončala upe Nizozemcev. 

»Spomini niso preveč prijetni, saj je le par centimetrov manjkalo, da bi se uvrstili v Ligo prvakov,« priznava in spominja, da se je Maribor naslednje leto vendarle uvrstil v najelitnejše evropsko klubsko tekmovanje, ko sam več ni bil član kluba.

Gajser opisuje PSV z izbranimi besedami, saj da gre za velik klub z bogato tradicijo in bo zagotovo kvaliteten nasprotnik ter velik magnet za slovenski nogomet. 

»Prepričam sem, da ne glede na velikost PSV-ja, ima Mura velike možnosti za napredovanje. V nogometu je vse mogoče in ne zmaga zmeraj tisti, ki ima več denarja in je na papirju boljši. Na zelenici v ospredje pridejo tudi druge kvalitete, ki jih Mura nesporno ima in verjamem, da so sposobni presenetiti. Na eni tekmi je vse mogoče,« meni Gajser podobno kot njegov bivši soigralec Šarkezi. 

Del zgodovine tudi Ante Šimundža

Sicer pa spomnimo, Maribor resda leta 1998 ni prešel čez PSV, ampak se je veselil zgodovinske uvrstitve v Ligo prvakov leto zatem, ko so dvakrat slavili proti Francozom iz Lyona. Po senzacionalni zmagi v Lyonu z 1:0 so bili vijoličasti boljši tudi v Mariboru in to z 2:0.

Prvi je v Mariboru načel francosko mrežo ravno zdajšnji trener Mure Ante Šimundža, ko je v 24. minuti udaril s pravim projektilom izven kazenskega prostora in sprožil val navdušenja na tribunah Ljudskega vrta.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice