Foto: Jure Banfi
Rogaška je pred dnevi presenetila Olimpijo, včeraj pa so Slatinčani še drugič v sezoni remizirali z Mariborom. Ante Šimundža in Josip Iličić sta razlog za skromnejši rezultat (in po naši oceni tudi predstavo) našla v stanju nogometne zelenice.

Nogometaši Maribora v Rogaški Slatini niso uspeli podaljšati serije zmag, domov so se vrnili s točko.

Najbližje zadetku je bil Maks Barišić, ki je sredi drugega polčasa zatresel okvir gola, svoje priložnosti pa so imeli tudi domačini, ki so pretili predvsem preko nevarnega Patrika Mijića. Hrvat je pred dnevi zadel tudi v Stožicah, kjer so bili Slatinčani že na pragu zmage, na koncu pa so se morali zadovoljiti s točko.

Remi v Rogaški Slatini pa več kot očitno ni navdušil mariborske zasedbe. Vijoličasti so z izrečenim po tekmi morda tudi izgubili kakšnega privrženca na Obsoteljskem, saj so glavni razlog za končni razplet našli predvsem v slabem stanju igralne površine. Zagotovo se zelenica ne more primerjati s tisto v Ljudskem vrtu, a so bili pogoji enaki za obe ekipi, kot radi slišimo v nogometnem žargonu.

Josip Iličić, ki od vrnitve v Slovenijo praktično ni na voljo slovenskim novinarjem, je tokrat presenetil in po tekmi stopil pred kamere Sportkluba. Nekdanji zvezdnik italijanskih igrišč je domačine okrcal za stanje nogometne površine v Rogaški Slatini:

»Saj niti ne vem, če smo sploh igrali nogomet. Ne vem, kaj naj rečem na te pogoje. To ni bil nogomet, to je bilo nabijanje, to je igra z otroci. Ni normalno, da moram pri 36 letih razmišljati, če se bom poškodoval ali ne.

Kot sami vidite, mi manjka pol kolena, ker sem enkrat padel. Če želimo, da bo nogomet v Sloveniji napredoval, bomo morali veliko narediti na temo, da bomo imeli igralci potrebne pogoje za napredek.«

Nezadovoljni ne morejo pokazati vsega, kar znajo

»Nogomet igramo zaradi gledalcev. Nič pa ne pomeni, če na igrišču nismo zadovoljni in ne moremo pokazati vsega, kar znamo. Bili smo v lepem nizu. Mislim, da si vsak nogometaš želi igrati nogomet.

Danes smo se znašli, kot smo se, vendar mislim, da to ni bilo to, kar smo pokazali na zadnjih tekmah. Upam, da se bo to spremenilo. Sploh za mlade fante, na tribunah in igrišču, kjer morajo napredovati, da gledajo anti-nogomet. To ni sprejemljivo za leto 2024,« je bil nezadovoljen Iličić.

Domači strateg Oskar Drobne je žogo vrnil s ciničnim pozivom Nogometni zvezi Slovenije, naj vsem klubom v korist Maribora priskrbi hibridne zelenice. Ob tem je spomnil tudi na svoje obdobje pri Aluminiju, ko so nasprotniki za slabši izplen velikokrat že pred tekmo krivili igrišče.

Dejstvo je, da je slatinsko igrišče verjetno najslabše v ligi, a tako ni od »včeraj«. Jeseni so se tekme v Rogaški Slatini pogosto igrale na blatni in neravni zelenici, z mivko na igrišču pa so se morali pred dnevi spoprijeti Domžalčani. 

Medtem ko pri rumeni družini krivde za poraz niso usmerili v igrišče, je Ante Šimundža delil stališče Josipa Iličića. Še več, trener Maribora je srečanje zaradi pogojev za igro označil za mizeren dogodek:

»Zame to ni bila tekma, to ni bil nogomet. Težko je govoriti o tekmi, mislim pa, da si ljudje v Rogaški Slatini, ki pridejo gledati nogomet, zaslužijo boljše pogoje in predstave. Zame je bil to zelo mizeren dogodek.«

Zgolj igrišče krivo za slabo predstavo Maribora?

»Žoga je bila več v zraku kot na tleh, po tleh si je ni bilo možno podati, zato je zadeva popolnoma jasna. Da smo igrali slabo? Igrali smo odlično, karakterno na visoki ravni. Imeli smo dan manj počitka kot nasprotnik, odigrali pa smo tekmo z več priložnostmi.

In če tukaj razmišljate, da lahko igraš boljše, je nekaj zelo narobe. Kaj naj v strokovnem štabu analiziramo po tej tekmi? Povejte mi eno stvar. Kako se je kdo odkrival, podal, sprejel žogo, delal viška ali pa branil. Nisem pameten, kaj naj analiziramo.

Še dodatno tveganje je, da se lahko kdo poškoduje. Hvala bogu, da se ni nihče poškodoval zaradi igrišča. Luki Uskokoviću je verjetno šla stegenska mišica, počakati moram na zdravniško službo. Nevarnost za mehanske poškodbe je velika,« je Šimundža odgovoril na vprašanje, če je bila zgolj zelenica kriva za skromnejšo predstavo Maribora.

Trener vijoličastih je v nadaljevanju novinarske konference presenetil tudi z besedami, da je bil ob pogledu na igrišču »prisiljen« v spremembo taktičnega načrta:

»Ko sem videl igrišče, je sledila popolna sprememba taktike. Imeli smo pripravljeno eno taktiko, po spremembi pa je bilo tako, kot je bilo.«

Besede, ki jim je, še posebej, ker jih je izgovoril trener kluba, kot je Maribor, težko verjeti. Vsaka resnejša ekipa se namreč na takšne zadeve pripravi že v analizi prihajajočega srečanja. Je želel Šimundža povedati, da v mariborskem taboru niso bili seznanjeni s stanjem slatinske zelenice?

Foto: Jure Banfi

Ne odloča o tem, v kakšnih pogojih se bo igralo

»Ne verjamem, da nogometaši Rogaške uživajo, da igrajo na tej zelenici. Kaj delajo, težko odgovorim. Izgleda, kot da se opravičujem. Ne opravičujem se, kot klub smo odigrali odlično tekmo. Nasprotniku nismo dovolili praktično ničesar, bili smo nevarnejši in konkretnejši.

Težko pa karkoli analiziramo. Pri Rogaški so vedeli, kako in kaj, na podoben način so na prejšnji tekmi premagali Domžale. Domžalčani se niso prilagodili, mi smo se,« je še dejal Šimundža.

Strateg vijolic je dodal, da je bila odločitev, da spomladi razigrani Josip Iličić in prvi strelec lige Arnel Jakupović ne pričneta tekme, del taktičnega načrta. Je pa skušal Šimundža z igralci, ki imajo kakovost v fazi napada, skušali dvigniti ritem igre.

Ni odgovoren za to, da odloča o tem, v kakšnih pogojih se igrajo tekme, je še dejal in poudaril, da vsi v Sloveniji, ki imajo radi nogomet, stremijo k temu, da bi bil nogomet dober in lep za gledalce.

Komentarji (5)

SLO (ni preverjeno)

Ni izgovorov. A domačini pa so igrali na lepem igrišču?
Sicer so to priprave za Stožice.

Xy1962 (ni preverjeno)

Profesionalci pa taki....bolj me spominjajo na barbike

Surfeiter (ni preverjeno)

Kaj jamrate? Kupite si in plačajte si željene terene ... kakor mi vsi! Na pokazano znanje nogometa, ki se v res ničemer ne razlikuje od dvoriščnega, si igranja na račun žuljev obubožane rulje ne zaslužite! In Ilićiću nepismeni tiću ... NE SERI! ... ne seri o napredku, na tuj račun ...

44 (ni preverjeno)

Joj joj.. ne se sramotit..pol mostva Rogaske verjetno nima plaće kot ta dva mesecno..
Dosegli dno dna

Gnojni sarkom (ni preverjeno)

razmontirati bi morali Rogaško, tudi če bi snežilo....

Starejše novice