Foto: Jure Banfi
Iz Nogometnega kluba Maribor so sporočili novo žalostno vest. Po boju z zahrbtno boleznijo je umrl Milan Žurman, eden najboljših strelcev vijoličastih, kasneje pa trofejni trener mlajših selekcij kluba.

Nova žalostna vest iz Ljudskega, za večno je zaspal še en legendarni nogometaš Maribora, ki je globok pečat v klubu pustil kot trener mlajših selekcij.

V 64. letu starosti je boj z zahrbtno boleznijo izgubil Milan Žurman. Mariborčan je še sredi marca kljub bolezni vodil selekcijo do 15 let, nato pa se je umaknil in danes zjutraj zaprl oči.

Z 82 doseženimi goli je osmi na večni klubski lestvici strelcev, v vijoličastem dresu pa je navduševal že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Po vmesni epizodi v Avstriji se je ob koncu kariere vrnil v Ljudski vrt in Mariboru v sezoni 1996/97 pomagal do prvega naslova državnih prvakov.

Žurman, ki je v Sloveniji igral tudi za velenjski Rudar, je po koncu aktivne kariere kot trener več kot desetletje deloval pri avstrijskem Kapfenbergu, pred osmimi leti pa se je po vabilu Zlatka Zahoviča vrnil v Maribor in do lovorik popeljal mlajše klubske selekcije.

Nazadnje je v lanskoletni sezoni naslov državnih prvakov osvojil s kadetsko selekcijo.

»Žalosten dan za vse, ki nam je pri srcu vijoličasta barva. V 64. letu starosti se je poslovil Milan Žurman, nepozabni vijol’čni golgeter in trener številnih generacij nogometašev NK Maribor. Nazadnje selekcije U15, ki jo je ob kljubovanju bolezni še vodil na tekmi 13. marca. Fantje so premagali vrstnike iz Šenčurja z 12:0, nato so ga zdravstvene težave oddaljile z igrišča, v četrtkovem jutru pa je priljubljeni Migo izgubil bitko z zahrbtno boleznijo, mariborski in slovenski nogomet pa izjemnega moža ter strokovnjaka.

Dobri duh Ljudskega vrta, ki je s človeško vedrino in pozitivno energijo navdihnil vse okrog sebe, je zaznamoval različna obdobja v vijoličastem. Najprej osemdeseta leta, po rednem nastopanju in učinkovitosti. Kot gonilna sila zahtevnega projekta, ko se je v Ljudskem vrtu začelo novo poglavje s poudarkom na mlajših nogometaših. Milan Žurman se je odlikoval s hitrostjo, močnim in natančnim udarcem. Mreže je tresel v vlogi napadalca ali ofenzivno usmerjenega zveznega igralca. Skupaj je v vijoličastem odigral 269 tekem in zabil 82 golov, zadnje štiri v sezoni 1996/97, ko se je pred koncem kariere vrnil domov in se vpisal med nepozabne junake, ki so prinesli v Ljudski vrt prvi naslov državnega prvaka.

Velik delež k zgodovini našega kluba je prispeval tudi v vlogi trenerja, dolga leta je uspešno vodil mlajše selekcije v nogometni šoli. Z veliko predanostjo je prenašal bogate, dragocene izkušnje, usmerjal fante na razvojni poti in jih popeljal do trofej.

Vsem svojcem izrekamo globoko, iskreno sožalje.

Migo, počivaj v miru!« so zapisali v Nogometnem klubu Maribor.

V razmaku dobrega meseca so v Ljudskem vrta potrdili že četrto slovo bivših članov kluba, pred Žurmanom so mamreč umrli še Milan Arnejčič, Franc Kek in Nilton.

Komentarji (1)

44 (ni preverjeno)

RIP

Starejše novice