Foto: Bobo
Žiga Jelar, Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek (1601,1 točke) so zmagovalci zadnje moštvene tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih v Planici.

Slovenci so se pred 20.000 navijači pod Poncami sicer za zmago borili z Norvežani, a je Anže Lanišek uspešno odbil napad Halvorja Egnerja Graneruda in njegovih 242 metrov, ter poletel do 237,5 metra.

Slovenci so na koncu skupaj nabrali 24,2 točke prednosti pred Norvežani ter 56,9 pred tretjeuvrščenimi Avstrijci, pri katerih je blestel svetovni rekorder Stefan Kraft.

Marius Lindvik, svetovni prvak v poletih in olimpijski prvak z velike naprave, ki je bil v prvi seriji najboljši med vsemi, je tudi v finalu pokazal izjemen polet do 241,5 metra.

Petkov zmagovalec Žiga Jelar, ki je dan pred tem z 239 metri dosegel osebni rekord, je za njim poletel do 227 metrov, kar je pomenilo, da je Slovenija zdrsnila na drugo mesto in za Norveško zaostajala za 5,2 točke.

V drugi skupini je za Slovenijo nastopil kapetan ekipe Peter Prevc, ki se je v petek z drugim mestom prvič po letu 2020 spet povzpel na zmagovalni oder svetovnega pokala.

V finalu je poletel kar do 236 metrov, se komajda obdržal na nogah, a kljub temu popeljal Slovenijo spet na prvo mesto. Prednost je povišal na kar 25,1 točke prednosti.

Tretji v slovenski vrsti je nastopil svetovni podprvak v poletih Timi Zajc. Rokavico mu je z izjemnim poletom 231,5 metra vrgel Norvežan Johann Andre Forfang, Zajc pa je za njim pristal kar pri 241 metrih. Slovenija je pred nastopi zadnje skupine prednost povišala na 34 točk.

V zadnji skupini se je od smučarskih skokov poslovil Daiki Ito. Šestintridesetletni Japonec, štirikratni zmagovalec tekem svetovnega pokala ter svetovni prvak s tekme mešanih ekip 2013 ter dobitnik ekipnega brona v Sočiju 2014, je po poletu do 197,5 metra v izteku letalnice bratov Gorišek končal na ramenih moštvenih kolegov in pomahal skokom v slovo.

Halvor Egner Granerud je v boju za zmago za Norveško poletel kar do 242 metrov, pri čemer je pristal v telemarku. Lanišek se ni ustrašil izziva in je poletel do 237,5 metra za zanesljivo zmago Slovenije.

V nedeljo bo v dolini pod Poncami le še zadnje dejanje sezone 2021/22 - posamična tekma najboljše trideseterice svetovnega pokala.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice