Foto: Jure Banfi
Rokometaši Maribora so se od prve lige poslovili z novim porazom, v Novem mestu so klonili še 19. to sezono. Kakšna bo prihodnost rokometa v mestu ob Dravi?

Novomeščani, ki so s četrtim mestom najlepše presenečenje rokometne sezone, v zadnjem krogu pvenstva niso dopustili, da bi se na dolenjskih tleh veselili Štajerci.

Maribor Branik se tako od prvoligaške konkurence slovenskega rokometa poslavlja z novim, že 19. ligaškim porazom v aktualni sezoni, ki je v štajerski prestolnici ne bodo ohranili v prijetnem spominu.

Četa Luke Žvižeja tudi z zmago v zadnjem krogu prvenstva ni imela možnosti, da si priigra obstanek, saj so si rešilno 12. mesto pred dnevi zagotovili rokometaši Dobove. Vijoličasti so z vsega devetimi točkami prehiteli zgolj Krško.

Sezona, ki je bila polna takšnih in drugačnih težav, tudi kadrovskih, se tako zaključuje z izpadom iz elitne druščine slovenskega rokometa, pred klubom pa je, kot kaže trenutno, dokaj nejasna prihodnost.

MRK KRKA – RK MARIBOR BRANIK 34:30 (19:19)
Krka:
Rauh 5, Brajer 6, Blaževič; Knavs 11, Stanojević 5, Nosan 4, Avsec 4, Kukman 3, Rašo 3, Bradeško 2, Vukić 1, Grojzdek 1, Lončar, Majstorović, Windischer, Ernestl, Matko.
Maribor: Strašek 2, Zupančič 8, Lorger; Jerenec 8, Sok 5, Jezernik 4, Kovačec 3, Gregorič 3, Kačičnik 3, Budja 2, Hedl 2, Razgor, Košec.

Tudi tokrat usodna nihanja v igri

Tekmo je z golom odprl Jan Kovačec, nato pa so sledile črne minute, ki so bile, kot se je izkazalo na koncu, usodne v boju za točke. Krka je dosegla sedem zaporednih golov, strelski post Maribora pa je v osmi minuti prekinil Leon Gregorič

Mariborčani so se nato vrnili v igro, a potrošili ogromno energije. Vid Kačičnik je ob koncu prvega polčasa zadel za izenačenje na 19:19, tik pred odmorom pa se je z obrambo sedemmetrovke izkazal še Luka Zupančič.

Gostje so v drugi polčas vstopili samozavestno in z golom Tea Jezernika povedli z 19:20. V uvodnih petih minutah nadaljevanja napada obeh ekip nista bila razpoložena, po mariborski minuti odmora in seriji zapravljenih priložnosti pa je Krka znova povedla. 

Dolenjci so nato v igri gol za gol narekovali ritem, v 43. minuti je Tilen Kukman priigral vodstvo s 26:24. V manj kot dveh minutah je Krka dosegla tri zaporedne gole in v zadnjo četrtino dvoboja vstopila s prednostjo štirih golov 28:24. 

Ko je Avsec 11 minut pred koncem zadel za 31:24, je bila tekma odločena. Na koncu so Štajerci sicer ublažili poraz, Krka je slavila s 34:30. Domačin Uroš Knavs je bil z 11 goli prvi strelec srečanja, v mariborski zasedbi pa je največ golov - osem - dosegel Filip Jerenec.

Možna tudi selitev v tretji razred?

»Tudi današnja tekma je bila v stilu naše sezone. Odigrali smo toplo-hladno, na koncu pa je potrebno čestitati domači ekipi Krke. Zasluženo so zmagali in še enkrat več dokazali, da so že celotno sezono boljša ekipa. 

Po eni strani smo žalostni, da se končuje tako, kot se… Življenje gre naprej, Krki pa še enkrat iskrene čestitke za osvojeno četrto mesto,« je po zadnji tekmi v dresu Maribora dejal dolgoletni kapetan Tadej Sok.

Štiriintridesetletnik ni edini, ki zapušča ekipo Maribora, že pred zadnjo domačo tekmo s Slovenj Gradcem so priložnostno darilo ob slovesu dobili Simon Razgor, Filip Jerenec, Izidor Budja, Nejc Planinšek in Jure Hedl.

Prihodnost kluba je, kot že zapisano, dokaj nejasna, tudi zaradi finančnih težav. Direktor kluba Mihael Pisanec je pred dnevi za Televizijo Maribor dejal, da ni izključena selitev v tretji rang rokometa:

»Ocenjujemo, da bi prvo ligo v prihodnji sezoni težko igrali, saj bi imeli težavo pridobiti kakovostne igralce, veliko zdajšnjih se namreč poslavlja. Ideja je, da se klub resetira, se začne korak nižje, morda v 1.B ligi, morda celo v drugi, da zagotovimo osnovne pogoje za avtobus, opremo...«

Maribor se je med prvoligaše vrnil leta 2009, nato igral tudi v evropskih tekmovanjih, zdaj pa je, kot kaže, spet na kolenih.

Starejše novice