Foto: Jure Banfi
Mestna občina Maribor je danes podpisala pogodbo za izgradnjo 24 kilometrov kanalizacije znotraj občine, s čimer bo na sodobno kanalizacijsko omrežje dodatno priključenih 3508 prebivalcev. Stopnja priključenosti bo po izgradnji 98 odstotna.

S podpisom pogodbe za izgradnjo 24 kilometrov sodobnih kanalizacijskih sistemov na območju štirih krajevnih skupnosti, ki sta jo danes podpisala župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič in direktor podjetja Nigrad, Matjaž Krevelj, se je pričela izvedba projekta »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Drave – Mestna občina Maribor«.

Z novozgrajenim kanalizacijskim sistemom bo na območju Mestne občine Maribor na sodobno kanalizacijsko omrežje dodatno priključenih 3508 stalnih prebivalcev, katerih komunalna odpadna voda se je doslej odvajala neposredno v okolje ali v greznice.

Novi kanalizacijski sistem bo izgrajen:

  • na območju Kamniške grabe v krajevni skupnosti Kamnica, in sicer bo izgrajena nova kanalizacija v dolžini 1229 metrov,
  • na območju Limbuš – Laznica v krajevni skupnosti Limbuš, kjer bo izgrajenih 6600 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala ter črpališče,
  • na območju Malečnik-Trčova v krajevni skupnosti Malečnik-Ruperče, kjer bo izgrajenih 9600 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala ter devet črpališč,
  • ter na območju Pekre-Hrastje v krajevni skupnosti Pekre, kjer bo izgrajenih 6800 metrov gravitacijskega in tlačnega kanala ter razbremenilnik s črpališčem.

Stopnja priključenosti bo po izgradnji 98 odstotna

Po izgradnji bo stopnja priključenosti prebivalstva na ustrezno javno infrastrukturo odvajanja odpadne vode 98 odstotna. Vsi priključeni bodo imeli zagotovljeno ustrezno čiščenje komunalne odpadne vode na Centralni čistini napravi Maribor. 

Projekt »Odvajanje in čiščenje odpadnih voda v porečju Drave – Mestna občina Maribor« je sicer ocenjen na 11 milijonov evrov. Občina je prejela sofinanciranje iz Kohezijskega sklada in državnega proračuna v višini 5 milijonov evrov. Izvajalec del je podjetje Nigrad, ki bo delo opravilo s partnerji, med katerimi so Pomgrad, Cestno podjetje Ptuj in Komunala Slovenske gorice.

Vrednost del po pogodbi znaša okoli 6,9 milijona evrov in bo zaključeno do konca leta 2023

Na občini poudarjajo, da izgradnja sodobnega kanalizacijskega sistema prebivalcem omenjenih naselij prinaša vrsto prednosti. »Najpomembnejša je seveda zmanjšanje onesnaževanja okolja, kar bo imelo neposredne pozitivne učinke na zdravje prebivalstva,« še dodajajo na Mestni občini Maribor.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nepotrebna poraba (nepreverjen)

javnega denarja

Mojca79 (nepreverjen)

Ce to govorite kot nekdo, ki kanalizacijo doma ze ima, je naravnost smesno.

In reply to by Nepotrebna poraba (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Malečnik si jo naj zgradi, ko bo postal svoja občina! Zdaj jim bomo zgradili kanalizacijo, potem se bodo pa odcepili.

Starejše novice