Peti niz oddaj Dora nedeljski pogovori je Marjan Dora zaključil z gostjo, po kateri se imenuje akcija, ki s prehrambnimi artikli pomaga ljudem v stiski, Ano Lukner Roljič.

Ana Lukner Roljič je na intervju prišla direktno iz kalifornijskega mesteca San Jose, za katerega pravi, da bo spričo dejstva, da je eno od središč Silicijeve doline, v kateri se je zbrala vsa svetovna tehnološka pamet, kmalu postal pomembnejši kot San Francisco.

Štipendijo za šolanje v Kaliforniji je Ana dobila kot perspektivna igralka tenisa. Po končanem šolanju je doma opravila magisterij, pa se kmalu vrnila v ZDA, kjer vodi izpostavo pospeševalnika ABC, ima inspiracijska predavanja.

»Že pri sedemnajstih letih sem vedela, da sem dobila celo športno štipendijo, ki mi je omogočila cel dodiplomski študij. Študirala sem International business, ki je bila moja glavna smer.«

Zaradi ene in edine poškodbe v življenju je s tenisom zaključila.

Anina zvezdica – simbol humanitarnosti v Sloveniji

Dekle je pred leti začelo zbirati prehrambene artikle z dolgim rokom trajanja in jih deliti tistim, ki sami ne zmorejo bremen, ki jih prinaša sedanjost.

»Tako sem bila vzgojena, da je treba prisluhniti drugim. V takem duhu so me vzgajali, da si moramo pomagati in prisluhniti. Pred osmimi leti sem se odločila, da začnem nekaj svojega,« pravi. In tako je nastala Anina zvezdica.

Akcijo je poimenovala po sebi, Anina zvezdica, ki je v Sloveniji postal nek simbol humanitarnosti. V kratkem času je uspela zbrati številne somišljenike po vsej Sloveniji, od začetkov akcije pa so hrano razdelili že več kot 100 tisoč družinam. 

»Anina zvezdica posluje brez denarja. Organizacijski del še vedno financiram sama. Vse delamo z minimalnimi stroški, zelo smo skromni, nimamo promocijskega materiala, natisnemo le logotipe.«

Poteka božična akcija

Trenutno je v Anini zvezdici okrog 150 prostovoljcev.

»Sedaj poteka največja akcija božična Anina zvezdica, na naši spletni strani in na Facebooku je objavljeno, v katera skladišča lahko prinašajo hrano. V trgovinah Spar in Interspar pa imamo vozičke, v katerih lahko odlagajo hrano.« 

Celoten pogovor si lahko ogledate v priloženem videoposnetku.

Starejše novice