Mesta po Sloveniji in tudi izven naših meja so napolnili rdeči baloni s prav posebnim namenom – opozoriti na otroke s posebnimi potrebami in širiti ljubezen do vseh, tudi tistih, ki so malo drugačni.

Ob mednarodnem dnevu redkih bolezni je mariborski Zavod 13 že šesto leto zapored organiziral pohod z rdečimi baloni. Dogodek, ki se je rodil v Mariboru, je v teh letih postal vseslovenski dogodek, ki se vsako leto bolj širi tudi v tujino.

Dogodek je vzpodbudil pohode proti predsodkom še v drugih državah

Letos so pozitivno energijo in sprejemanje do drugačnosti z baloni širili v 13. slovenskih mestih.

»Šest let nazaj je bilo prvič,« je povedala organizatorka in ustanoviteljica Zavoda 13 Petra Greiner: »Lani pa smo šli čez meje in postali mednarodni dogodek. Letos je ta že v Afriki, Avstraliji, Ameriki.«  

Dogodek poteka tudi v Rusiji, tja ga je ponesla mama, ki sicer živi v Ljubljani: »V Rusiji sploh ne vidiš teh otrok na ulici, tudi ne invalidov. Mamicam teh otrok je bil naš dogodek neka vzpodbuda, da drugje pa gredo celo na ulice in to sem jim je fajn zdelo,« še dodaja Greinerjeva.

Zakaj rdeči baloni?

Rdeč balon simbolizira upanje in ljubezen. »Rdeči baloni zato, ker je pred prvim pohodom, ki je bil šest let nazaj samo v Mariboru, hči Sofija imela hlačni mavec,« pojasnjuje Greinerjeva. Takrat je kupila rdeč balon napolnjen s helijem in ga privezala k sebi in Sofiji, da jima je bil v uteho in za boljšo voljo. Tako se je rodila ideja za pohod z rdečimi baloni v podporo otrokom, ki ne govorijo, ne hodijo.

Najbolj veseli bodo nasmeha

Petra Greiner je povedala, da starše otrok s posebnimi potrebami najbolj razveseli, če jih opazimo in da pred njimi nimamo strahu: »Starši bomo najbolj veseli, ko nas vidite na ulici, v parku ali trgovini, da ne pogledate proč, ampak da se nasmehnete. Nič zato, če nekdo dvakrat pogleda našega drugačnega otroka.« 

Dodaja, da je potrebno vzgajati tudi otroke, da se ti zavedajo, da obstajajo tudi takšni otroci, ki so malo drugačni, ampak da se lahko z njimi igrajo.

Med udeleženci je vladala pozitivna energija in ljubezen

»Letos smo prvič. Lepo je, domače, veselo, nasmejano. Pa hkrati veš, da narediš nekaj dobrega. Dogodek ima stoprocentno čudovit namen in samo naj traja,« je svoje vtise o dogodku povzela udeleženka Jasmina.

Mihaela in Ajda se dogodka udeležita vsako leto: »Midve z Ajdo sva redni na pohodu z baloni, zato ker ga podpirava v vsakem primeru in ne samo zaradi naše življenjske zgodbe. Drugačnost daje ljudem več, kot jim odvzame. Vsi si zaslužimo to, da se imamo radi, da smo ljubljeni, da smo srečni.«

Letošnji pohod z podnaslovom 'Kaj pa ona'?

Organizatorji dogodka so želeli pozornost na letošnjem dogodku dati tudi materam otrok, ki največkrat nimajo prave psihološke pomoči. Vsem porodnišnicam v državi bodo poslali prijazno pismo in jih opozorili, da ne smejo pozabiti na psihično podporo.

»Pomoč materam je ključna ne le zanje, temveč za njenega posebnega otroka in vso družino,« pojasnjuje Petra Greiner. 

Komentarji (5)

Zakaj pa rdeci (ni preverjeno)

Rdeca barva so simbol zlocinov ruske rdece armade

Haja (ni preverjeno)

Ce bodo hodili z rdečimi baloni jim nova vlada ne bo pomagala. Rdeča barva ni ta trenutek najbolj priljubljena. Sicer pa kaj bi naj to pomenilo, da vsakega toliko časa neka društva po mesti paradirajo?

Debil mmmm (ni preverjeno)

Prosim za klik na sorodno sobotainfo novičko o krompirju. Je tam spisan recept za vse vaše in naše težave.
Vaš Vlad Korona Tepeš Virus

Kritik (ni preverjeno)

Nesposobni komentarji povedo vse o avtorju ! Pogrešam udeležbo družbeno političnih veljakov za podporo udeležencem .

gostja 426 (ni preverjeno)

Ne razumem, zakaj je treba pri opozarjanju na redke bolezni kar tako še malo svinjati okolje z baloni. Ali slučajno še ne proizvedemo že dovolj odpadkov? Se tisti, ki jih uporabljajo, vprašajo, kje ti baloni končajo? Ne, kje pa.
Če na nek problem ne znate opozarjati ne da bi pri tem delali škodo, potem niste vredni pozornosti.

Starejše novice