Ste vedeli? Za vstop na Hrvaško se lahko najavite preko spletnega obrazca in si prihranite dolgotrajen vnos podatkov na meji.

Preteklih nekaj koncev tedna je na cestah minilo v znamenju dolgih čakalnih dob za prestop meje s Hrvaško. Čeprav je Gari Cappelli, hrvaški minister za turizem, že pred nekaj tedni najavil mobilno aplikacijo, s katero bi lahko naznanili svoj vstop na Hrvaško, podali kontaktne podatke ter namen potovanja in lokacijo bivanja, ta še zmeraj ni na voljo. 

Mejni policisti so zato morali ročno vnašati podatke za vsakega potnika posebej, kar je trajalo tudi po več minut, na mejnih prehodih pa so nastajale dolge vrste. Za prestop meje pa je bilo potrebno čakati tudi več kot štiri ure. 

Mobilne aplikacije ni, a podatke lahko preko spletnega obrazca vnesete sami

Mobilne aplikacije še vedno ni, hrvaško ministrstvo za notranje zadeve pa je v teh dneh omogočilo dostop do spletnega obrazca, ki potnikom omogoča, da sami vnaprej vnesejo podatke in najavijo svoj prehod meje.

Aplikacija zahteva vnos osebnih podatkov za vsakega potnika v vozilu, pri čemer je poleg osnovnih osebnih podatkov potrebno vnesti tudi kontaktni e-naslov in telefonsko številko

Odgovoriti pa morate tudi na vprašanja, ali ste preboleli covid-19 ali bili v stiku s kom, ki ga je prebolel, ali imate v svoji matični državi odrejeno samoizolacijo ali karanteno, in ali ste v zadnjih 14 dneh potovali izven svoje matične države. 

Poleg osebnih podatkov potnikov, je potrebno vnesti tudi podatke o nastanitvi v času bivanja na Hrvaškem.

Čakalna doba eno uro, kontrola le nekaj sekund

O tem, kako poteka prestop meje s Hrvaško, smo se ta konec tedna prepričali tudi sami. V petek popoldne smo prečkali mejo na mejnem prehodu Jelšane, kjer je bila čakalna doba po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste do eno uro. 

Tudi dejanska čakalna doba za prestop meje se je zavlekla na nekaj manj kot eno uro, čeprav kolona vozil ni bila dolga in je segala le kakšnih sto metrov naprej od slovenske mejne kontrole proti notranjosti države. 

Vozila, med njimi tudi številna z avstrijskimi in nemškimi registrskimi oznakami, so se premikala izjemno počasi. Nekateri vozniki so zato ugasnili vozila, potniki pa, kot v času najbolj prometno obremenjenih koncev tedna na vrhuncu sezone, izstopali iz vozil in se pretegovali. 

Po slabi uri čakanja in polžjega premikanja, večina avtomobilov je bilo v postopku preverjanja tudi po več minut, smo končno prispeli do enega izmed treh odprtih okenc hrvaške mejne policije.

Policist nas je vprašal, če smo se vnesli v sistem, nato pa le poskeniral vse osebne izkaznice in nam zaželel srečno pot. Vse skupaj v samo dobrih 20 sekundah.

Zakaj traja? Večina potnikov ni predhodno najavljena

Večina potnikov, ki so v petek prečkali slovensko-hrvaško mejo, kot kaže, ni bila predhodno najavljena in ni opravila vnosa podatkov v spletni obrazec, saj v nasprotnem primeru do tako dolgih čakalnih dob morda sploh ne bi prihajalo.

Vnos podatkov za vse osebe v posameznem avtomobilu pač terja svoj čas in če ga ne opravijo potniki pred potjo na Hrvaško, morajo postopek izpeljati hrvaški mejni policisti sami. Če se bo ta praksa zavlekla v vrhunec turistične sezone, upamo napovedati, da bodo kolone avtomobilov, ki bodo čakali na prestop hrvaške meje, segale globoko na slovensko stran.

Komentarji (2)

Default (ni preverjeno)

Vsi slovenceljni z upognjenim hrbtom takoj v ustasolandijo na dopust

Majkl (ni preverjeno)

Pa ce stojis 4 ure v koloni bi te lahko srecala pamet in bi izpolnil obrazec preko telefona. Lahko bi sosedje tudi kak napis nardili da naj ljudje med cakanjem izponejo.

Starejše novice