Slika je simbolična.
Slovenec je s prvim samonapihljivim supom na reaktivni pogon navdušil CNN.

Supanje postaja vedno bolj priljubljen vodni šport, zahteva pa določeno mero moči in vzdržljivosti. Slovenski podjetnik Sebastjan Sitar si je želel, da bi šport postal dostopnejši ljudem ne glede na njihove fizične sposobnosti. 

Leta 2016 je v Kamniku v Sloveniji ustanovil podjetje SipaBoards in ustvaril prvo samonapihljivo desko na svetu, ki jo poganja reaktivni pogon. Čeprav električne in samonapihljive deske obstajajo ločeno, je bila Sitarjeva zasnova prva, ki je obe funkciji vključila v eno desko.

»Ljudje se počutijo veliko varnejše, če vedo, da jim bo motor pomagal pri vrnitvi nazaj na obalo,« je povedal. 

Nedavno so o ideji poročali tudi pri ameriški hiši CNN, članek nosi naslov Ta samonapihljiva deska za veslanje na reaktivni pogon vzbuja pozornost. V članku je Sitar idejo podrobno predstavil.

Sipa Drive All-Rounder je najnovejši model podjetja e-SUP s popolnoma integriranim reaktivnim motorjem, ki ga poganjata dve bateriji z zmogljivostjo do šest ur.

Deska ima vgrajen tudi kompresor, ki se jo lahko napihne s pritiskom na gumb in lahko na vodi doseže hitrost do 4,3 milje na uro, priloženo pa ji je pametno veslo Bluetooth, ki deluje kot daljinski upravljalnik za motor.

Vozniki lahko desko napihnejo in nadzorujejo njeno hitrost prek aplikacije SipaBoards, ki spremlja tudi trajanje baterije in beleži prevoženo razdaljo.

»Motor je kot majhna podmornica. Ima pokrov, ki ga je mogoče enostavno odstraniti, tako da lahko dostopate do baterij, napolnite desko in se odpravite na vodo,« je za CNN povedal Sitar.

Vendar so supi precej dražji od standardnih napihljivih supov, ki lahko stanejo tudi do 160 dolarjev. Sitar pravi, da so njegovi različni modeli e-SUP zdaj na voljo na 38 trgih po vsem svetu, cena pa se začne pri 3.025 EUR (približno 3.260 dolarjev).

»Želimo ustvariti socialno omrežje za električne vodne športe, kjer bodo ljudje lahko delili svoje izkušnje in se povezovali,« še izpostavlja Sitar.

Starejše novice