Slika je simbolična.
Madžarska je razglasila izredne razmere na področju energetike.

Madžarska vlada je včeraj razglasila energetske izredne razmere in sprejela več ukrepov, med katerimi so spremembe pri omejitvi cen plina in elektrike, povečanje domače proizvodnje plina in državnih zalog plina ter prepoved izvoza energentov, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Kot je dejal vodja premierjevega kabineta Gergely Gulyas, so vojna v Ukrajini in sankcije Evropske unije proti Rusiji vodile k visoki rast cen energije po Evropi, kar je v velikem delu celine povzročilo energetsko krizo.

Dodal je, da kakor stvari stojijo, Evropa zelo verjetno ne bo imela dovolj plina za prihodnjo kurilno sezono.

Zato se je madžarska vlada odločila razglasiti izredne razmere na področju energetike in sprejela sedem ukrepov, ki bodo začeli veljati 1. avgusta. Ti naj bi zagotovili, da bo imela država pozimi dovolj energije in da lahko shema omejitev zneskov na položnicah ostane v veljavi, je dejal Gulyas.

Med ukrepi je, da bo domača proizvodnja plina povečana z 1,5 milijarde na dve milijardi kubičnih metrov letno. Vlada je tudi pooblastila ministrstvo za zunanje zadeve in trgovino za nabavo dodatnih količin plina.

Skladišča so trenutno 44-odstotno polna, kar zadostuje za tri mesece, vlada pa jih želi napolniti v največji možni meri.

Vlada je tudi uvedla prepoved izvoza energentov, vključno z drvmi za kurjavo.

Madžarska bo poleg tega povečala pridobivanje lignita in znova zagnala bloke v termoelektrarni Matra ter podaljšala življenjsko dobo jedrske elektrarne Paks.

Trenutna splošna omejitev cen plina in elektrike je po Gulyasevih besedah »v trenutni vojni energetski krizi« nevzdržna, tako da bodo z avgustom uporabniki za povprečno porabo plačevali znižano ceno, medtem ko bo za del porabe nad povprečjem treba plačevati tržno ceno.

Po podatkih vlade tri četrtine gospodinjstev porabijo manj plina in elektrike od povprečja, tako da jih sprememba ne bo prizadela. Za družine z več otroki bodo mejne vrednosti za nižje plačilo, ki veljajo po trenutni shemi, zvišali.

Komentarji (4)

Surfeiter (ni preverjeno)

Moram reči, da spreminjam mišljenje o Orbanu ... spoštovanje ... najprej svoji in šele potem EU preračunljivci ... ni mi bilo najbolj jasno kje in zakaj je počila ljubezen med Vančom in Madžarom ... sedaj mi je jasno, in upam, da je jasno tudi Puklastemu, ki ga, menim, še zdaj rektalna odprtina peče ...

rockandroll (ni preverjeno)

Vrniti z enako mero, nimajo kaj kupovati v Sloveniji, ne drv, ne tankati nencina.

Jezni Joža (ni preverjeno)

Nekaj mi pa vseeno ni jasno. Pravijo da cesar ne porabiš ne plačaš. Ok! Torej ne gledam RTV SLOVENIJE potem ne rabim plačevat rtv prispevka. Zakaj dvojna merila?

Surfeiter (ni preverjeno)

Dobro vprašanje Jezni! Pa ti odgovorim ... ker imaš električni priključek ... he, he, he ... na takih nebulozah bazira demokracija slovenskih avtokratov ... in zopet: Tito zbudi se ... jaz bi raje vozil Yugota 45, od države dobil zastonj stanovanje, s svojo plačo pa zidal vikend na morju ... jugonostalgija? Res čudno! Partija je tako ali tako skozi ena!

In reply to by Jezni Joža (ni preverjeno)

Starejše novice