V Mariboru so delavci na gradbišču naleteli na neeksplodirano bombo.

Mariborski policisti poročajo, da so včeraj popoldan na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru med gradbenimi deli na območju, kjer je več podjetij, našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kilogramov

Po neuradnih informacijah Večera ima bomba še vedno vžigalnik, kar pomeni, da je funkcionalna in posledično nevarna. 

Spomnimo. Leta 2019 so 250-kilogramsko bombo našli pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer so gradili trgovino Lidl. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico so nato odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo. Sledile so evakuacije in deaktivacije bomb.

250-kilogramsko bombo so leta 2017 odkrili tudi v bližini gradu Vurberk in takrat evakuirali 400 prebivalcev v radiju enega kilometra okrog najdišča.

Kraj najdbe zavarovan

Policisti so kraj najdbe zavarovali. Kot so sporočili, si bodo danes pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite ponovno ogledali kraj najdbe in izvedli aktivnosti za njeno nevtralizacijo in odstranitev.

Policisti dodajajo, da bodo vseh ukrepih v zvezi z odstranitvijo bombe sprotno obveščali javnost.

Na mariborski občini poudarjajo, da je bil jeseni 2021 na mestnem svetu sprejet odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor. 

Ta med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na podlagi pripravljene ocene ogroženosti Mestne občine Maribor.

Tri stopnje ogroženosti 

Odlok v skladu s pripravljeno karto ogroženosti Mestne občine Maribor zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev predvideva tri stopnje ogroženosti, in sicer višjo, srednjo in nižjo stopnjo. 

»Ob tem velja poudariti, da nobena od navedenih stopenj ogroženosti ne izključuje možnosti najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območju Mestne občine Maribor,« pojasnjujejo na občini. 

Vir: Mestna občina Maribor

Dodajajo, da je bilo na območju Mestne občine Maribor v obdobju med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, odvrženih je bilo skupno 15.795 kosov bomb.

Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije. 

Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi bombe s strani pripadnikov Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Niso se vrnili (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=rE_Jy7iZh04
youtube.com/watch?v=9JC08-3MVEQ

Franc s Piramide

Bombastična novica!

božidar (nepreverjen)

V MB SO ZAVEZNIKI NARDILI VEČ ŠKODE KOT DOLFA amen

Starejše novice