Foto: BFV Feldbach
V hudi nesreči na avstrijskem Štajerskem sta ugasnili življenji dveh mater samohranilk.

Ni malo Štajercev, ki se v želji po boljšem življenju vsak dan vozijo čez mejo, na delo k našim severnim sosedom. Velikokrat delajo ponoči in se v jutranjih urah, utrujeni in nenaspani v avtomobilih vračajo domov k bližnjim.

Prav utrujenost naj bi botrovala tudi nedavni prometni nesreči s smrtnim izidom, v kateri so bili udeleženi slovenski delavci, zaposleni v avstrijski tovarni usnja v Wollsdorfu

Spomnimo, v torek, v jutranjih urah, je na zelo prometni cesti med krajema Bad Gleichenberg in Merkendorf osebni avtomobil slovenskih registrskih oznak z voznikom in tremi potniki čelno trčil v vozilo avstrijskih registrskih tablic, v katerem je bila ena oseba.

Nesrečo naj bi povzročil 23-letni Slovenec, ki je med vožnjo predvidoma zaspal za volanom, zavil na nasprotni pas in čelno trčil v nasproti vozeči avtomobil. Kot smo poročali, so poleg voznika v avtomobilu s slovenskimi tablicami bile še tri Slovenke iz Pomurja, stare 32, 43 in 46 let. Četverica se je vračala iz nočne izmene službe. 

V trčenju sta umrli 43- in 46-letnica. Slednja je preminila že na kraju nesreče, medtem ko je prva življenje izgubila na poti v bolnišnico v Feldbachu. Mladi voznik, tretja sodelavka in 39-letni Avstrijec za volanom drugega avtomobila so preživeli, a s hujšimi poškodbami. Izven življenjske nevarnosti se trenutno zdravijo v bolnišnici. 

32-letna potnica iz Murske Sobote bo, če le ne bo prišlo do zapletov, kmalu zapustila bolnišnico. 23-letni voznik iz Rankovcev, ki si je avtomobil za prevoz v službo izposodil, naj bi bil močno pretresen in v šoku, očita si grozljive posledice nesreče.

Tragedija je pretresla celotno Slovenijo, o boleči izgubi pa so zdaj spregovorili svojci in prijatelji preminulih sodelavk, 46-letne M. R. iz Sodišincev in 42-letne A. K.

Materi izgubila dva osnovnošolca

Po neuradnih informacijah naj bi obe pokojni bili mami samohranilki s po enim otrokom. A. K. je za seboj pustila dvanajstletnega, M. R. pa osemletnega otroka. 

Kot pojasnjuje brat preminule 42-letnice iz Zenkovcev, 12-letni deček še obiskuje osnovno šolo in se je po nesreči začasno preselil k očetu.

»Posebej hudo je bilo, ko so nas v torek zjutraj obvestili o tragediji. Žal, še sedaj ne moremo dojeti, da se je takšna nesreča zgodila,« je dejal.

Kot dodaja, je bila njegova sestra v omenjeni tovarni zaposlena že približno devet let. Ljudje so jo izjemno cenili in spoštovali, saj je bila dobre volje in vedno pripravljena priskočiti na pomoč.

Za las ušla nesreči

V ponesrečenem avtomobilu bi po prvotnih načrtih sicer morala sedeti še ena sodelavka iz okolice Murske Sobote. V omenjeni avstrijski tovarni usnja je zaposlena že več kot pet let, a je tokrat zaradi bolniškega staleža ostala doma in se za las izognila usodnemu trčenju.

Tudi ona je šokirana in brez besed. Ne more namreč dojeti, da se je kaj takega zgodilo njenim kolegicam in mlademu sodelavcu. Po eni strani je zelo žalostna, da se je tragedija pripetila, a hkrati hvaležna, da je po spletu okoliščin ostala živa in nepoškodovana.

Na tragično nesrečo v Avstriji se je nedavno odzval tudi Sindikat delavcev migrantov Slovenije, ki vladi očita odgovornost, da se mora toliko slovenskih državljanov preživljati v tujini in se dnevno voziti v oddaljene avstrijske kraje, saj jim država ne zagotovi službe v domovini. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
mislimmmm (nepreverjen)

države nič ne briga za delavce, še manj za tiste, ki se vozijo daleč ven

Starejše novice