Na sodišču obtoženi za nasilno smrt, ki je šokirala Duplek.

Državljan Bosne in Hercegovine Sedin Šišić na današnjem predobravnavnem naroku na mariborskem okrožnem sodišču ni priznal krivde po obtožnici, ki ga bremeni umora 64-letnega podjetnika septembra lani v Zgornjem Dupleku. 

Ker je med ključnimi dokazi obtoženčeva vetrovka s sledmi krvi, obramba med drugim predlaga zaslišanje njegove žene, da pove, kako pere perilo.

Razkrite podrobnosti umora

Tožilstvo 33-letnemu Šišiću s stalnim prebivališčem v Zenici v BiH in začasnim prebivališčem v Bjelovarju na Hrvaškem očita, da je 8. septembra lani v delavnici stanovanjske hiše v Zgornjem Dupleku iz koristoljubnosti, zahrbtno in na grozovit način umoril starejšega moškega, ki je bival in delal tam.

Najprej naj bi mu ukradel puško, nato pa izkoristil njegovo zaupanje z razlago, da pride k njemu vrniti puško ali se dogovoriti o njeni vrnitvi. Ko je prišel v delavnico, naj bi žrtev najprej udaril v obraz, nato pa še s topim predmetom po glavi, da se je ta onesvestila. 

Ko je bil moški na tleh, ga je še večkrat udaril z lesenim polenom in napadeni je na kraju umrl, izhaja iz obtožnice, ki jo je danes v sodni dvorani predstavil tožilec Darko Simonič.

Kac predstavil 20 dokaznih predlogov

Predloga kazni v primeru današnjega priznanja krivde ni podal, saj ni bilo zanimanja za priznanje umora. Obtoženi je tudi po vprašanju sodnice Maše Blažeka odločno zatrdil, da ne priznava krivde po obtožbi. Po besedah njegovega zagovornika Andreja Kaca izpodbija vse očitke.

V nadaljevanju je Kac predstavil 20 dokaznih predlogov, za katere želi, da se izvajajo na sodišču. 

Med njimi je pregled nadzornih kamer na več objektih, da bi nesporno ugotovili gibanje obtoženega tistega dne, ter prepis telefonske komunikacije med obtoženim in žrtvijo, da bi razbrali, v kakšnem odnosu sta bila.

Odvetnik je predlagal tudi zaslišanje izvedenca sodne medicine, da pove, s kakšnim predmetom in na kakšen način bi lahko bila žrtev umorjena. Poleg polena je med ključnimi dokazi v spisu tudi obtoženčeva vetrovka, na kateri naj bi bile sledi krvi. Zato želi Kac pritegniti v postopek izvedenca tekstilne stroke, da pove, kako se madeži primejo na takšen material in ali se odstranijo, če se oblačilo opere v pralnem stroju.

Kac je ob tem pojasnil, da obtoženi dela na gradbišču v tujini, ko gre domov, pa mu žena opere vso perilo. Zato bi bilo po ocenah odvetnika dobro, da se na sodišču zasliši tudi obtoženčevo ženo.

Obtoženi znanec bosanske policije

Tožilec Simonič meni, da je večina teh dokaznih predlogov nepotrebnih, saj da so vsi relevantni podatki že v spisu. Sodnica bo svojo odločitev še sporočila, glavna obravnava pa se bo začela 8. aprila.

Obtožni Šišić je od septembra lani v priporu, v Bosni in Hercegovini pa je bil že obsojen na šest let zapora zaradi tatvine. Kazen je prestal leta 2020. Nekaj mesecev pred obravnavanim dogodkom v Zgornjem Dupleku je po ugotovitvah kriminalistov bival v bližini umorjenega, sicer samostojnega podjetnika. Policisti so ga pridržali teden dni potem, ko so podjetnika našli mrtvega v njegovi delavnici. Aretiran je bil na meji, ko se je vračal iz Bosne in Hercegovini.

Za umor je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Komentarji (1)

Šumar (ni preverjeno)

Zatučt čefurja!!!
Prokleta yugogolazen!!!

Starejše novice