Obtoženi je danes pred velikim senatom prebral svoj pisni zagovor, v katerem je prvič omenil tudi tretjo osebo, ki naj bi ga na tisto večer v parku spolno nadlegovala in mu s tem povzročila stres.

Na mariborskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Luki Gašpariču –  obtoženemu, da je v noči na četrti september leta 2022 v Mestnem parku v Mariboru na brutalen način poskusil umoriti svojo prijateljico.

Obtoženi je danes pred velikim senatom prebral svoj pisni zagovor, v katerem je prvič omenil tudi tretjo osebo, ki naj bi ga na tisto večer v parku spolno nadlegovala in mu s tem povzročila stres. 

Gašparič je v današnjem zagovoru med drugim prvič omenil tudi tretjo osebo, in sicer da je istega večera, ko se je tukaj v parku dobil z žrtvijo, tukaj srečal tudi moškega, šlo naj bi za tujca, s katerim sta se zapletla v pogovor, nato pa naj bi ga moški začel spolno nadlegovati, kar pa naj bi v Gašpariču vzbudilo občutke tesnobe in povzročilo dodaten stres.

Nenavadno je, da se je tega spomnil šele sedaj

Prav opisan dogodek, naj bi po mnenju Gašparičevega odvetnika, vplival na njegova kasnejša dejanja – zatem naj bi se povsem zmedel in se zato ničesar več ne spomni. Čemur pa tožilstvo težko verjame.

»Je pa najmanj nenavadno, da se nekdo do samega dogodka vsega spomni, pa se ob zagovoru v preiskavi tega ne spomni, potem pa pride na koncu na glavno obravnavo in potrdi tezo, ki jo pripravlja obramba s pomočjo strokovne pomoči in se nenadoma pojavi oseba, ki ga je otipavala in je povečala stres,« meni tožilec Darko Simonič.

Njuna zaključka se v določenih delih razhajata

Gašparičev odvetnik je po današnjem zagovoru zato predlagal dopolnitev izvedenskega mnenja psihiatra, ki ga je naročilo sodišče, katerega mnenje je drugačno od psihiatra, ki je mnenje izdelal na prošnjo obrambe. 

»Danes smo podali obsežen zagovor, predložili smo tudi obsežno listinsko dokumentacijo in prav je, da se izvedenec do tega opredeli. 

In to je bil naš predlog, namreč izvedenec Pregelj, izvedenec psihiatrične stroke, doslej ni razpolagal, je pa z njo razpolagal strokovnjak obrambe, ki je mnenje izdelal.

In po moji oceni je to razlog, da se njuna zaključka v določenih delih razhajata,« je povedal odvetnik obtoženega Žiga Podobnik.

»Če bi vedel, kaj delam, tega ne bi storil«

Iz Gašparičevih ust sicer danes nismo slišali pojasnil, zakaj je na srečanje z žrtvijo s seboj prinesel sekiro in kuhinjski nož. Tega ni znal pojasniti niti njegov odvetnik.

»Zagovor smo podali, kot smo ga, to je moj odgovor na to. Nimam odgovora na ostala vprašanja, tako da težko ocenjujem,« je povedal Podobnik.

Večino svojega zagovora je Gašparič razlagal o odnosu, ki sta ga imela z žrtvijo – ta naj bi bil zgolj prijateljski, zaupala naj bi si vse, imel jo je zelo rad, je še dejal Gašparič.

Obtoženi je omenil tudi, da naj bi mu žrtev po dogodku pisala, da naj ji oprosti vse storjeno in da se uči živeti brez njega.

Žrtvi se je v zagovoru danes sicer opravičil tudi obtoženi, ki je dejal, da tega ne bi storil, če bi vedel kaj dela in da zdaj ve, da se to ne bi smelo zgoditi.

Ponovno bo svoje mnenje podal izvedenec psihiatrične stroke

Kljub temu da je tožilec Simonovič menil, da je dopolnitev izvedenskega mnenja nepotrebna: »To je pač strategija obrambe, ki ni nič nenavadna ali pa nekaj novega. Počaka se na izvedbo dokazov in potem se ponovno postavi zagovor, ki se po mojem mnenju prilagodi temu, kar je bilo do sedaj izvedeno in gre v korist obrambi.«

Sojenje se bo nadaljevalo 8. maja, ko bo na sodišču svoje ugotovitve ponovno moral predstaviti izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj.

Komentarji (9)

Düplek (ni preverjeno)

Seveda ne, bolnik!

pohorskisvizec

Haha,ne ve zakaj je prinesel na srečanje nož in sekiro.Wtf.V zapor z njim!

Mb-11 (ni preverjeno)

Golazen nevzgojeno pod ključ za 30 let.

Lubadar iz Limbuša (ni preverjeno)

pol ne bi prenesel orožja z sabo....

Surfeiter (ni preverjeno)

Ha, ha, ha ... sedaj se še bolanež iz zagorja dela norca iz našega sodstva ... čuj ti to (če je res): žrtev se mu je opravičila! Zakaj? Ker mu ni nastavila glave, namesto prsta ... in pol se čudimo, kam ta, v glavo pohabljena mladina pl(j)uje ...

Branko59 (ni preverjeno)

Golazen zapreti in ne iskati razna bolana mnenja izvedencev in še velika sramota za tiste ki ga branijo in zastopajo

JBT (ni preverjeno)

V zaporu bo punčka za vse .Boljše ,da se sam obesi .

avokado (ni preverjeno)

Pokvarjen laznjivi psihopat ki si zasluži samo strel v betico!

902 EUR neto m… (ni preverjeno)

Na sliki vidim enega spočitega in dva utrujena in depresivna. Zakaj?

Starejše novice