Iz Policijske uprave Maribor so se odzvali na današnjo izjavo mariborske sodnice Daniele Ružič, v kateri je jasno povedala, da je ovadila neznanega storilca in da njen partner ni bil nikdar nasilen do nje.

Mariborska sodnica Daniela Ružič je danes za STA preko hčerke sporočila, da se partnerja ne boji in zato tudi ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja. Želi namreč, da se prenehata »gonja in klevetanje njene družine z nepreverjenim in neresničnim pisanjem.«

»Edino, kar bom povedala o naši družini, je, da A. H. ni bil nikoli fizično nasilen, bil je sočuten, ljubeč in zelo dober oče. Prav tako nisem nikoli nobeni sodelavki ali prijateljici govorila, da je bil nasilen, to je laž. Če bi samo enkrat položil roko name, bi zvezo z njim takoj prekinila in se odselila, saj nisem tip ženske, ki bi prenašala kakršnokoli nasilje. Če ne bi bilo tako, ga ne bi takoj po napadu poklicala in se nanj obrnila za pomoč,« je sporočila sodnica, ki se zaradi posledic brutalnega napada 16. junija še vedno zdravi v mariborski bolnišnici.

Dodala je, da je ovadbo podala zoper neznanega storilca in ne zoper A. H. Policiji je 27. junija povedala, da se počuti ogroženo, vendar »ne s strani A. H., temveč s strani neznanega storilca kaznivega dejanja, zoper katerega je podana kazenska ovadba«.

Kot je še sporočila, ne potrebuje odredbe o prepovedi približevanja, saj se A. H. ne boji: »Ohranjal me je pri zavesti, ko sem se borila za življenje. Glede na navedena dejstva želim, da se nemudoma preneha s pisanjem in objavljanjem neresnic, saj te ustvarjajo negativno mnenje in posledično dolgoročno škodijo meni in moji družini.«

Odziv Policijske uprave Maribor objavljamo v celoti.

»Spoštovani,

v policiji razumemo, v kakšnem položaju se trenutno nahaja oškodovanka, a ne glede na to, ne bomo polemizirali s člani družine in komentirali razmer v družini ter razlogov, ki so pripeljali do današnje izjave. V tem delu lahko  odgovorimo le, da od oškodovancev in oseb, ki bi policiji lahko dali koristne informacije v povezavi s kaznivim dejanjem, pričakujemo tvorno sodelovanje v preiskavi in ne preko medijev.

Policija je kaznivo dejanje poskusa umora obravnavala resno, hitro in z vsemi možnimi resursi in ukrepi, ki jih imamo na razpolago. Z izvedbo različnih ukrepov in procesnih opravil je policija utemeljila sum, da je kaznivo dejanje storila  določena oseba, vendar pa je mariborsko okrožno državno tožilstvo, ki je usmerjalo predkazenski postopek, ocenilo, da zbrani dokazi sicer utemeljujejo sum, vendar ne v zadostni meri, da bi osumljenega privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku.

Policija je zoper osumljenca podala kazensko ovadbo in zaradi zagotavljanja varnosti oškodovanke zoper  osumljenca odredila tudi ukrep prepovedi približevanja, ki sodno ni bil potrjen, zato policija še vedno izvaja ukrepe v okviru svojih zakonskih pooblastil, s katerimi zagotavlja varnost oškodovanke.

Policija je 28. junija 2019, od Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru prejela zahtevo za dopolnitev kazenske ovadbe. Mariborski kriminalisti zato nadaljujejo z zbiranjem obvestil, preverjanjem okoliščin in izvedbo drugih operativnih ukrepov. Kriminalisti bodo v preiskavi vztrajali z izvajanjem zakonskih pooblastil na podlagi Zakona o kazenskem postopku in pravil kriminalistične stroke ter nadgrajevali dosedanje ugotovitve, ki potrjujejo motiv storitve iz zasebnega življenja oškodovane osebe.

O vseh novih dejstvih bodo obveščali Okrožno državno tožilstvo v Mariboru.«

Spomnimo. Sodnica mariborskega okrožnega sodišča je bila tarča napada v nedeljo, 16. junija, malo po polnoči v mariborski mestni četrti Pekre, pred domačo hišo. Zaradi hudih poškodb se še vedno zdravi v bolnišnici.

Napad je v javnosti sprožil številne odzive. Že takoj po napadu so se pojavila ugibanja, da je bil povezan z njenim sodniškim delom. Policija pa je preiskovalne postopke vodila v smeri sodničinega poklicnega dela in obenem tudi zasebnega življenja. Kriminalisti so po obširni hišni preiskavi 24. junija vložili kazensko ovadbo zoper sodničinega partnerja, saj so prepričani, da je bil napad povezan z njenim zasebnim življenjem.

Tožilstvo zoper osumljenca ni predlagalo pripora, zato mu je policija izrekla ukrep prepovedi približevanja. Na podlagi pritožbe pa je preiskovalna sodnica slovenjgraškega sodišča ta ukrep razveljavila, ker je menila, da zanj niso izpolnjeni vsi zakonski pogoji. Njeni odločitvi pa je pritrdil tudi zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu.

Starejše novice