Vir: Policijska uprava Kranj
Na območju Storžiča je potekala obsežna reševalna akcija. V dveh snežnih plazovih so umrle tri osebe, tri osebe so poškodovane.

Po podatkih Uprave za zaščito in reševanje je danes ob 10.40 v alpinistični Kramarjevi smeri na Storžič dva planinca zasul plaz. Oba sta poškodbam podlegla. Kot so sporočili iz Policijske uprave Kranj, je šlo za izkušena alpinista. Enega od njiju je plaz zasul, drugi je ostal na površini.

Še dva alpinista, ki sta prav tako vstopala v isto smer, je isti plaz delno zasul. Po prvih podatkih nista poškodovana in sta takoj začela najprej s samoizkopavanjem, potem pa še z reševanjem prvih dveh alpinistov, vendar so bile poškodbe prehude.

Med reševanjem ponesrečencev se je sprožil še en plaz

Po njunem klicu so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, helikopterska reševalna ekipa na Brniku z vojaškim helikopterjem in Gorska policijska enota s policijskim helikopterjem.

Helikopterja sta se v reševanju izmenjevala v zraku, tako da je bil eden ves čas na kraju.

Med reševanjem ponesrečencev, ob 13.57, se je višje na tem območju sprožil še sekundarni snežni plaz, ki je s seboj odnesel še dva druga planinca. Sprožil se je na višini okoli 2000 metrov. Eden od alpinistov je v plazu zaradi hudih poškodb na kraju umrl. Drugi alpinist pa je bil s helikopterjem in telesnimi poškodbami odpeljan v nadaljnjo oskrbo.

Poškodovala sta se člana reševalne ekipe

Skupino reševalcev je na sekundarni plaz preko radijske postaje še pravočasno opozorila koordinacijska ekipa pod krajem intervencije. Kljub temu jih je plaz delno zasul in poškodoval dva od njiju. Oba sta bila s kraja odpeljana s helikopterjem.

Na Policijski upravi Kranj opozarjajo, da absolutno odsvetujejo gibanje v visokogorju, saj so razmere zaradi velike nevarnosti proženja snežnih plazov, nizkih temperatur in močnega vetra izjemno nevarne.

Vir: Policijska uprava Kranj
Vir: Policijska uprava Kranj
Vir: Policijska uprava Kranj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice