Vzrok za nesrečo naj ne bi bila hitrost, ampak nepravilna stran vožnje. 
Miroslav Pliberšek, predsednik višjega sodišča v Mariboru, je po nesreči, ki bi se lahko končala tragično, sprejel odgovornost in odstopil.

Konec januarja je v naselju Brezje prišlo do prometne nesreče, v kateri je bilo udeleženo eno osebno vozilo. Danes na prizorišču nesreče nič več ne daje slutiti, da je pred slabima dvema mesecema tukaj konkretno počilo. 

Precejšnji del cipres je poleg ograje z žico in betonskih stebričkov z avtomobilom podrl 57-letni moški, ki je vozil pod vplivom alkohola.

Kot je kasneje razkril Dnevnik, je za volanom sedel Miroslav Pliberšek, predsednik višjega sodišča v Mariboru, ki jo je odnesel zgolj z lažjimi poškodbami.

Preizkus alkoholiziranosti na kraju ni bil opravljen, je pa bil za Pliberška odrejen strokovni pregled. Ta je pokazal, da je vozil pod vplivom alkohola. 

Pliberšek naj bi imel v krvi 2,6 grama alkohola na kilogram krvi

Policisti so na podlagi prejetega poročila o toksikološki preiskavi podali obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Mariboru zaradi kršitve zakona o pravilih cestnega prometa s predlogom, da se vozniku začasno odvzame vozniško dovoljenje.

Po poročanju Večera, ki je pridobil neuradne informacije, naj bi imel v krvi 2,6 grama alkohola na kilogram krvi.

Pliberšek je odstopil z mesta predsednika višjega sodišča.

Bi se pa nesreča lahko končala tudi drugače. V bližini prizorišča prometne nesreče so se nahajali tudi otroci, a k sreči avtomobil ni zadel nobenega od njih. Do nesreče je prišlo na območju, kjer je hitrost omejena na trideset kilometrov na uro, neprilagojene hitrosti pa, kot kaže, ni med morebitnimi vzroki.

Vzrok za nesrečo namreč naj ne bi bila hitrost, ampak nepravilna stran vožnje

Prizorišče nesreče, ki bi se lahko končala tragično.

O neljubem dogodku pa Pliberšek svojega nadrejenega, torej predsednika vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča, ni obvestil, je pa pred kratkim z njegove strani prišlo sporočilo o odstopu z mesta predsednika sodišča.

Pliberšek je v odstopni izjavi ocenil, kot so sporočili iz vrhovnega sodišča, da je edino pravilno in odgovorno z njegove strani, da se odpove funkciji predsednika višjega sodišča, s čimer želi prispevati tudi k ohranitvi ugleda višjega sodišča v Mariboru in sodstva kot celote.

Po poročanju STA se sicer s primerljivim primerom spopada državno tožilstvo, ki je sprožilo disciplinski postopek zoper murskosoboško tožilko Anico Šoštarič, ker so jo policisti konec februarja 2019 zasačili pijano v cestnem prometu. Postopek še ni dobil epiloga.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pohorskisvizec (nepreverjen)

Huh, oreng se ga je nacedil, ti ti sodnik!

Zikollino (nepreverjen)

Pa dobro ... bolj me zanima, kako pogosto je gospod velespoštovani sodnik imel v krvi 2,6 promila ... tudi takrat, ko je sodil v imenu ljudstva? Odgovor je pametnim znan ...

Starejše novice