Na mariborskem sodišču se je nadaljevalo sojenje Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora v mariborskem parku septembra 2022.

Na mariborskem sodišču naj bi danes izrekli kazen Luki Gašpariču, obtoženemu poskusa umora dekleta v mariborskem Mestnem parku septembra 2022. 

Vendar je odvetnik obtoženega sodnemu senatu predložil novo psihiatrično mnenje, ki ga je senat po krajši razpravi sprejel in odločil, da bo na naslednjem naroku, ki bo 11. julija, pričala tako psihiater kot sodni izvedenec, ki je že ugotovil, da je bil Gašperič v času kaznivega dejanja prišteven

Novo mnenje obrambe se nanaša na vprašanje prištevnosti kot vprašanje prisotnosti prilagoditvene motnje pri obtožencu po odvzemu prostosti, kar naj bi vplivalo tudi na njegovo razumevanje pravnih poukov.

Tožilstvo verjame v resnico 

»Strokovnega mnenja za zdaj vsebinsko ne bi komentiral, ker tudi sodišče z njim še ni seznanjeno. Danes smo ga vložili v spis. Na naslednji obravnavi bosta zaslišana tako strokovnjak kot izvedenec. Vsebinsko bomo torej takrat razpravljali,« je danes dejal Gašparičev odvetnik Žiga Podobnik.

Zavrnil je tudi očitke tožilstva o zavlačevanju, saj gre za legitimen interes obrambe, da izpodbija mnenje sodnega izvedenca. Ob tem še zahteva izločitev vseh ključnih dokazov.

Tožilec Darko Simonič pa je mnenja, da je nadaljnje izvajanje nepotrebno, saj verjame, da se bo potrdila resnica. 

»Imamo izvedensko mnenje, večkrat preverjeno, imamo medicinsko dokumentacijo in imamo njegova ravnanja, ki vključujejo njegovo prištevnost, vključno s storitvijo kaznivega dejanja in pri sprejemanju pravega pouka policije,« poudarja Simonič.

Na razpravi, kjer obtožnega ni bilo in je debato spremljal preko video nadzora iz Zavoda za prestajanje kazni v Celju, je tožilec še enkrat poudaril grozovitost dejanja.

»Zahrbnost je izkazana, on jo je zvabil v park in ji zatrdil, da ga tam ne bo, nato pa jo počakal z noži in sekiro. 20 vbodov in usmerjenih udarcev na predelu glave, zlom ličnice,  nosu, očnic ... Vse to se je zgodilo na grozovit način,« je še dejal tožilec.

Žrtev večkrat zabodel in ji s kuhinjsko sekiro odsekal palec

Luka Gašparič je v noči na 4. september leta 2022 v Mestni park v Mariboru zvabil žrtev pod pretvezo, da ji bo tam pustil pisma.

Gašparič je dekle, v katero je bil zagledan, hotel umoriti, kar bi mu zagotovo tudi uspelo, če ne bi vpitje žrtve doseglo policijske patrulje, ki je bila na obhodu parka, ter mlajše ženske in moškega, ki sta krike bolečine slišala vse do študentskega naselja ob Tyrševi ulici.

Obdolženi je oškodovanko večkrat zabodel v trebuh, jo porezal po obrazu, ušesu, udaril v glavo in ji s kuhinjsko sekiro odsekal palec, na napad pa se je dobro pripravil, saj je med izživljanjem nad dekletom nosil rokavice, očitno z namenom, da bi zabrisal svoje sledi.

Po dejanju je kraj dogodka zapustil, a se je pozneje vrnil v park po pozabljen nahrbtnik. Preiskovalci in tožilstvo so prepričani, da je nazaj prišel predvsem zato, da bi se prepričal, ali je dejanje dokončal.

Takrat so bili v parku že policisti - povezali so ga z grozljivim zločinom in ga aretirali, po izteku policijskega pridržanja pa je preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor.

Sojenje Gašpariču se je na mariborskem sodišču začelo 18. decembra prejšnje leto s predstavitvijo vsebine obtožnice.

Sre, 19.6.2024
Inovativni sistemi omogočajo naravno osvetlitev tudi v prostorih brez oken. Z njimi lahko učinkovito razsvetlite temne kotičke vašega doma ali delovnega prostora.

Komentarji (8)

janek_1 (ni preverjeno)

takoj bi ga kje drugje strpali v zapor in to kar za nekaj casa.

orožnik (ni preverjeno)

In prasca, zakompleksanega, labilnega, rahitičnega, kurjevratnega, špičastobradatega, bodo nazadnje še oprostili, češ, da z nožem, sekiro po punci ni mahal on, ampak njegov ranjeni ego, ker ga je hotela zapustiti.

mislim (ni preverjeno)

koliko časa in stroškov za dokazan umor! fujj

Čunga - lunga (ni preverjeno)

Prikaz dejanske sposobnosti, usposobljenosti in učinkovitosti našega pravosodnega sistema. Spet se je pokazalo, da ima storilec več pravic kot žrtev in da naša tožilstva in sodišča niso sposobna zadeve zaključiti v realnem času - pa ne le te...

11 (ni preverjeno)

Ni važno njegovo stanje. Ta smrduh ne sme biti več na svobodi.

Zombi (ni preverjeno)

Kamenjati do smrti ...

Komunjara (ni preverjeno)

Da si to, bolanež, naredil moji hčerki, bi sodišče bilo brez dela ...

Semsko (ni preverjeno)

V zaporu bo najprej punčka za vse dokler se ne obesi .

Starejše novice