Slika je simbolična.
V petek se pričenja že 32. Festival Lent.

Na novinarski konferenci pred začetkom Festivala Lent so se ob Stari trti zbrali sponzorji, ekipa Narodnega doma pa je predstavila tudi letošnji program. 

32. edicija festivala se začne v petek in bo trajala vse do prihodnje sobote. Ministrstvo za kulturo je letos dodatno prispevalo 120 tisoč evrov, mariborska občina pa za festival in poletni Art Kamp v parku 300 tisoč evrov. 

Le do četrtka, opozarjajo organizatorji, ki spet vabijo na »lentanje«, je mogoče kupiti še vstopnice v predprodaji.  

In kaj prinaša letošnji festival?

Na Glavnem odru izpostavljajo nastop Plavega orkestra in pa jubilejni žur Magnifica. Nastopil bo tudi Vlado Kreslin, na odru se mu bo pridružilo okoli 25 nastopajočih, ki se bodo legendarnemu glasbeniku poklonili s svojimi priredbami in izvedbami njegovih skladb.

Obeta se še koncert Nad mestom se dani, kjer bodo ob evrovizijki Raiven nastopili še Nuška Drašček, Tomaž Domicelj, Alfi Nipič in mnogi drugi. Vsem tistim, ki se kolca po bleščečih plesiščih disko klubov, je tu Disco opera, v čase, ko so koncertnim odrom vladali kitarski rifi, pa nas bodo popeljali Pink Floyd History.

Eden od spektaklov bo tudi nastop Perpetuum Jazzile.

Dinamičen in presenetljiv bo tudi letošnji JazzLent. Program vzpostavlja dialog stilov in vplivov ter ponuja vznemirljivo fuzijo vzhoda in zahoda, izkušenj in mladosti, tradicije in inovativnosti.

Ob nesporni kraljici afropopa Fatoumati Diawara in genialnem kubanskem pianistu Alfredu Rodriguezu bodo na Minoritih gostili še kar nekaj imen, ki ta hip krojijo svetovno glasbeno sceno, priča pa bomo tudi slovenski premieri. Letošnji kurator Jazz podija pa je Jure Tori.

Nov oder na Lentu

Seveda spet ne bo šlo brez mednarodnega folklornega festivala Folkart. Gostoval bo kar v nekaj krajih po Sloveniji, ne le v Mariboru, plesalci pa prihajajo iz Indije, Nove Zelandije, Južne Koroje, Paname, Portugalske, Črne gore in Slovenije.

Ulična nagajivka Ana Desetnica bo ponovno poskrbela za najbolj odpuljene, sproščene in osupljive festivalske trenutke. Osrednje dogajanje 27., 28. in 29. junija bo na trgu pri Stari trti, pod Starim mostom pa bodo deležni kamšibaja prav posebne sorte.  

Novost letošnjega festivala , ki ga postopoma vračajo nazaj na dravsko obrežje, je novi Oder pri Stari trti. Prinaša pester glasbeni izbor, med drugim hrvaško zasedbo Nemanja.

Glasba bo odmevala tudi v Sodnem stolpu (Katice, Primož Vidovič, Vita Mavrič ... ) in pa na Jurčkovem - Večerovem odru pri Vodnem stolpu. Gostili bodo skupino Movekknowledgement, pa Uroša Perića, koncertni tandem Bob Rock, skupino Alo!Stari, vračajo se PipsChips&Videoclips ...

Art Kamp ponovno celo poletje

V Minoritih bo nastopil tudi Ibrica Jusić, profesionalni smejalni terapevti, najboljši stand up komiki iz Slovenije in sosednjih držav pa tudi letos odpirajo svojo »ordinacijo« v Vetrinjskem dvoru.

Spet ne bo šlo brez tradicionalnih Afterjev v Minoritih, sedemnajsto poletje v Mestnem parku pa bo zabeležil Art Kamp. Oder Triglav bo letos stal na platoju nad igrali in bo postregel s plesnimi, folklornimi, gledališkimi in glasbenimi dogodki.

Otroški Lent bo tudi v Vetrinjskem dvoru, Unionska dvorana pa vabi ljubitelje klasične glasbe.

Več informacij najdete na spletnih straneh Narodnega doma. Sporočajo pa, da se lahko s festivalsko vstopnico z rednimi avtobusnimi linijami po Mariboru prevažate brezplačno. Tudi železniške povezave z Mariborom bodo bolj pogoste in časovno usklajene z urniki festivalskih dogodkov.

Komentarji (3)

hetero (ni preverjeno)

ne pridemo!!!!odkar je ovi zahrbtni srbin zupan je lent totalno brezvezen!!!!ko bo drugi zupan bomo pa prisli-z veseljem!!stajerci- en lep pozdrav v maribor!!!

xxxtinca (ni preverjeno)

no,to pa je 100x lepše kot tiste pustne šeme sredi junija v ljubljani

Politik (ni preverjeno)

Glede na to ,da ti vsaki drugi hoče telefon ali denarnico ukrast,ja,ja vse to je če.u...ski lent.Vi kar veselo.

Starejše novice