V Mariboru prvič gostimo Dušana Kastelica, letošnjega nagrajenca Prešernovega sklada in prejemnika številnih nagrad, ki ga označujeta nebrzdana domišljija in neustavljiva kreativa, Dečka z mrčesom v glavi.

Dušana Kastelica najdlje poznamo iz striparskih krogov: stripovski albumi, provokativni stripi in razmišljujoče ilustracije za Mladino, globalno odmevni animirani filmi, programiranje izobraževalnih računalniških iger … in še pa še. Po obzorjih tega, kaj vse Dušan pravzaprav je, se lahko sprehajamo od režiserja, producenta, ilustratorja in oblikovalca do družbenega aktivista, ekologa in pedagoga. In še pa še. Vsej njegovi umetnosti je skupen prenos znanja tistim, ki so vedenja že(l)jni. S svojimi deli se že od začetka ustvarjalne (in) poklicne poti dokazuje kot avtor svetovnega formata, kar utemeljuje s prejemom neštetih nagrad svetovnega ranga. 

Vrata njegovega preglednega razstavnega opusa se odpirajo danes, 13. marca ob 19. uri, v Preddvorani Vetrinjskega dvora. 

Omeniti velja že samo uspehe filma Perkmandeljc, izdelanega kot videospot za skupino Orlek, ki se je zavihtel na stopničko mednarodne slave in bil predvajan na festivalu Sundance; in Čikorja an’ kafe, narejenega po pesmi Iztoka Mlakarja - ne samo predvajanega na preko 200 festivalih, ampak tudi prejemnika 20 mednarodnih nagrad.

Izpostaviti gre zadnji Dušanov film, The Box (Celica), ki je bil razglašen za najboljši evropski neodvisni film leta 2018 v kategoriji kratkega animiranega filma na filmskem festivalu Cinequest. Septembra 2017 je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film, v Mariboru pa smo ga lani lahko videli na Letnem kinu Minoriti. Film se ukvarja z večkrat umetniško prežvečeno, prastaro, četudi potihoma integrirano, pa (še) vedno aktualno družbeno problematiko o ljudeh, ki ne prenesejo, da kdo štrli iz množice.

Komaj čakajo, da 'out of the box' osebka doseže ista ploskoglava usoda in ga okolje ukalupi v svojo škatlo: »Škatla je polna mrkih bitij, ki dneve preživljajo v dolgočasnem dremežu. Nekega dne pa med njimi vzklije deček, ki je povsem drugačen - vesel, živahen in radoveden. Bolj kot zraste, bolj gre s svojimi vragolijami sosedom na živce … Dokler jim nekega dne dobesedno ne zraste čez glavo.«

»Ljudje zavestno nočejo spregledati. Danes imamo vsi dostop do informacij in vsakdo se odloči, kaj ga zanima. Žal večino bolj zanimajo slike ljubkih muck kot pa življenjski problemi,« je Dušan Kastelic povedal v intervjuju za Delo.  

Kdo je Deček z mrčesom v glavi? Z otvoritvijo danes, 13. marca ob 19. uri, bo razstava na voljo na ogled v Preddvorani Vetrinjskega dvora do 5. aprila. Otvoritvi avtorjeve razstave bo sledil pogovor o mrčesih v glavi in (iz)stopanju iz okvirjev z živahno in nikoli (zares) spečo kulturno producentko Tanjo Cvitko

Spremljevalni program avtorjeve razstave je projekcija avtorjevih izbranih in najbolj odmevnih animacij, v BlackBoxu v GT22. Razstavo in program animacij v GT22 si bo moč ogledati vsak delovnik od 10. do 15. ure.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice