FOTO: Jan Rozman
Zgodba Folkarta se je začela pred 30 leti, ko so takratni člani akademske folklorne skupine Študent hodili po svetu po velikih folklornih festivalih in prišli na idejo, da bi nekaj takega naredili tudi v Mariboru.

Tako so organizirali prvi Folkart, ki je kmalu postal član svetovne nevladne organizacije CIOFF, ki ima sicer svoja pravila, vendar omogoča, da folklorne skupine nemoteno potujejo po svetovnih festivalih.

Njihova zgodba se je nato nadaljevala naslednja štiri leta, dokler niso ustanovili kulturni prireditveni center Narodni dom Maribor, pod katerega okrilje je prišel Folkart. Iz ravno te ideje se je potem razvil tudi mednarodni festival Lent.

»Folkart je temelj za Festival Lent, tako da je prvi kamen v mozaiku, ki ga zdaj že 26 let doživljamo v Mariboru v obliki Festivala Lent in seveda mednarodnega folklornega festivala Folkart. Ponosni smo na to, da je bil Folkart leta 2013 prvi folklorni festival na svetu na sploh, ki je dobil častno pokroviteljstvo Unesca v luči 10. Konvencije o nesnovni kulturni dediščini,« nam zaupa producentka festivala Folkart Alenka Klemenčič.

»Že to je res veliko priznanje, saj se je Folkart skozi leta razvil v enega največjih folklornih festivalov – pravzaprav na svetu, da ne bomo preskromni – in sodi tudi med pet največjih v Evropi,« nadaljuje Klemenčičeva.

Barvite zgodbe skozi leta Folkarta

V tridesetih letih Folkarta se je nabralo veliko različnih zgodb. Ena zanimivejših je o prihodu predstavnikov Burjatije, republike znotraj ruske federacije, ki meji na Mongolijo. Burjati so se kar sedem dni vozili z avtobusom do Maribora.

»Zgodilo se je tudi, da so eni fantastični Bolgari – za Bolgare vemo, da dajo veliko na svojo dediščino in tradicijo – pred leti, ko še ni bilo vse tehnologije, poslali samo en faks, v katerem so v polomljeni angleščini napisali: 'We will come.' Na dan nastopa smo jih čakali in jih ni in ni bilo, prispeli pa so potem vseeno 10 minut pred otvoritvijo, šli direktno na oder in dvignili publiko na noge,« pripoveduje Klemenčičeva.

Skupine iz drugih celin

Na Folkartu se zberejo skupine tudi iz drugih celin, recimo iz Argentine, Peruja, pridejo pa tudi novozelandski Maori, ki jih je po Alenkinih besedah zelo težko dobiti. Veliko je skupin, s katerimi nato še leta ohranjajo stike in dobivajo odzive, da bi se ponovno pridružili Festivalu Lent in obiskali Maribor. Mnogi od njih pravijo, da gre za super izkušnjo, ki bi jo radi ponovili. Med njimi so predvsem Maori, ki le redko obiskujejo festivale.

»So pa tukaj žal velike finančne prepreke, ampak se trudimo. Maore nam je v Maribor uspelo dobiti že dvakrat in na take stvari smo lahko ponosni,« nadaljuje Klemenčičeva.

Ne priznavajo nestrpnosti

»Folkloristi so izredno odprti, veseli ljudje in ne priznavajo nestrpnosti. Med njimi ni razlik, ne gledajo na raso, barvo kože, vero. Vsi želijo samo eno stvar in to je ohraniti svojo bogato kulturo svoje dežele. Vemo, da je kultura identiteta nekega naroda in po svetu se res mnogi trudijo to ohraniti. Folkart je ena velika družina in priložnost, kjer se ljudje srečujejo med seboj, rojevajo se prijateljstva, ljubezni in tudi zakoni. Zelo dober občutek je, ko minejo leta in pridejo odzivi, kako se ljudje spomnijo Folkarta, da bi še radi prišli in da je pri nas luštno,« z nasmeškom še pove producentka Folkarta.

Zaključek Festivala Lent z izjemno predstavo

V soboto se nam obeta izjemna predstava. S fantastičnim tangom bo nastopila Argentina, za njo Črnogorci, ljubitelji svojega porekla, ter Kenijci z neverjetnimi plesalci na izjemno visoki plesni in pevski ravni. Tu so seveda še Perujčani, izjemna Republika Tuva ter Mongoli, ki so z izjemno bogato kulturo pripotovali od daleč, z grlenim petjem pa pomenijo pravo novost.

»Rada bi izpostavila, da bo letos srbska skupina mladih plesalcev iz Sevojna, ki so na lanskem tekmovanju v srbski folklorni skupini, ki je izjemno močna in so zasedli prvo mesto, nastopila pri nas. Šestnajst parov na odru, fantastična energija, izjemna kvaliteta in pa seveda gostitelji Folkarta, Akademska folklorna skupina Študent, pridružila pa se bo tudi Akademska folklorna skupina France Marolt iz Ljubljane, ki so nastopili na prvem Folkartu.«

»Obeta se čudovit večer, ki se bo zaključil z velikim ognjemetom, kot zahvala folkloristom za to, da so prinesli v Maribor kulturo iz vsega sveta. Prav je, da se Mariborčani in tudi Slovenci zavedajo, da imajo pravzaprav na lastnem dvorišču festival, ki nam ga mnogi zavidajo,« za konec pove producentka Folkarta.

FOTO: Jan Rozman

Komentarji (1)

perez8

Prišel sem v Slovenijo, da bi vam pomagal pri denarju

Nudimo posojiiilo zaposlenim, nezaposlenim, upokojencem in študentom. Ugodne obrestne mere in odplacevanje po meri ter dogovoru. Kontaktirajte : [email protected]
WhatsApp: +33789770894

Starejše novice