Na zadnji dan Festivala Lent smo se odločili, da na prizorišču počakamo nekoliko dlje in pokukamo na legendarni after party na Minoritih, ki je zadnji dan festivala še posebej dobro obiskan.

Ko smo okoli 3. ure zjutraj, po nastopu Šulja na Mladininem odru, stopili pred vhod Minoritov, kjer potekajo tradicionalni after partyji, je bilo hitro jasno zakaj se jih drži status kulta. Tolikšna gneča na prizorišču pod tribuno Jazzlenta, da se je pred vhodom formirala dolga kača tistih, ki so še zdanjič želeli okusiti dj zabavo, ki ti pot domov pokaže šele ob prvih sončnih žarkih. Zadnji dan Lenta je to pač obveza. Drugače na Lentu sploh nisi bil. 

Zabava poskrbi za širšo množico ljudi

Domen Kozole, ki že zadnja štiri leta bdi nad programom legendarnih in seveda obveznih after partyjev na Minoritih je za Mariborinfo povedal, da se je sicer težko ozirati na ostali program Lenta, vendar je že zaradi medsebojnega zaupanja vseh producentov festivala jasno, kakšna bo rdeča nit priljubljenih after partyjev.

»Imamo publiko, ki je stara med 20 in 50 plus let, kar pomeni, da moramo poskrbeti za celoten spekter obiskovalcev od katerih nihče prizorišča ne bi smel zapustiti sklonjene glave in načeloma nam to tudi zelo dobro uspeva. Nenazadnje na to kaže vsakoletna obiskanost zabave, ki jo ustavijo šele jutranju sončni žarki,« o programu after partyjev pove Kozole in doda, da je rdeča nit organska glasba 70ih let, funk, soul in jazz, ki je hkrati vezana tudi na novo produkcijo z nostalgičnim pridihom prej omenjenega obdobja in glasbenih zvrsti.

»Gre za sodobno elektroniko, ki se je velikokrat bojimo, zato iščemo dj-je, ki so sposobni združiti preteklost z današnjo moderno produkcijo in tako zadovoljiti čim širši krog občinstva. Vsekakor pa nastopajoče izbiram po njihovem pedigreju raziskovalcev glasbe in zvoka, ki se ne pustijo nekim splošnim okvirjem, kako bi naj takšna zabava izgledala širši množici, ampak so sposobni glasbeni večer graditi nekaj ur, kar dela naše zabave resnično posebne,« še pove Kozole.

Filozofija jutranjih zabav se ne razlikuje od ostalih

»Princip organizacije dnevnih oziroma večernih in zgodnje jutranjih after partyjev je pravzaprav enak. Lahko bukiraš iste ljudi, saj gre za profesionalce, ki so navajeni vrteti glasbo dopoldan na plaži, kjer je potrebno počasi zbujat ljudi in jih ohranjati sproščene, zvečer oziroma v zgodnjih jutranjih urah pa morda nastane dilema ali sestaviti večer, kjer bo poslušalec izoliran, plesal z zaprtimi očmi in se popolnoma posvetil glasbi ali bo rdeča nit zabave mešanica glasbenega užitka z možnostjo sproščenega pogovora z drugimi udeleženci zabave,« ozadje after partyjev oriše Kozole.

Besedo zanj zastavil producent Jazzlenta

Kozole pove, da je do sodelovanja oziroma njegove organizacije after partyjev na Minoritih prišlo na pobudo Dvida Brauna, producenta Jazzlenta. »Sicer pa so se stvari enostavno poklopile, saj se je s prenovo Minoritov za after partyje, ki so prej domovali v Starem radiu v obliki jam sessionov, odprlo novo prizorišče, ki je klicalo po novem konceptu teh zabav. In prav takrat smo mi začeli delati z Vinilijo določene dogodke, ki so kot kaže dosegli in navdušili prave ljudi, da sem danes tukaj organizator,« nam zaupa Kozole.

Kozole na koncu še pove, da lahko v prihodnosti pričakujemo after partyje s koncerti in drugimi »live acti«, vendar pa trenutno nismo ravno v času, ko bi si lahko privoščili vsako producentsko željo med katerimi visoko kotirajo podaljšan delovni čas, za 10 decibelov glasnejša glasba in pregovorno, nekaj več finančnih sredstev, ki bi na prizorišče after partyjev privabili tudi tuje goste iz sosednje Hrvaške in Madžarske, kjer so po besedah Kozoleta, vajeni visokega nivoja after partyjev  

Kljub vsemu Kozole upa, da bo lahko čimprej nadgradil kultne zabave na Lentu in imel možnost zabavam dati še nekaj več, kar je sigurno eden izmed korakov naprej v smislu koncepta after partyjev, ki je pač obvezen, da bodo zabave tudi v prihodnosti ostale dovolj privlačne in vsakič znova navduševale zbrano množico, ki se je včeraj divje zabavala vse do poznih jutranjih ur. Nekateri se morda po Mariborskih ulicah zabavajo še zdaj. Tako to pač je, ko se konča Festival Lent. Če zadnji dan nisi prišel po svetlem domov in zbudil vseh sosedov ter dodobra razhudil spečo ženo, te na Festivalu Lent sploh nihče ni opazil. Enostavno te na festivalu ni bilo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice