Foto: Jure Banfi
V sklopu Festivala Lent, ki so ga odprli v petek, se je včeraj v Mariboru začel že 35. mednarodni folklorni festival Folkart. Letos lahko uživamo v barvah tako Slovenije kot tudi Indonezije in Burundija.

Folkart, ki je leta 1989 postavil temelje Festivala Lent, vsako leto v Maribor pripelje ves svet. Doslej so na pisanem festivalu gostili plesalce iz več kot 80 držav.

Nastopajoče skupine letos poleg Slovenije prihajajo iz Burundija, Bolgarije, Češke, Indonezije, Kitajske in Srbije.

Iz Indonezije prihaja Tegal Art House Fundation, s Kitajske Šola ljudskih plesov konservatorija za glasbo iz Hangzhouja, iz Bruslja pa skupina burundijskih tolkalistov Les Tambours Du Burundi Ikiyago Legacy. Iz bolgarskega Plovdiva prihaja Professional Folk Dance Ensemble Trakia. 

Nastopila bosta tudi mlada češka folklorna skupina Šotyš, ki prihaja iz Južne Moravske, in Akademsko kulturno društvo Španac iz Beograda. Slovenijo bo zastopal mariborska Akademska folklorna skupina Študent.

Mestno središče te dni poln raznolike folklore

Producentka Folkarta Alenka Klemenčič je za STA pojasnila, da je gostovanja iz oddaljenih držav vedno težje organizirati.

Skupini iz Kitajske in Indonezije sta tako dobili vizume šele nekaj dni pred odhodom, manj uspešna je bila skupina iz Zimbabveja, ki je ne bo.

»Lahko smo ponosni, da vsako leto uspemo na domače dvorišče privabiti bisere svetovne kulturne tradicije,« poudarja Klemenčič.

Skupine bi se morale včeraj skupaj predstaviti na povorki skozi središče Maribora, a je povorka zaradi dežja odpadla.

Je pa na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja kljub temu potekala slavnostna otvoritev. V naslednjih dneh se bodo ločeno predstavljale na Glavnem trgu in še nekaterih drugih krajih, v soboto, ko je tudi zaključek Festivala Lent, pa bodo znova skupaj zaplesale na Trgu Leona Štuklja.

Komentarji (2)

Dali smo haramisti (ni preverjeno)

youtu.be/_UlN7WCjINI
youtu.be/cjO_rS-LeGs

furs (ni preverjeno)

Butci, nastopajo za hrano in posteljo, kradljivec iz ND Vladimir pa že 30 let služi s kartami, sponzorji in krade od naivnih debilov, ki so srečni, da vidijo EU civilizacijo in dobijo vize! Seronja vas ima vse za narca!

Starejše novice