Slika je simbolična.
V Mariboru bo kmalu 50 novih avtobusnih nadstrešnic. Te bodo postavili tam, kjer jih do zdaj ni bilo ali pa so bile dotrajane. Nadstrešnice so sicer občasno tarča vandalov ali jo skupijo v prometnih nesrečah. Pri tem so najpogosteje uničena stekla.

Mestna občina Maribor je v okviru javno-zasebnega partnerstva s podjetjem Europlakat sredi postavljanja 25 novih nadstrešnic na avtobusnih postajališčih. 

Načrtujejo, da bo skupaj postavljenih 50 novih avtobusnih nadstrešnic. Te bodo postavili na mestih, kjer jih do zdaj ni bilo ali pa so bile dotrajane oziroma neprimerne.

Kje poteka postavitev avtobusnih nadstrešnic?

V teku je postavitev avtobusnih nadstrešnic na postajališčih:

Rošpoh-Hojnik, Cesta v Rošpoh 115, Kamnica-trgovina, Cesta v Rošpoh 65, Kamnica-trgovina, Pekre-Gasilski dom, Pekre-Gasilski dom, Malečnik-Lorber, Malečnik-Lorber, Trčova-Griček, Nebova I, Ruperče, Kronaveterer, Pokopališče Dobrava-vhod, Dupleška-Jarčeva, Dupleška-Jarčeva, Dupleška-Tezenska, Dupleška-Tezenska, Šubičeva-vrtec, Zrkovci, OŠ Franceta Prešerna-podružnica, Lackova-Stara lipa, Betnavska-Goriška, OŠ Maksa Durjave, Mladinska-Vrbanska, Magdalena. 

V teh dneh se izvaja temeljenje in priprava območja tudi za postavitev avtobusnih nadstrešnic v Kamnici in Malečniku. 

Europlakat v Mariboru skrbi za 205 avtobusnih nadstrešnic

Europlakat v okviru pogodbe financira stroške dobave in postavitve nadstrešnic ter gradbena dela za ureditev obstoječih avtobusnih postajališč, kot so temelji, tlakovanje in taktilne označbe.

Mestna občina Maribor financira stroške celovite ureditve postajališč, kjer bodo nove nadstrešnice postavljene, torej robnike, urbano opremo, morebitno asfaltiranje in postavitev kolesarskih stojal.

Trenutno Europlakat v Mestni občini Maribor sicer skrbi za 205 avtobusnih nadstrešnic. Za sanacijo nadstrešnic letno namenijo med 25.000 in 30.000 evri.

Najpogosteje jo skupijo stekla

»Avtobusne nadstrešnice so izdelane iz kakovostnih materialov in zasnovane tako, da je možnost poškodb čim manjša,« pojasnjujejo v podjetju Europlakat: »Seveda občasno vseeno prihaja do poškodb ali onesnaževanja.«

Kot so povedali za Mariborinfo, je del poškodb povezanih s prometnimi nesrečami, torej trki vozil v avtobusna postajališča. V največ primerih gre za razbita stekla, nekaj je tudi primerov poškodbe ogrodja. 

Dodajajo, da je nekaj tudi namernih poškodb, ki so posledica vandalizma. 

Ekipa vzdrževalcev nadstrešnice redno pregleduje 

Podjetje Europlakat izpostavlja, da imajo v Mariboru ekipo treh redno zaposlenih, ki dnevno skrbijo za vzdrževanje in urejenost avtobusnih nadstrešnic. Za praznjenje košev za smeti niso zadolženi, to opravlja komunalno podjetje Snaga Maribor.

»Naša ekipa vzdrževalcev je na terenu vsak dan, zato večinoma že sami opazimo poškodbe na nadstrešnicah,« so povedali. 

Dodajajo, da jih na te opozarjajo tudi občanke in občani, ki jih lahko pokličejo na brezplačno številko 080 13 66. 

Komentarji (4)

Franc s Piramide

Zgleda, da je za danes zanimivih novic že zmanjkalo.

Milan iz Maribora (ni preverjeno)

mutna posla
mutna
mutna
mutna

Cek (ni preverjeno)

Kdor je dovolil takšna postajališča je to storil z namenom pridobitve posla dobavitelju stekla . Kaj pa na postajališčih Ljubljanska ulica , Ulica Pohorskega odreda....kjer vsak vikend razbijajo ?

Surfefiter (ni preverjeno)

Za v štalo med govedo ni stekla za uporabljat ... je li tako, zagorci?

Starejše novice