Podjetje Integral Mostogradnja, ki ga vodi bosanski milijonar, bi ob Lavričevi ulici tik ob Dravi na Lentu gradilo večnadstropni stanovanjski objekt. Mariborska občina bo kljub številnim pripombam danes skušala odobriti njegovo gradnjo.

Mestna občina Maribor bo skušala danes na redni seji mestnega sveta v drugem branju sprejeti občinski prostorski načrt za del območja ob Lavričevi ulici v Mariboru, na katerem želi investitor izvesti ureditev, povezano z izgradnjo novega stanovanjsko-poslovnega objekta na Lentu.

Kot smo že poročali, si podjetje Integral Mostogradnja prizadeva, da bi na levem bregu Drave zgradilo stanovanjsko-poslovno stavbo, poleg tega bi izgradilo tudi podzemno garažo, podjetje pa bi uredilo tudi zunanjo ureditev, prometno, komunalno in energetsko infrastrukturo.

V času javne razgrnitve 19 pripomb

Občani so lahko v času javne razgrnitve k osnutku prostorskega akta podali svoje pripombe. Skupno so na občini prejeli 19 pripomb, pri tem pa so na občini upoštevali le dve.

V času javne razgrnitve je bilo gradivo že obravnavano na redni seji mestnega sveta ter predhodno na pristojnih odborih in komisijah.

Občina pa je sedaj na podlagi pripomb in sprememb pripravila gradivo za drugo obravnavo ter posledičen končni sprejem načrta gradnje.

Sprememba prometnega režima, pomanjkanja parkirišč ne bo

Pripombe na sam prostorski načrt se med drugim nanašale na neskladje z urbanističnimi določili, pomanjkanje družbene infrastrukture, poslabšanje varnosti kolesarjev in pešcev ter podobno.

Od 19 pripomb se dve pripombi, ki so jih na občini upoštevali, nanašata na osončenje objekta in promet.

Občani so v eni izmed pripomb navedli, da bo novogradnja povzročila niz problemov, med drugim pomanjkanje parkirnih mest ter povečanje prometa na omenjenem območju. Da bo prišlo do povečanja prometa na občini ne zanikajo, saj je po njihovih besedah soseska del gosto naseljenega območja. 

Pri tem dodajajo, da je trenutna prometna ureditev ustrezna in nudi maksimalno možno pretočnost, na Lentu pa prav tako načrtujejo spremembo prometnega režima, tako na območju širšega Lenta kot tudi v sami Lavričevi ulici.

Prav v Lavričevi ulici bi po koncu gradnje prometni režim izhajal iz kontroliranega dostopa, torej bi lahko do območja dostopali samo uporabniki objekta ter stanovalci. 

Objekt bi naj po besedah občine zadostoval vsem parkirnim potrebam uporabnikov, saj naj bi zagotovil 104 parkirna mesta za bodoče stanovalce in uporabnike poslovnih prostorov. Prav tako bodo ob južni strani Lavričeve razširili parcelo in omogočili tudi večje število zunanjih parkirišč.

Vir: MF arhitektura

Upoštevana pripomba bo omogočila več sončne svetlobe

Druga pripomba pa se nanaša na višino objekta in njegovo osončenje. Občanka je namreč v pripombi zapisala, da stanuje v stanovanju v prvem nadstropju neposredno v bližini predvidenega stanovanjskega kompleksa.

Pri tem dodaja, da z južne strani prihaja za njihov blok edini vir sonca, kar velja predvsem za nižje etaže. Predviden kompleks pa naj bi omenjene prebivalce še bolj prizadela.

Občina se je na pripombo odzvala s preoblikovanjem objekta, tako da bi se naj predviden objekt oziroma del objekta v vzhodnem delu skrajšal, s tem pa umaknil koridorju okoliških objektov. Na ta način bi zagotovili osončenje vseh stanovanj, tudi v zimskem času. 

Vir: MF arhitektura

Pozitivno mnenje mestne četrti

»Pričujoč elaborat, ki ga bo sprejemal mestni svet, je strokovno delo in ni nikakor populistično delo. Gre za študije, ki so bile skrbno načrtovane, premišljene, sledijo dikciji varovanja kulturne dediščine. Prav tako se načrt zaveda, da se na eni strani nahaja masovna blokovna pozidava in zaveda se, da tvori ulico ter nosi fasado oziroma obličje mesta,« pravi Gregor Reichenberg, podžupan Mestne občine Maribor.

Pri tem dodaja, da so na občini pridobili vsa pozitivna mnenja, tudi pozitivno mnenje mestne četrti in pisno izjavo predsednika Društva arhitektov Maribor, ki pravi, da so se na občini konkretno lotili obravnave ter reševanja njihovih vprašanj. 

Vir: MF arhitektura
Vir: MF arhitektura
Vir: MF arhitektura

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Klemen70 (nepreverjen)

Izgledalo bo veliko bolje in lepše kot zdaj, ki izgleda grozno, zanemarjeno, s to stavbo se bo dvignila cena drugim okoliškim nepremičninam.

nilferd (nepreverjen)

koliko provizije bo od investitorjev izsilil srbski cetnik v tem primeru...????

In reply to by Klemen70 (nepreverjen)

Marburg ad drau (nepreverjen)

dvignila se bo tebi pamet blesava-idiot komunisticni levicarski....cene nepremicnin v mariboru bodo padle!!!!padajo tudi zato -ker imamo gnusnega lopoca sarsenovica za zupana!!!

In reply to by Klemen70 (nepreverjen)

Starejše novice