Slika je simbolična.
Mariborska svetnica je predlagala, da se učencem mariborskih šol, ki niso v središču Maribor, omogoči brezplačen avtobusni prevoz, kadar se cel razred odpravi v mesto. Na občini so njen predlog zavrnili. Zakaj?

Mariborska mestna svetnica in učiteljica na Osnovni šoli Slave Klavore Maribor Davorka Pregl je na seji mestnega sveta predlagala, da se učencem šol v Mariboru, ki niso locirane v strogem centru, omogoči brezplačno vožnjo z mestnim avtobusom. 

Predlaga, da se jim to zagotovi, kadar se odpravijo skupinsko na ogled kakšne kulturne prireditve, dogodka ali ogleda muzeja, razstave, udeležbe na delavnicah in podobno.  

»Vsaj za učence 1. triade v spremstvu učiteljic,« je zapisala: »Ker gremo trikrat na leto na ogled kulturnih prireditev, mislim, da ne bi smel biti taki problem, saj avtobus pelje z nami ali brez nas in mislim, da kot občina prijazna otrokom, bi lahko to omogočila.«

Na mariborski občini predlog zavrnili

Iz Marproma in Urada za komunalo, promet in prostor so na pobudo odgovorili, da je za uporabo javnega mestnega linijskega avtobusnega prometa v veljavi cenik, ki ga je sprejel mestni svet Mestne občine Maribor. Skladno s cenikom imajo otroci od 6 do 14.99 let odobren 50 odstotni popust. 

Dodajajo, da je javni mestni potniški promet oziroma JMPP dobrina, ki jo opredeljuje zakon o gospodarskih javnih službah. Ta določa: »Javne dobrine so pod enakimi z zakonom ali odlokom lokalne skupnosti določenimi pogoji dostopne vsakomur.« 

Zato na občini niso podali pritrdilnega mnenja predlogu mestne svetnice Davorke Pregl. 

Kot so pojasnili, bi z brezplačno vožnjo osnovnošolcem 1. triade, ki obiskujejo izobraževalne ustanove, ki niso locirane v strogem mestu, tako omogočili drugačen status kot ostalim. S tem bi kršili temeljna določila zakona o gospodarskih javnih službah.

Priporočajo namen posebnih avtobusov

»Glede na naše izkušnje za večje skupine manjših otrok priporočamo najem posebnih avtobusov, kjer otrokom zagotavljamo dovolj sedežev za brezskrbno vožnjo,« pravijo in dodajajo, da cena bistveno ne odstopa od cene javnega mestnega potniškega prometa.  

Ob tem izpostavljajo, da lahko otroci, ki so upravičeni do brezplačne vozovnice za šolski avtobus, brezplačno uporabljajo tudi mestni javni potniški promet. 

»V primeru vzpostavitve brezplačnih vozovnic za namene skupinskih voženj otrok v mestnem linijskem prevozu bi bilo treba spremeniti cenik za prevoz v javnem mestnem linijskem avtobusnem prometu v Mariboru,« razlagajo. 

Sprememba cenika bi dodatno obremenila proračun Mestne občine Maribor.

Komentarji (3)

Suska (ni preverjeno)

Kako je ubogi Marprom in občina!Da ne pišem kdo je imel do letos zastonj avtobusni prevoz!

Default (ni preverjeno)

Kaj pa yugo migrant, oni so si bolj ubogi kot neki froci, uredite brezplacen prevoz po celi sloveniji za uboge yugo migrante

Haja (ni preverjeno)

Kaki avtobus? Peš naj grejo v mesto tako, kot smo šli mi. Sicer pa, če pride celi razred na avtobus lahko ostali potniki izstopijo. Učitelji itak ne obvladajo podivjane mularije, ki ni primerna za vožnjo z javnim prometom.

Starejše novice