Veslaške navdušence je minuli konec tedna v Maribor privabila že 26. mednarodna veslaška regata osmercev, ki je potekala na Dravi. Športni dogodek je obiskal tudi predsednik republike Borut Pahor.

V nekoliko okrnjeni konkurenci sta zmago na letošnji mednarodni veslaški regati zDravoJutri slavili ekipa veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor v kategoriji do 27 let in ekipa Študentskega veslaškega društva v kategoriji nad 27 let.

Dogodek se je odvijal v okviru Festivala Lent, z njim sta družba AquaSystems in Študentsko veslaško društvo želela spomniti na bogato veslaško tradicijo na Dravi. Da daje dogodek nov zagon veslaškemu športu v Mariboru, sta se strinjala tudi slavnostni govorec Borut Pahor in ambasador regate Iztok Čop.  

Letos je tekmovanje izgubilo mednarodni značaj

Mednarodna regata je letos zaradi neugodne epidemiološke slike minila v okrnjeni obliki, saj so se na Dravi pomerile le ekipe iz Slovenije.

Na tekmovalni trasi, ki je potekala med Studenško brvjo in Benetkami na Lentu, so se pomerile ekipe moških osmercev Študentskega veslaškega društva, Veslaškega kluba Dravske elektrarne Maribor, Veslaškega kluba Izola in Veslaškega kluba Ljubljanica.

»Žal je novi koronavirus odnesel mednarodno naravo prireditve, saj so svojo udeležbo morale odpovedati ekipe iz Francije, Hrvaške, Italije in Srbije, ni pa omajal naše odločenosti, da se povežemo v duhu prijateljstva in tudi preko športa poskrbimo, da bodo Maribor in Mariborčani živeli v sožitju z reko tudi v prihodnosti in tudi v novi normalnosti,« je v svojem nagovoru izpostavil Leon Lozar, direktor družbe AquaSystems. 

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, bodo nove razmere vztrajale še nekaj časa, zato moramo iskati nove poti za druženja in rekreativna ter profesionalna tekmovanja.

Regato osmercev si je ogledal tudi nekdanji vrhunski slovenski športnik in najuspešnejši slovenski veslač Iztok Čop, ki je povedal: »Veslanje je tudi na globalni ravni zavezano k ohranjanju čiste in pitne vode, zato sem vesel, da je današnja prireditev tudi gesta za ohranjanje zdrave, čiste narave, kar je osnova za ohranjanje zdrave nacije. Velik del tega je tudi šport, zato sem vesel, da je moj šport del Festivala Lent.«

Kljub okrnjeni udeležbi je bila v luči trenutne situacije izvedba regate, kot tudi izvedba celotnega Festivala Lent, še pomembnejša za povezovanje Maribora in Mariborčanov, kar je izpostavil tudi župan Mestne občine Maribor Saša Arsenovič.

Sobotno dogajanje je popestrila revijalna tekma ekip v raftih, ki je dopolnila sicer tekmovalno obarvan dan. V njej so se pomerili nekateri poslanci državnega zbora, ki prihajajo iz Maribora, svetnice in svetniki Mestne občine Maribor ter ekipa podjetja AquaSystems. Revijalna tekma je v dobri volji združila tiste, ki si prizadevajo za ohranitev Drave za prihodnje generacije, v odličnem vzdušju pa je slavil raft Liste kolesarjev in pešcev.

Komentarji (2)

Kritik (ni preverjeno)

Škoda ,da ni skočil z mostu bi se rešili bolnika za vedno .

Nejc89 (ni preverjeno)

Malo kulture in ne bodite nesramni.

In reply to by Kritik (ni preverjeno)

Starejše novice