Točke G od zdaj naprej ne bo več potrebno iskati. Burila je misli mnogih moških in žensk, a smo točko užitka končno izsledili – nahaja se v Mariboru in imenuje se Ginger.

V drugem nadstropju nakupovalnega središča Europarka kavarna Ginger mimoidočim vedno znova odpira vprašanje, ali gre za kavarno ali trgovino. V enem prostoru sta namreč združeni kavarna in tako imenovani »koncept store«, v katerem lahko kupite prav vse kar vidite.

Kavarno in »koncept store« je zasnoval Primož Hočevar iz Velenja. Njegov oče je bil arhitekt, nam zaupa, zato sta mu bila arhitektura in oblikovanje praktično položeni v zibelko, a zaradi svoje »trme« je šel študirat elektroniko: »Takrat sem ves svoj prosti čas posvetil akustiki, glasbo obožujem in si brez nje ne morem predstavljati svojega življenja. Hotel sem pač koncertno dvorano z dvema zvočnikoma preseliti v svojo sobo. Še dandanes je to moja strast. Vendar je prostor tisti, ki me je vedno klical po novem odkritju, po prepotrebni spremembi in izpolnitvi.« 

Zgodba notranjega oblikovanja je kljub temu, da je vmes odpiral še trgovine s slikarskim materialom, kar zgrmela v njegovo življenje: »Najprej svoje trgovine, nato pa 'prvi' Ginger leta 2006. Ko sem stopil v prostor, ga doživel, je bila slika jasna. Vse tako logično in jasno. Projekt za projektom; stanovanja, hiše, lokali. Do zdaj bi jih lahko naštel blizu 50.«

Zakaj »koncept store«? 

»Hotel sem obiskovalca odpeljati drugam, v svet ugodja, udobja, počitka, mehkobe, kjer je postrežen z najbojšim kar znamo; kavo z geografskim poreklom, katere pražarno smo iskali kar dve leti, čaj, pri nas narejen sadni napitek, lokalno vino, japonski, škotski viski, konjak in tako popularen gin. Tudi slovenski. Ob tem pa kot konceptna trgovina ponujamo še izdelke, ki življenje naredijo lepše: posoda DeBuyer, aparati Bugatti, kavni aparati in oprema ECM, olja, vina, čaji, kava …« pojasnjuje Hočevar, ki je precej povezan z italijanskimi oblikovalci.

Kavarno in »koncept store« že leta vodi Grega Ričnik, ki poudarja, da je ob prijaznosti in estetiki pri njih pomembna tudi kvaliteta. Prodajajo kave Le Piantagioni del caffe, ki je rezultat dela kmetov na težko dostopnih visokogorskih plantažah v neokrnjeni naravi. Kava je pridelana skrbno, obirana ročno, pregledana in testirana pa na domači kmetiji. Tudi kupljena je neposredno pri domačinih, brez posrednikov. Tovrstne kave imajo CSC certifikat, ki zagotavlja sledljivost od plantaže do skodelice.

Mimogrede. Vsi izdelki v Gingerju so naravni. Pri ustvarjanju napitkov uporabljajo le sveže sadje in zelenjavo, ki jim dodajajo mlete začimbe. V »Ginger fresh's« ponudbi najdemo naravne limonade in sokove iz naravnega svežega sadja in zelenjave.

Ob klasičnih in posebnih koktejlih strežejo še velik nabor italijanskih spritzev. Prav tako nudijo dve vrsti hišnega piva pivovarne Lobik. Ponujajo pester izbor slovenskih vinarjev iz Podravja, v ponudbi pa se najde tudi kakšno rdeče vino s Primorske. Nudijo še francoska vina, med njimi moramo izpostaviti znano vino s posestva Miraval iz Francije, ki je bilo v lasti Pink Floydov, lastnika posestva pa sta bila tudi Angelina Jolie in Brad Pitt. V kavarni je vredno poskusiti ponudbo, ki je okrašena z njihovim prepoznavnim logom črke G.

V kavarni je možna je degustacija in nakup bučnega olja Kocbek, njihove čokolade, akacijevega medu z bučnimi semeni in sušenega paradižnika v bučnem olju. Prav tako je na voljo slovensko olivno olje Lisjak iz Kopra. Gre za tipična ekstra deviška olivna olja ali olja z aromami česna, tartufov, limone, pomaranče ali čilija in še veliko drugih, na pogled odličnih izdelkov. Mi smo poskusili vanilijev sladoled z olivnim oljem z aromo limone in melono z olivnim oljem z aromo pomaranče, odlična pa je tudi ledena kava z olivnim oljem z aromo pomaranče ali limone.

Če ste torej oseba, ki ima rada kakovostne in »lepe« reči, morate obiskati kavarno in »koncept store« Ginger in se prepustiti razvajanju brbončic.

Eva Božič

Starejše novice