Foto: Jaka Arbutina
Zaradi pojava lubadarja na drevesih v mariborskem Mestnem parku so delavci te dni odstranili 40 smrek pri otroških igralih. Za njimi so ostali le še osameli štori.

Pojav smrekovega lubadarja v Mestnem parku so na občini po besedah vodje urada za komunalo, promet in prostor Suzane Fras zaznali jeseni letos. Ko so ugotovili veliko razsežnost problema, so skupaj z vsemi pristojnimi službami in organi pripravili načrt sanacije.

Lubadar je namreč uničil 12 smrek, ki so del starejšega smrekovega nasada pri otroških igralih in promenadi. Večina jih je bila zasajenih konec 19. stoletja in so stare približno 130 let.

Arboristka Tanja Grmovšek je tako nedavno pojasnila, da je potreben velik poseg v prostor, saj so ogrožena tudi druga drevesa. Ob odstranitvi okuženih dreves namreč postanejo ostala drevesa v nasadu ranljivejša za nalete vetra in druge vremenske vplive.

Zato so v Mestnem parku odstranili skupno približno 40 dreves. Kmalu bodo znova pregledali položaj in potrebi še izvedli kakšne posege.

Lubadar se namesti pod lubje in uniči drevo

Gre za žuželko, ki v drevesa vdolbe luknjice in se namesti pod lubje, nato pa začne oddajati škodljivo kemično snov, ki popolnoma uniči in posuši drevo.

»Prvi znak je, da se začne barva iglic spreminjati, potem se pojavi, da vrh smreke odmre, in se ti smrekovi lubadarji začnejo še seliti po smreki navzdol,« je pojasnila Tanja Grmovšek.

Ko je posamezno drevo polno zasedeno, začno hrošči napadati še okoliška drevesa. V obdobjih namnožitve lahko to pomeni, da se žarišče lubadarjev hitro razširi tudi na več deset dreves. Zato je nujno čim hitrejše ukrepanje.

»Take luknjice ostanejo, potem pa, če imamo svežo lubadarko, to pomeni, da smoli ven, ker vedno drevo reagira, da s smolo ga ven tišči,« je še dodala.

Načrt nove zasaditve že izdelan, zasadili bodo iglavce

Spremembe v Mestnem parku so velike, saj so posekane za park značilne visoke smreke pri igralih.

Na tem mestu bodo kasneje nasadili nova drevesa, a po besedah Karin Bejo iz komunalnega podjetja Snaga bo trajalo približno 80 let, da bodo ta drevesa približno takšne velikosti kot zdajšnje.

Načrt nove zasaditve dreves je že izdelan, mlade sadike pa bodo verjetno v mestnem parku zasadili spomladi drugo leto.

»Zasadili bomo gruče iglavcev, to smo rekli, da bodo mogoče nekoliko manjše sadike oziroma tri metre visoka drevesa. Potem pa so tu še te posamezne rastline in nov drevored,« razlaga Karin Bejo.

Odgovorni obenem opozarjajo, da se lubadarji širijo tudi drugod, ogrožene pa niso samo smreke, ampak so med drugim poškodovani tudi bresti pri Treh ribnikih

Zato pozivajo, da tudi občani pregledajo drevesa na svojih zemljiščih in morebiti okužena drevesa takoj odstranijo, da preprečijo širjenje tega škodljivca.

Komentarji (7)

Penis (ni preverjeno)

Sram vas bilo kaki lubadarji

ovi (ni preverjeno)

...tvoj nick pove vse...od K-ostane - pimpek- pao ...:-)))

In reply to by Penis (ni preverjeno)

BOZIDAR (ni preverjeno)

spoštovani g KANGLER je precel lesa podaril občanom še pomnite tovariši

neverjem vam (ni preverjeno)

Kakšni lubadarji neki.
Šaranje po nebu, kateremu smo bili pogosta priča v zadnjih dveh letih, je obrodilo sadove....

ovi (ni preverjeno)

Prekmurka - kak pa ova bulica..._??? ne seri...

In reply to by neverjem vam (ni preverjeno)

STUDENČAN (ni preverjeno)

vsa ta drevesa so prisla na našo žago v limbuš nikjer sledi lubadarja na hlodih

. (ni preverjeno)

Lubadarja so se v strahu pred žago, pravočasno razbežali.

In reply to by STUDENČAN (ni preverjeno)

Starejše novice