Foto: Jure Banfi
Na mariborskih trgih je na ogled nova razstava. Ta prikazuje obnove veličastnih ur, ki krasijo Prvo gimnazijo, Stolnico in Rotovž.

'Mestna urarja' Aleš Lombergar in Gorazd Šifrer vabita na razstavo 'O treh urah'. Ta krasi tri mariborske trge, in sicer si jo je mogoče ogledati na Glavnem, Slomškovem in Trgu generala Maistra. 

Na razstavi so predstavljene obnove zunanjih lic stolpnih ur na Prvi gimnaziji, Stolnici in Rotovžu.

Otvoritev razstave smo si ogledali danes popoldne na Slomškovem trgu v Mariboru, kjer je bila tudi manjša pogostitev.

Uri na Prvi gimnaziji vrnila prvotno podobo z rimskimi številkami

Uro na Prvi gimnaziji Maribor je od leta 1873, ko je bila stavba zgrajena, že pošteno najel zob časa, prav tako je večkrat spremenila svoj izgled.

Nekdanja dijaka Lombergar in Šifrer sta se leta 2020, ko je šola praznovala 170-letnico, lotila njene obnove. 

Po dolgih letih sta obudila spečo lepotico z zlatimi kazalci v grafični podobi, kakršno je imela daljnega leta 1873. Vrnila sta ji prvotno podobo z rimskimi številkami.

Nove številčnice kot darilo Mariborčanom

Podobno zgodbo so imele tudi ure na Stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika, ki so ji ob zadnji obnovi leta 1969 namesto rimskih številk narisali črte. 

Vrnitev sijaja na zvonik stolnice je bil naslednji projekt, ki sta ga lotila Lombergar in Šifrer.

Pri rekonstrukciji sta sledila načrtom dunajskega dvornega arhitekta Josefa Hillebrandta iz leta 1796, ki jih hrani Pokrajinski arhiv Maribor. Hillebrandt je načrtoval zvonik z lepo klasicistično podobo, ki ima na vseh štirih straneh veliko uro s sinje modrim krogom na sredini. 

»Ura, ki smo jo rekonstruirali, je v prvi vrsti namenjena spodbujanju našega odnosa do kulturne dediščine. Naša želja je, da bi nove številčnice in kazalci na stolnici postali eden od zaščitnih znakov našega mesta,« je za Mariborinfo povedal Lombergar.

Zgodovinski značaj povrnjen tudi uri na Rotovžu

Mestna hiša Rotovž je bila v lanskem in letošnjem letu deležna celovite notranje in zunanje prenove. Ob prenovi pročelja je Mestna občina Maribor sprejela odločitev, da se v celoti prenovi in zagotovi nov mehanizem za uro na Mestni hiši Rotovž. 

Tudi prenovo te ure je prevzel restavrator Aleš Lombergar. Nove številčnice in kazalci sedanje ure na Rotovžu so posnetek tistih iz leta 1900.

»Številčnice na novi uri na Rotovžu so iz kaljenega stekla, rimske številke ter bela osnova pa so natisnjene v emajlu, ki je zelo obstojen. Zaradi enostavnejšega vzdrževanja so številčnice vgrajene v okrogla okna iz nerjavečega jekla. To omogoča dostop do zunanjosti številčnic tudi brez gradbenih odrov ali dvigal,« so pojasnili na občini.

Pripravo razstave sta omogočili Mestna občina Maribor in Zavarovalnica Grawe.

Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi
Foto: Jure Banfi

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice