Foto: Jaka Arbutina
Drava v spodnjem toku še narasla, v večjem obsegu poplavljene zlasti površine pod Ptujskim jezerom.

Ponoči so se razmere po močnem deževju v zadnjih dneh povečini umirile.

Je pa Drava v spodnjem toku še nekoliko narasla in v nekoliko večjem obsegu poplavila površine na območju pod Ptujskim jezerom, je za STA povedal dežurni hidrolog na Agenciji Republike Slovenije za okolje Andrej Golob.

Na vprašanje, ali gre pri poplavljanju Drave za odklon od razmer, ki so pričakovane za to obdobje v letu, je Golob odgovoril, da je tak obseg poplav nekoliko redkejši, da pa razmer ne gre primerjati z največjimi obsegi poplav, ko so v nevarnosti celotna naselja.

Poveljnik Civilne zaščite za Podravje Dragomir Murko je za STA povedal, da se na tamkajšnjem območju Drava razliva predvsem na območju kmetijskih površin.

Hiše pa narasla voda ogroža v naselju Črete v Krčevini, kjer je poplavilo nekaj stanovanjskih objektov, zato poteka evakuacija. Zaprtih je tudi nekaj cest. Po besedah Murka gre sicer za običajne razmere v obdobjih poplav.

V skrbeh, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin

V Dravogradu, kjer je Drava že v petek dopoldne prestopila bregove, so ob Ribiški poti preventivno evakuirali devet objektov oziroma 15 ljudi. Zaradi izboljšanja razmer so se skoraj vsi lahko zvečer vrnili v svoje domove, dva prebivalca pa sta noč preživela pri sorodnikih, je za STA povedal poveljnik občinske civilne zaščite Bojan Zavec.

Skrbi pa jih, kaj bo prinesla nova pošiljka padavin, ki je napovedana za nedeljo.

Reke bodo spet naraščale

Hidrolog pričakuje, da bodo danes reke po državi zelo počasi upadale.

Ob napovedanih novih padavinah, ki bodo ponoči vsaj za krajši čas lahko tudi močnejše, pa je pričakovati, da bodo reke ponovno narasle.

Na območjih Vipavske doline, Gorenjske ter osrednjega in severnega dela Slovenije je pričakovati, da se bodo posamezne reke ponovno razlile, nekatere lahko poplavijo na običajnih območjih, je še povedal.

Mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom ne bo

Že v petek je uprava za zaščito in reševanje prebivalce na območjih regijskih centrov za obveščanje Maribor, Slovenj Gradec in Ptuj obvestila, da danes ne bodo izvedli običajnega mesečnega preizkusa siren z opozorilnim znakom.

V primeru proženja siren na teh območjih ne bo šlo za preizkus, temveč za dejansko nevarnost.

Najhujši scenariji se niso uresničili

Tudi dežurna meteorologinja na agenciji za okolje je za Radio Slovenija zjutraj povedala, da je noč minila mirno in se najhujši scenariji niso uresničili.

Prav tako bo današnji dan vremensko miren, do večera. Proti večeru bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo osem do 15 stopinj Celzija.

V nedeljo nalivi

Ponoči bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo. Predvsem na Primorskem bo zapihal okrepljen južni do jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od sedem do 14, v alpskih dolinah okoli tri stopinje.

V drugem delu noči na nedeljo bodo sunki južnega vetra na Primorskem lahko presegli hitrost 70 kilometrov na uro.

Ob prehodu vremenske fronte v nedeljo zjutraj bo vetrovno tudi drugod, pojavljali se bodo nalivi.

Izdano oranžno opozorilo

Največ padavin bo do nedelje dopoldne padlo v južnem predgorju Julijcev, predvidoma od 50 do 100 litrov na kvadratni meter, zato je Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

V nedeljo bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami, ki pa bodo do sredine dneva že ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter.

Zaradi poplavljenih cestišč pa je po državi še vedno zaprtih več cest, poroča prometnoinformacijski center.

Komentarji (2)

Kurbinsin (ni preverjeno)

Se vedno trdi krci in mokre smdljive pzde

TOTO (ni preverjeno)

Kaj pasje brvi v MB še ni odneslo v Duplek ?

Starejše novice