Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na ogledu posledic poplav in protipoplavnega nasipa ob reki Muri. Kosila je tudi z dvanajstimi župani s tega območja, ki so predsednico seznanili z načrti za obnovo.

Predsednica republike Nataša Pirc Musar je danes na ogledu območij, ki jih je prizadela avgustovska vodna ujma.

Lučah sta jo pričakala in pozdravila župan Klavdij Strmčnik in poveljnik štaba civilne zaščite Tomaž Funtek. Sledili so še ogledi jeza na reki Savinji, zaselka Struge in zemeljskega plazu v zaselku Strmec.

Na Ljubnem ob Savinji je predsednico pričakal ljubenski župan Franjo Naraločnik. Sledil je ogled poplavljenega območja Savina in pogovor s prizadetimi občani v vodni ujmi.

Prav tako si je Pirc Musar ogledala ljubensko industrijsko cono Loke, kjer se je pogovorila s tamkajšnjimi gospodarstveniki.

Helikopter s predsednico pristal tudi v Srednji Bistrici

Pirc Musar je s helikopterjem nekaj po 12. uri prispela tudi v občino Črenšovci.

Na igrišču pri osnovni šoli na Srednji Bistrici jo je sprejela županja Črenšovcev Vera Markoja, s katero sta si nato obiskali protipoplavni nasip na reki Muri v Dolnji Bistrici.

»Sama imam 55 let in česa takega še nisem doživela«

»Bila sem na najbolj ogroženih poplavnih področjih takoj po poplavah, dva dni po tistem in še tretji dan. In tisto, kar sem videla takrat, me je pretreslo, sama imam 55 let in česa takega še nisem doživela,« so bile uvodne besede Pirc Musar ob obisku. Znova je poudarila, da sta bili kar dve tretjini Slovenije pod vodo, kar se v zgodovini države še ni zgodilo.

Sam namen obiska prizadetih območij, kot je dejala predsednica, je videti, kaj je bilo že postorjenega, predvsem pa, da steče pogovor:

»Ljudje mi govorijo, da si želijo hitrejših napotkov in odločitev pristojnih, predvsem tisti, ki se v svoje domove ne morejo preseliti nazaj, ker še statično ni ugotovljeno, ali se lahko hišo obnavlja ali bo jo treba porušiti.To bi si tudi jaz kot predsednica želela, da čim prej pridemo do takih odločitev.«

Predvsem je pomembna komunikacija z ljudi, izpostavlja predsednica: »Da bodo preprosto vedeli, pri čem so.«

Ob obisku občine Črenšovci pa je izpostavila tudi solidarnost ljudi, 1000 parov rok, ki so zagotovili, da se je preprečila hujša katastrofa, ni bila neopažena. 

Odneslo mu je hišo, humanitarna društva so mu ponudila novo pohištvo

Solidarnost pa gre tudi v smer podpiranja humanitarnih organizacij, a delovanje teh bi moralo potekati bolj učinkovito, opozarja Pirc Musar, predvsem bi se moralo izboljšati razpolaganje s sredstvi in kam so ta usmerjena:

»Pozivam humanitarne organizacije, da svojo pomoč fokusirajo v tisto, kar je res potrebno, morda tudi bolj v denarno pomoč, kot v preskrbo s praški in hrano, seveda tisti, ki to potrebujejo, naj še vedno to dobijo.«

Ob tem je navedla primer kmeta iz Ljubnega, ki mu je odneslo hišo, humanitarna društva pa so mu ponudila novo pohištvo, kuhinjo ... Vendar nima nič, kamor bi lahko postavil pohištvo in kuhinjo: »Kam jo naj pa postavim, hiše nimam.«

Po povratku iz New Yorka, kamor v soboto potuje na Organizacijo združenih narodov, se bo dobila z nevladnimi organizacijami, da spregovorijo o omenjeni problematiki. 

»Apeliram na vse, da se vsi skupaj potrudijo najti rešitev«

Kaj pa protipolavni nasip ob Muri? Pirc Musar tudi tukaj opaža nekaj pomanjkljivosti, poudarja predvsem nestrinjanja med kmeti in naravovarstveniki:

»40 kilometrov dolžine, to ni tako malo, povečati bo treba višino. Sredstva, kolikor vem, so na razpolago, bo pa treba čim prej najti dogovor med okoliškimi kmeti in naravovarstveniki. Nihče ne bi rad dal zemljišča za to, da se bo jez lahko malce razširil in povišal.«

Ob tem poudarja, da so nasipi ključnega pomena, da ne pride do ponovnih poplav, ob tem je še pozvala vse akterje, da čim prej poiščejo skupno rešitev:

»Apeliram na vse, da se vsi skupaj potrudijo najti rešitev. To, da se je vsak postavil na svoje vkope, na svoje temelje, ne vodi k rešitvi.«

Vsa sanacija, ki trenutno poteka na vodotokih po Sloveniji, mora biti hitra še dodaja, po besedah predsednice to niso zadnje poplave, te so naša nova stalnica

Starejše novice