Foto: Branko Verhnjak
Pogovarjali smo se z Veroniko in Pavlino Šahtler in Pavlininim fantom Nejcem, ki vodijo dejavnost na koči. Lastniki koče so namreč člani družine Šahtler, ki imajo na poti do koče tudi ekološko kmetijo.

»S tem načinom kmetovanja sta se starša, ena izmed prvih v Sloveniji, začela ukvarjati že leta 1998, kar pomeni, da že od nekdaj dajemo velik poudarek pridelavi hrane, ki spoštuje naravo in nas same,« je povedala hčerka Veronika.

Za kočo izvedeli po naključju

Družina Šahtler je pred tremi leti naključno izvedela, da je nedaleč od njihovega doma naprodaj koča.

»V letu 2016 smo po naključju izvedeli za prodajo koče z njenim gospodarskim poslopjem, ki se nahaja nedaleč stran od Pragozda Šumik na nadmorski višini 1.100 metrov in obenem tudi v našem domačem kraju,« pojasnjuje hčerka Veronika.

Foto: Branko Verhnjak

Koča ima za družino zaradi lokacije še posebej veliko vrednost, dodaja hčerka Pavlina: »Prav zaradi tega je ta v naših očeh predstavljala še toliko večjo vrednost, kot bi jo morda sicer. Kupili smo jo z lastnimi sredstvi in tako postali njeni drugi zasebni lastniki za Pavlom Glančnikom, ki jo je v letu 1936 pričel graditi z namenom svoje počitniške lovske rezidence.«

Pred odprtjem je družina kočo temeljito prenovila

»Takoj za nakupom smo se podali v intenzivno in temeljito obnovo koče, ki je bila tega vsekakor potrebna,« pojasnjuje Veronika.

Med samo obnovo je družino vodilo načelo ohraniti zgodovino in prvotni izgled koče: »Kar se tiče koče kot objekta, je bilo pri prenovi že takoj na začetku naše vodilo ohraniti prvinski les, material, ki v večini obdaja kočo, in kar je pomembneje, ohraniti zgodbo, ki jo nosi s seboj,« pa je dodala Pavlina.

Foto: Žan Žurga

Koča je po prenovi ostala v celoti ohranjena

»Ta koča je edina na Pohorju, ki je ostala po drugi svetovni vojni nedotaknjena, kar pomeni, da ima zares veliko vrednost,« pojasnjuje Nejc.

Tudi investicija v prenovo je bila velik zalogaj za družino: »Investicija je bila precej velik zalogaj, uredili smo dotrajano električno napeljavo, ogrevanje na lesno biomaso, v pritličju prostor za postrežbo hrane in pijače ter kuhinjo, v zgornjih dveh nadstropjih pa sejno dvorano ter šest unikatnih sobic, kjer vsaka zase govori svojo zgodbo,« pove Veronika.

»Poimenovali smo jih po ljudeh, ki predstavljajo začetek koče oz. so bili z njo v preteklosti tesno povezani. Na ta način želimo v zgodbo, ki jo pišemo sedaj mi, vključiti zgodovino, za katero je prav, da ni pozabljena,« še poudari.

Foto: Žan Žurga

Za ohranjanje kulturne dediščine je zaslužna arhitektka Maruša Zorec

»Pri obnovi nam je svetovala priznana slovenska arhitektka Maruša Zorec, po rodu Rušanka. Veseli smo sodelovanja z nekom, ki ima tako zelo izjemen občutek za ohranjanje kulturne dediščine, obenem pa z nekom, ki je odprt za pridih 'modernega', kar je bila naša želja. Menimo namreč, da se s preteklostjo dobro ujame sedanjost, v tisti pravšnji in dobri meri. Veliko dela in truda smo v obnovo vložili sami, pri tem pa so nam pomagali predvsem lokalni mojstri z različnih področij, s katerimi smo sodelovali že pri projektih, ki se tičejo naše kmetije,« poudarijo mladi voditelji koče.

Koča za obiskovalce odprla vrata šele lani

Kočo so za obiskovalce odprli 16. septembra lani in takrat začeli poslanstvo izpolnjevati predvsem mladi, ki vodijo dejavnost na koči. Hčerki Pavlini in Veroniki, ter Pavlininemu partnerju Nejcu so najprej pomagali starši. Vsi trije mladi namreč zaključujejo študij - Pavlina in Nejc študij turizma na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor, Veronika pa študij predšolske vzgoje.

Foto: Žan Žurga

»Naša vizija je obujati zgodbe, ki tvorijo preteklost kraja, spodbujati ljudi, da občutijo mir in naravo ter povezati domačine in druge lokalne ponudnike,« razlaga Nejc.

Ob obisku čudovitega Pohorja lahko na Koči Šumik okusite raznovrstno kulinariko

Pavlina pojasni, da njihova »kulinarika temelji na tradiciji, še večji poudarek pa želijo dajati skrbno sestavljenim in pripravljenim jedem iz sezonskih surovin ter pridelkov z njihove kmetije in ostalih lokalnih ponudnikov.

Nejc doda, da je značilne pohorske jedi: »kot sta pohorska omleta ali pohorski lonec pomembno ohranjati, a vendar pri nas takšna ponudba jedi ne bi bila smiselna, glede na to, da želimo ljudem ponuditi predvsem tisto, kar nam daje ekološka kmetija.«

Foto: Žan Žurga

Ob tem pa poudarjajo, da s tem ne želijo »dajati vtisa, da nam za tradicijo ne bi bilo mar, a vendar smo specifičen primer koče - registrirani smo namreč kot dopolnilna dejavnost na kmetiji in verjamemo da je ravno to tisto, kar nas dela drugačne od drugih ponudnikov.«

Obiskovalci prisegajo na golaž in Pohorsko friko

»Med dnevnimi obiskovalci sta tako pri nas najbolj priljubljeni jedi golaž z našo ekološko govedino Pohorje Beef ter pohorska frika - omleti podobna jed  s slanino, krompirjem, jajci in sirom, izjemno velikokrat pa se med naročili znajdejo tudi narezki naših suhih mesnin,« pojasnjuje Pavlina.

Foto: Žan Žurga

Ponujajo tudi pijače. »Ponudbo pijač sestavljajo naši domači ekološki sokovi, pivo Lobik, ki ga vari mlada ekipa v Rušah, vina Bračko in Kren,« še dodaja Nejc.

Nimajo samo slovenskih gostov, ampak prihajajo turisti s celega sveta

»Pozitivno presenečeni smo nad številčnim obiskom, ki smo ga bili deležni v letu odkar obratujemo. Največ gostov zaenkrat prihaja s štajerskega konca, predvsem iz Maribora in širše okolice, vedno več gostov je tudi iz Osrednje Slovenije in Gorenjske,« pove Nejc.

Pavlina pa doda: »Presenetljivo velik delež predstavljajo tujci, večinoma iz Avstrije in Nemčije, obiskalo nas je tudi že veliko turistov iz Italije, Francije in Španije, nekajkrat tudi z Japonske.«

Foto: Žan Žurga

S koncem poletne sezone se bodo posvetili zaključenim skupinam, oddaji sob in sejne dvorane

»Vseh smo zelo veseli in jih sprejmemo odprtih rok, s koncem poletne sezone pa se želimo vseeno posvetiti predvsem zaključenim skupinam ter oddaji sob in sejne dvorane, namenjeni udeležencem različnih predavanj, sestankov, team buildingov in drugih poslovnih srečanj,« razlaga Veronika.

»Skozi preteklo leto smo namreč opazili, da naša ponudba in navsezadnje tudi naša prizadevanja (domača in ekološka hrana, za katero sami menimo, da predstavlja karseda kvaliteten izbor) veliko bolj ustrezajo tovrstni skupini gostov.«

Foto: Žan Žurga

Na Koči Šumik se boste lahko tudi poročili

»V prihodnosti se želimo podati tudi v organizacijo in izvedbo porok, saj smo prepričani, da sta čudovita narava Pohorja ki nas obdaja  ter naša kakovostna ponudba hrane prav tisto, s čimer lahko takšne priložnosti postanejo nekaj posebnega,« zaključi Pavlina.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Dravski gusar (nepreverjen)

Bravo, bravo, bravo! Veliko moci in srece se naprej!

Nikakor ne sme bit (nepreverjen)

Ali je Slovenija drzava ki odobrava zlocince . Hiso bi bilo treba odstraniti, ker je zlocinska.

a tak (nepreverjen)

niša nikoli ne more bit zločinska, zločinci so lahko samo ljudje

In reply to by Nikakor ne sme bit (nepreverjen)

V hisi so (nepreverjen)

skriti zlocini in hiso so zgradili zlocinci ...

In reply to by a tak (nepreverjen)

Kritik (nepreverjen)

Planinska koča naj bo namenjena pohodnikom in ne malomeščanski kasti ,ki se pripeljejo z avtom v naravo. Tudi cene bodo njim primerne.

Starejše novice