Prvi del letošnje poletne sezone na Mariborskem Pohorju so zaznamovali zelo dobri rezultati na različnih področjih.

V primerjavi z letom prej se je občutno povečalo število kolesarjev v Bike parku Pohorje, prav tako pa beležijo porast skupnega števila potnikov na krožni kabinski žičnici Pohorski vzpenjači, sporočajo z Marproma. Pri delovanju gondole so v juniju dosegli poseben mejnik, kakršnega še niso v času svojega upravljanja.

V omenjenem mesecu so namreč prvič, odkar s krožno kabinsko žičnico upravlja podjetje Marprom, prihodki od prodaje vozovnic zanjo v poletnem času presegli stroške obratovanja žičnice. Za opravljanje javne službe prevoza s krožno kabinsko žičnico za junij, ko je prepeljala skoraj 25.600 potnikov, tako ne bo potrebna subvencija Mestne občine Maribor. 

Vse večji obisk

Skupno število potnikov na krožni kabinski žičnici od začetka letošnjega aprila do danes znaša blizu 62.000, medtem ko se je lani v tem času ustavilo pri nekaj več kot 53.000, dodajajo pri upravljavcu. Letošnji porast je tudi posledica obiska v Bike parku Pohorje, ki je v tokratni sezoni odprl vrata 8. marca.

Od takrat do danes so prodali okrog 5600 različnih vozovnic za Bike park, lani v tem času pa nekaj več kot 3000. K višji številki sta izdatno prispevala izvedbi evropskega in svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu.

Ob tem v kolesarskem parku, kjer so letos uredili nekaj novih odsekov prog, tudi v nadaljevanju poletne sezone in v jesenskem času pričakujejo pozitivne rezultate. 

Kolesarjem več urejenih prog

Kot še dodajajo na Marpromu jim to dokazuje, da je bila njihova odločitev za vlaganje v razvoj kolesarske infrastrukture na Mariborskem Pohorju pravilna. Gorsko kolesarstvo je eden od športov, ki so v svetu v največjem porastu, zato tudi predstavlja zelo pomemben segment poletne ponudbe. Njihov cilj je, da kolesarjem ponudijo čim več urejenih prog, ne samo znotraj Bike parka, temveč tudi ostalih legalnih kolesarskih poti med Bellevuejem in Arehom, namenjenih rekreativnim vožnjam tako navzgor kot navzdol.

Razburjenje je povzročila nedavna akcija mariborskih policistov na območju Mariborskega Pohorja, Kozjaka, Stražunskega gozda in ob kanalu reke Drave. Kolesarji se pritožujejo predvsem nad premajhnim številom urejenih prog, saj jih pohorski kolesarski park ima le tri. 

Kolesarji zato pogosto uberejo neurejene proge, ki so sicer namenjene za pohodnike. Na vprašanje varnosti na kolesarskih progah, ki to niso, pa marsikateri gorski kolesar v iskanju pravega adrenalinskega doživetja zlahka pozabi. Že pred meseci, ko je na Mariborskem Pohorju potekal tekmovalni del svetovnega pokala, bili priča kar dvema smrtonosno nastavljenima žicama v višini vratu kolesarja.

Spomnimo. Med dvema drevesoma, ki stojita ob progi, je nekdo napeljal žico, ki bi lahko ob takšni hitrosti, ki jo dosegajo tekmovalci, nekomu izmed njih prerezala vrat ali ga drugače hudo poškodovala. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Simeroni (nepreverjen)

Na koncu leta bo Marprom ponovno v rdečih številkah ,tako kot vedno in bo deležen pomoči davkoplačevalcev . Krivec bodo tople zime in pohodniki ,ki uničujejo kolesarske proge .

Starejše novice