Anja Kociper je 27-letna etnologinja in kulturna antropologinja, njeno področje dela je pa medicinska antropologija. Pri svojem delu raziskuje ranljive, pred kratkim se je pa med ranljivimi znašla tudi sama.

Pomurka Anja Kociper je aktivna. Smuča, kolesari, svojo psičko Eli vodi na dolge sprehode, za dušo pa uživa ob igranju šnopsa. Ob branju njene zgodbe se zdi, da življenje zajema s polno žlico. 

Ob Anjinem vedno aktivnem življenju bi le malokdo pomislil na bolečine, s katerimi mora živeti. Od kožnega raka do sepse, ki je bila pozno zdravljena zaradi suma na koronavirus pa do Anje danes, zmagovalke nad kožnim rakom, sepso in endo-bojevnice.

Diagnozi kožnega raka je sledil domino efekt

Diagnoza kožnega raka je bila prva. Anja se spomni, da so jo že kot majhno deklico ščitili pred soncem, saj je njena koža postala hitro razdražena in rdeča. 

Že od malih nog ima veliko pigmentnih znamenj, na katere pa je bila vedno pozorna. Tako je eno znamenje spremenilo barvo, dermatologinja pa je bila ob tem prepričana, da izrez znamenja ni potreben. 

Intuicija je bila tista, zaradi katere si je Anja sama priskrbela napotnico za izrez znamenja. Znamenje je bilo rakavo - maligni melanom v prvi fazi.

»Vsekakor pa je ključno samopregledovanje, ki je, kot pri moji izkušnji, lahko ključnega pomena. Mislim, da vsak človek najbolje pozna svoje telo, zato je zelo pomembno, da opaža morebitne spremembe in glede tega tudi ukrepa ter se pravočasno obrne na zdravnika,« pove Anja o pomembnosti samopreglejevanja. 

Po odpravljeni diagnozi je pa vseeno ostal strah. Ve, da je podvržena možnosti, da se rak ponovi. Zaveda se, da je imela srečo v nesreči, pa vendar, v podzavesti čuti strah za ponovno soočenje z diagnozo raka. 

Bolezen, ki jo je spremenila v bojevnico, endo-bojevnico

Po strašljivi prvi diagnozi raka je sledila nova diagnoza. Endometrioza - nevidna, kronična bolezen, ki prizadene ženske v plodnem obdobju. 

Endometrioza prizadene predvsem rodila ter jajcevode, lahko pa prizadene tudi sosednje organe, kot so črevo, mehur in sečevode. V redkih primerih prizadene tudi druge vitalne organe. 

Posledice so hude bolečine med menstruacijo, kronične bolečine v spodnjem delu trebuha, boleči spolni odnosi in neplodnost. 

Anjo so boleče menstruacije spremljale že od srednješolskih dni, letos septembra pa je bolečina postala neznosna. 

»V letošnjem septembru so bolečine bile tako neznosne, da sem morala obiskati urgenco in šele z intravenozno protibolečinsko terapijo so se bolečine umirile, ne pa izginile,« o prelomni izkušnji pove Anja. 

To je bil alarm za ginekologinjo, ki je potrdila čokoladno cisto na jajčniku. Čez tri tedne so na jajčnikih bile že tri ciste. 

Sledil je poseg laparoskopije. To je poseg s katerim lahko potrdijo endometriozo. Tako so Anji s posebno kamero pregledali trebušno votlino - diagnoza enometrioze je bila potrjena.

»Psihične posledice so sigurno velike, sploh kadar se, pri dokaj mladih, 27-letih soočiš z besedo, da bo diagnoza endometrioze lahko razlog za neplodnost,« o svoji diagnozi pove Anja.

Začnejo se porajati vprašanja, zakaj ni bilo diagnoze prej, kako se ni prej preprečilo, pa vendar »mislim, da nima smisla iskati krivca, temveč se vprašati, kaj lahko sedaj narediš oziroma kako lahko s to boleznijo, kar se da normalno, živiš,« še doda. 

Po diagnozi je Anja morala do specialistov za endometriozo, saj v domači bolnišnici niso odstranili vsega. 

Sepsa ni koronavirus

Štiri dni po operaciji, v domači oskrbi se je Anji pojavila vročina. Mnenja zdravnikov so bila, da gre za koronavirus

Dnevi so minevali, mnenje zdravnikov je bilo jasno, sledilo pa je vsesplošno slabo počutje, zaprtost, pekoče uriniranje. Kmalu je postalo jasno, da vzrok ni koronavirus. 

Anja je spet obiskala zdravnico, ki ji je tokrat pregledala kri. V krvi so bile visoke vnetne vrednosti. Dobi napotnico za bolnišnično oskrbo. 

Poleg kupa drugih simptomov je Anja imela tudi vročino, zaradi česar so jo namestili v sivo cono covid-19 oddelka. Zaradi ustaljenega procesa so ji vzeli bris in čakali do drugega dne, dokler izvid za koronavirus ni bil negativen. Medtem se je Anji bolezen razvijala dalje.

Temu je takoj sledila operacija, na kateri so potrdili vnetje - diagnoza sepsa. Zaradi razširjene sepse sta v naslednji dveh tednih sledili dve operaciji. 

»Še dobro, da imam družino in prijatelje, ki so me vseskozi bodrili po telefonu, saj zaradi covida-19 obiski v bolnišnicah niso dovoljeni,« je hvaležna.

Počuti se hvaležno, da en dan, ko je čakala na rezultat korona testa ni bil ključnega pomena. 

»Verjamem pa, da pri katerih pacientih je, in tega me je grozno strah. Mislim, da bi morali najti način, da tudi v času, ko se še čaka na rezultat, pacientu pomagajo,« doda Anja. 

Poudarja, da še posebno v tem času ne smemo pozabiti tudi na druge bolezni. Preventiva je trenutno odmaknjena in to jo skrbi, saj so lahko dolgoročne posledice nepopravljive. 

»Imam občutek, da se ljudje bojijo obiskati zdravstvene storitve v teh časih, s čimer pa si lahko povsem nevede škodijo,« poudarja. 

Ob svoji zgodbi pa Anja poziva vse deklice in ženske k zavedanju, da skrajno boleče menstruacije niso le grozna nadloga, saj so lahko indikator česa hujšega. Skrb zase in borba za svoje zdravje je ključnega pomena.

»Ker te čase, ko bi morale ženske vse preživeti in vse pretrpeti, moramo pregnati,« zaključi Anja. 

Komentarji (1)

Katja7 (ni preverjeno)

Anja,občudovanja vredna punca,da si prava bojevnica.Kapo dol,da si morala tako mlada,lustna punca doziveti tako trnovo ,kruto in boleco pot.Iskreno ti iz srca zelim moc,voljo,ljubezen in seveda najpomembnejse,zdravje.

Starejše novice