Že hiter sprehod po mestu pokaže, da imamo v Sloveniji radi pse, po uradnih ocenah naj bi imelo celo vsako tretje gospodinjstvo psa. Mi smo preverili, kako je s pobiranjem iztrebkov.

Številni Mariborčani opažajo, da je vse več nepobranih pasjih kakcev po mestu, predvsem pa po skupnih travnatih površinah med bloki, na katere potem največkrat stopi kakšen otrok. Večina teh površin je sicer opremljena s tablami, da je treba pobirati pasje iztrebke, a velikokrat te table ne dosežejo svojega namena.  

Zanimiv je podatek, da povprečen pes na dan izloči okoli 300 gramov iztrebkov, kar znese okoli 125 kilogramov na leto.

Kazni za nepobiranje iztrebkov

Na Mestni občini Maribor s konkretnim podatkom, koliko psov živi v Mariboru ne razpolagajo. Nadzor nad nepobiranjem pasjih iztrebkov v mariborski občini izvaja Skupna občinska uprava Maribor, Medobčinska inšpekcija in Medobčinsko redarstvo.

Vendar na občini poudarjajo, da se lahko nadzor izvaja samo na javnih zelenih površinah in ne na vseh javnih površinah, ker tega s predpisi ni urejenega.  

»V skladu z Odlokom o zelenih površinah je za nepobiranje pasjih iztrebkov predpisana globa 60 evrov,« so sporočili iz mariborske občine.

Koše s pasjimi iztrebki prazni Javno podjetje Snaga in to dva krat na teden. 

O DNK analizi iztrebkov ne razmišljajo

O tem, da bi kršitelje, ki ne pobirajo iztrebkov za svojimi ljubljenčki iskali tudi s pomočjo DNK analize pasjih iztrebkov, kot počnejo v drugih evropskih prestolnicah v Mariboru, ne razmišljajo, saj pravijo, da se v Sloveniji pri tem težko primerjamo s tujino, ker so iztrebki tudi na površinah, ki jih niti redarji in niti inšpektorji ne smejo nadzorovati, ker nimajo pooblastil.

Uniforme jih prestrašijo

Na občini še sicer poudarjajo, da ko se izvaja nadzor na terenu, lastniki psov vidijo uniformirane uradne osebe in pasje iztrebke poberejo za psom, tako da kršitev ob izvajanju rednih nadzorov ni zaznati. 

»Občan, ki vidi lastnika, da za svojim psom ni pobral iztrebka, lahko poda prijavo, vendar mora biti pripravljen v prekrškovnem postopku nastopiti kot priča storitve prekrška,« dodajajo.

Na sprehod še vedno brez povodca

Še vedno pa se tudi dogaja, da lastniki pse po mariborskih ulicah peljejo na sprehod brez povodca, na povodcu niso niti na otroških igriščih.

Na občini poudarjajo, da imata redarstvo in policija  po zakonu o zaščiti živali pooblastila, da lahko policija ali  redar  lastnika oziroma skrbnika živali oglobi, če na javnem mestu ne zagotovi fizičnega varstva, tako da je pes na povodcu. 

»Seveda praviloma nihče ne pusti psa iz povodca, če so v bližini osebe v uniformi, zato redko pride do začetka postopka, predvsem na takšnih lokacijah v stanovanjskih naseljih, kjer se kršitelji umaknejo v stavbe in vsaj redarji jim ne morejo slediti. 

Več uspeha je v zaprtih območjih, kot so igrišča, pokopališča in podobno,« še dodajajo.

Z nadzorom bodo nadaljevali

Po zakonu o varstvu  javnega reda in miru pa lahko policija in redarstvo  oglobi skrbnika psa tudi, če s ščuvanjem živali povzroči občutek strahu ali ogroženosti. 

Vendar pa na mariborski občini spet dodajajo, da do ščuvanja verjetno ne bo prišlo, če bo v bližini oseba v uniformi.

»Medobčinsko redarstvo že zdaj in bo tudi v prihodnje izvajalo nadzor tudi v zvezi s temi prekrški, za katera imajo pooblastilo, vendar žal pri delu redko naletimo na kršitve zaradi prej opisanih razlogov, vseeno pa bomo nadzor nadaljevali po planu ali na podlagi prejete prijave,« še dodajajo.

Komentarji (23)

44 (ni preverjeno)

komedija zmesnjav, tako kot vsepovsod je nekaj vzornik a dost sprehajalcev se ne ozira na pravila

Kurbinsin (ni preverjeno)

In kdo bo tisti ki bo to nadzoroval, Pa ja ne redarcki, pred njimi niti froc nima respekta Kaj sele lastnik pizdolizca, toti so veno pripravljeni na prepir ze ce samo posevno pogledas njihovega zadovoljevalca

kar_nekdo

Stari, ti si en najbolj zagrenjenih ljudi, ki se pojavljajo tu na tem portalu.
Daj, zaživi malo no pa boš videl, sa ni vse tak v ku... kot si ti misliš..
Kolikor sam opazim situacijo, jih velika večina "pospravi" za svojim psom. Se pa najdejo taki, ki ne. Ravno dva tedna nazaj situacija na Teznu, en gospod, ki se mu je pes onečedil lepo po pločniku. Sem se ustavil in mu rekel, da je pozabil nekaj na pločniku, pa se ni pustil zmest... Če bi vedel kdo je in kje je doma, bi mu odnesel tisti drek v "kaslc"...

In reply to by Kurbinsin (ni preverjeno)

pasja princesa (ni preverjeno)

mi ljubljanski pesojebci imamo to v čefurlandi dobro porihtano
Vsak ki ne pobere pasjega kakca mu nabijemo dildota v rit

In reply to by kar_nekdo

prasenovićka (ni preverjeno)

Kaj je to DILDO

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

Lmao (ni preverjeno)

Umetni tič

In reply to by prasenovićka (ni preverjeno)

prasenovićka (ni preverjeno)

pa nekaj takega ima moj ded v peder tašni
in ga nosi vsak dan s seboj v službo
zavitega v cajtung papir

In reply to by Lmao (ni preverjeno)

3a (ni preverjeno)

V Beltincih pa kar koruzni storž, kadar so zreli! Povem vam, da pomaga. To je nasvet iz babičine skrinje.

In reply to by pasja princesa (ni preverjeno)

prasenović (ni preverjeno)

a pesu gurnejo koruzni štor v rit

In reply to by 3a (ni preverjeno)

prasenovićka (ni preverjeno)

tebi naj gurnejo koruzni štorž v rit

In reply to by prasenović (ni preverjeno)

Lev (ni preverjeno)

Predlagam da poberete vse kakce in jih odnesete na redarstvo,da bodo videli kakšni izgledajo .😁

Ma pusti kakce (ni preverjeno)

Nesnaga naj ostane u politiki

In reply to by Lev (ni preverjeno)

Štamperl (ni preverjeno)

Zavohal sem svojo poslovno priložnost!
Če mi plačate 50 evrov na uro, bom pobiral pesje dreke za vašo kuzlo.

Iztrebki nisu … (ni preverjeno)

youtu.be/tfnqSEF0h0g
youtu.be/40k51FBh8O4

Ip (ni preverjeno)

Omejite število psov ne pa da morajo ludi po dreku brožat. To kaj v bloku živi nima kaj s psom. Razen, če so sadisti. Al pa majo tiste male podgane z življensko dobo dve leti. Čivčiv al kak se jim reče.

3a (ni preverjeno)

Dame stanujoče v blokih imajo svoje "kosmate partnerje" zaradi potešitve! Ne jemljite jim tega užitka, saj se jim lahko zmeša! Zaradi nepotešenosti lahko podivjajo in potem boste videli hudiča!

In reply to by Ip (ni preverjeno)

Smrdljivi copa… (ni preverjeno)

V mb je že preveč psov, pa mam rad živali, in vedno več jih je brez povodca, sploh v parkih, piramidi in mb otoku, vcasih se eni samo pretvarjajo, da poberejo kakec... eni bi za svojega psa dali življenje zgleda, za svojega bližnjega pa ne....

prasenović (ni preverjeno)

če hočemo očistiti maribor je treba vse take djukele evtanazirat po hitrem postopki

In reply to by Smrdljivi copa… (ni preverjeno)

prasenovićka (ni preverjeno)

tebe je treba vse take djukele evtanazirat po hitrem postopki

In reply to by prasenović (ni preverjeno)

moja hosta (ni preverjeno)

kaj pa taki kot jaz ko poberem drek pol pa vržem vse skupaj v grmovje ker ni nikjer koša a bom kaznovan

orbo (ni preverjeno)

V našem mestu je na žalost več psov kot otrok.Rešitev za zmanjšane pasje populacije v mestu je naslednja:Uvesti davek na pse in podražiti pasjo hrano!Pogosto je nevzdržno,ko mlade in starejše dame privlečejo svoje ljubimce na zelenico med dvema velikima blokoma in ti s svojim bevskanjem motijo in kratijo pravico do mirnega življena ostalim stanovalcem.

pohorskisvizec

Pravilno, samo poglejte Železničar/nogom. igrišča. Brez povodca, serjejo po travi,otroci se pa tam igrajo!

otto2005 (ni preverjeno)

Lastnike psov obdavčit. In obvezno cepljenje in čipiranje pripomore k redu. Tisti, ki pa živijo po vaseh in imajo vse sorte pasjih prijateljev, pa jim naj serjejo na dvorišču in ne v travi ob cesti, ko jih ženejo na sranje - ups, na sprehod. In tudi mačji lastniki naj poskrbijo, da bodo njihove mačke sterilizirane, ne pa da jih z mladiči vred odvržejo ob robu gozda.

Starejše novice