Foto: Jure Banfi
Ste vedeli, da so tudi nekatera slovenska mesta teroristično ogrožena? Letošnje poročilo z oceno ogroženosti je pripravila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje - nekatera slovenska mesta pa so celo zelo ogrožena.

Oceno ogroženosti Slovenije zaradi terorizma je pripravila Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje. Kaj sploh je terorizem? Obstaja mnogo definicij, a v svojem bistvu gre za organizirano nasilno dejanje. To je lahko usmerjeno proti civilistom ali političnim, gospodarskim osebam ali ustanovam. 

Na svetovni pa tudi evropski ravni je prišlo do precej terorističnih napadov, a na ozemlju Slovenije do danes terorističnega napada še ni bilo. 

Posavska regija najbolj ogrožena

Uprava za zaščito in reševanje je slovensko ozemlje razdelila v regije. Te je označila z razredi ogroženosti, ki so na lestvici od prvega razreda ogroženosti - ta je najblažji - pa do petega razreda ogroženosti. 

V Sloveniji imamo eno regijo, ki je v petem razredu, kar pomeni, da je najbolj teroristično ogrožena. Gre za posavsko regijo. 

Večina regij je v četrtem razredu ogroženosti. To so gorenjska, dolenjska, obalna, ljubljanska, vzhodnoštajerska, podravska, pomurska in zahodnoštajerska. 

Zasavska regija je v tretjem razredu ogroženosti, notranjska in severnoprimorska v drugem, najmanj ogrožena pa je koroška regija. 

Pa občine? 

Iz poročila je razvidno, da so podeželske občine večinoma uvrščene v dva najnižja razreda ogroženosti.

Velika večina občin, ki so uvrščene v tretji, četrti ali peti razred ogroženosti, je največ točk prejela zaradi večjega števila ljudi, torej gostejše poseljenosti, več objektov, dejavnosti, ki bi lahko bile tarča teroristov. 

Enajst občin je bilo razvrščenih v peti razred ogroženosti, torej so najbolj ogrožene v Sloveniji. Trinajst občin je bilo razvrščenih v četrtega. 

Najbolj teroristično ogroženi občini v Sloveniji sta Ljubljana in Maribor, ki sta prejeli največ točk. Ljubljana je prejela 101 točko, Maribor pa 72. 

V petem razredu ogroženosti je tudi Ptuj, ki je prejel 44 točk. Le eno točko manj je prejela Murska Sobota, ki je tudi v petem razredu teroristične ogroženosti. 

Poleg omenjenih so najbolj teroristično ogrožene tudi občine Koper, Celje, Kranj, Novo mesto, Brežice, Jesenice in Krško. 

A velja pravilo, da pravil ni 

Najhujši teroristični napad v novejši zgodovini je napad na dvojčka Svetovnega trgovskega centra v New Yorku. Zgodil se je 11. septembra 2001, izvedla pa ga je skupina Al Kaida. Umrlo je več kot tri tisoč ljudi. 

Kljub zgornji oceni ogroženosti pa je treba poudariti, da v Sloveniji terorističnega napada še ni bilo. A v poročilu poudarjajo, da velja pravilo, da pravil ni.

»Današnji terorizem ni več tak kot nekoč, v nekaj desetletjih se je veliko spremenilo, tako v družbi kot v terorizmu. Pri sodobnem terorizmu je glede ciljev in načina izvrševanja terorističnih napadov pravilo to, da pravzaprav ni nobenih pravil, nobenega spoštovanja, kajti ubitih je vedno več nedolžnih ljudi, tudi žensk in otrok, vedno manj pa je ubitih politikov ter državnih voditeljev,« navajajo v poročilu. 

Komentarji (13)

Cek (ni preverjeno)

V nevarnosti sta mariborska dvojčka !🍺🎉

Trat (ni preverjeno)

Upam, da razstrelijo vaše uredništvo. Kakšni idiotski članki...

Snezic (ni preverjeno)

Se vam zdi,da bi se teroristom splačalo sploh kaj odvrečt v mb, ki ima manj prebivalcev kot katerokoli predmestje eu mest???

pohorskisvizec

Hahah..teroristi bi zavili v prvi bife in se ga zapili od žalosti!

Surfefiter (ni preverjeno)

Razvidno iz poročila? Le kdo je to poročilo izdelal in koliko smo davkoplačevalci to zopet plačali?

lopsts52342 (ni preverjeno)

ko uprava RS za zaščito in reševanje nima bolj pametnega dela... in potem dela take bedarije "ogroženosti"

Hejh (ni preverjeno)

Ptujski portal, prisel je cas, ko ste dosegli novo dno. Kaj se sploh berem ta poden od portala…

totes (ni preverjeno)

hehe, resno? 😂

insket (ni preverjeno)

Maribor je zaspano spalno naselje, mesto kjer prednjači nižje izobražen delovni kader, kdor želi kaj ustvarit iz sebe, se mora preselit v Ljubljano ali tujino. Maribor ni zanimiv za investicije, nima nič kaj sedežev državnih institucij, ni center
pomembnih odločitev, če Maribor ni zanimiv za državo zakaj bi bil za terorista???? hhahahahaha

pohorskisvizec

insket od kod si ti?Ne bluzi,preseli v Buđumburu v Afriki!

In reply to by insket (ni preverjeno)

insket (ni preverjeno)

pohorskisvizec natočite si fino špricer, vklopite Reporter Milana (za dnevno dozo poneumljanja) zvečer pa pojdite na fusbal tekmo kvasit primitivne in veleumne opazke in napotke igralcem haahahahah ... vi ste Maribor ja ... podpovprečneži po IQ, to je to kar premore Maribor hahahahahah

In reply to by pohorskisvizec

Lidija zelenica (ni preverjeno)

kaj komunicirašz njim
mar ne vidiš da je nedonošenček
ima samo del možganov za opravljanje osnovnih življenskih funkcij
pa še to ne za vse
ponoči lula v posteljo

In reply to by insket (ni preverjeno)

mirs (ni preverjeno)

Ta ocena je za nekaj obrisati. Brezvezno vnašanje panike in bojazni, brez neke realne osnove. Edini "terorist" , ti je lahko partner ali partnerica. Zopet je vržena ena kost, da bo imel folk kaj glodati.

Starejše novice