Dela na zadnji etapi podaljška Ceste proletarskih brigad so po številnih zapletih in prestavljanju roka vendarle prešla h koncu. Znano je, kdaj bo slovesna otvoritev tako imenovane limbuške obvoznice.

Gradnjo skoraj dva kilometra dolgega podaljška ceste Proletarskih brigad je zaznamovalo več zapletov. Družba Pomgrad je z izvajanjem del začela že maja leta 2020, po prvotnih načrtih naj bi bila gradnja celotne trase končana leta 2021. 

Nato je prišlo do številnih zamud. Sprva je so bile krive težave s pridobivanjem zemljišč, nato so se dela zamaknila zaradi usklajevanja z izvajalci glede časovnice in podražitev. Dela so se kasneje podaljšala zaradi arheoloških najdb pri urejanju povezovalne ceste v Kamenškovi ulici.    

A zdaj je vendarle znan točen datum, ko bo cesta predana v uporabo.

V torek bo po limbuški obvoznici stekel promet

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek se bo jutri, v torek, 12. septembra, udeležila svečanega dogodka ob sprostitvi prometa čez križišče Vrtnarske ulice in Ceste proletarskih brigad. 

Z županom Sašo Arsenovičem bosta ob 10. uri simbolično umaknila čelno zaporo in sprostila promet.

»Gre za zelo pomembno potezo,« je napovedano otvoritev komentiral mariborski župan. 

Pogodbena vrednost projekta znaša 11,5 milijona evrov - od tega Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo financira 6,9 milijona evrov, mariborska občina pa 4,6 milijona evrov. A bo končna cena zaradi zamud in podražitev materiala najverjetneje višja.

Kot je dejal Arsenovič, upa, da bodo jutri na sestanku z ministrico izvedeli, kdaj bo uvedba v delo v nadaljevanju od Streliške proti Betnavi. »Tam še imamo podpisano sofinancersko pogodbo in zagotovljena sredstva v proračunu za sofinanciranje tega projekta,« je povedal. 

Naleteli na skeletne ostanke nekdanjega pokopališča

»Tekom arheološke raziskave ob gradnji nove navezovalne ceste vzdolž današnje Kamenškove ulice na novo povezovalno cesto iz smeri Limbuša proti Mariboru, so bile odkrite ostaline pokopališča ob nekdanji cerkvi sv. Kunigunde,« je za Mariborinfo pred časom pojasnila Mihela Kajzer z mariborskega zavoda za varstvo kulturne dediščine.

Pokopališče naj bi bilo dejavno približno do konca 18. stoletja, ko so tudi cerkev porušili in jo nadomestili z novo na vrhu Pekrske gorce.

Kot so pojasnili na mariborskem zavoda za varstvo kulturne dediščine najdbe se lokacija najdbe slučajno nahaja tudi na robu zavarovanega območja z ostalinami rimskodobne vile rustike, v katere ruševine je bila veliko kasneje umeščena omenjena pokopališka cerkev. 

»Pred gradbeno izvedbo točne lokacije cerkve in širšega območja vile rustike nismo poznali, zato so bile najdbe v tem obsegu presenečenje,« je razložila Kajzer.

Komentarji (3)

Tafgooo (ni preverjeno)

A kakšne aktualne fotografije pa ne bi šlo?

Tomazz (ni preverjeno)

A ne bi enostavno odstranili barikad, veljaki pa se lahko slikajo pred Rotovžem? Sramotno dolgo se vleče vse skupaj.

Tafgooo (ni preverjeno)

Ne smeš odpreti ceste, dokler ni (vsaj poskusnega) uporabnega dovoljenja

In reply to by Tomazz (ni preverjeno)

Starejše novice