Mineva 80 let od ustanovitve nacističnih uničevalnih taborišč in 80 let, odkar je prvi vlak pripeljal sovjetske vojne ujetnike v Maribor. V sklopu projekta 'Zamolčane žrtve holokavsta' bo v Melje pripeljan originalni vagon, ki je prevažal ujetnike.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne Maribor jeseni praznuje 80. obletnico prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v taborišče Stalag XVIII-D v Melju. 

V Maribor bodo ob tej priložnosti pripeljali vlak spomina. Gre za originalni vagon, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike. Vagon je restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železnic, na njem pa bodo pripravili razstavo.

Ob prihodu obnovljenega vagona v Maribor bo v četrtek, 30. septembra ob 12.00, ob nekdanjem taborišču v Melju potekala sklepna slovesnost. 

Skupaj s predstavniki veteranskih organizacij iz zavezniških držav, diplomati, politiki in kulturniki, se bodo poklonili spominu zavezništva in tragedijam druge svetovne vojne. 

Ob tem bo potekala otvoritev dveh razstav v muzejskih prostorih taborišča, in sicer »Življenje sovjetskih vojnih ujetnikov« ter »Življenje zavezniških vojnih ujetnikov - Britancev, Novozelandcev, Jugoslovanov in večje skupine Židov«, ki  so bili zajeti v Grčiji.

Obujanje spomina na dogodke, ki jih ne smemo nikoli pozabiti

Vagon bo iz Berlina prepeljan do znamenitega taborišča Bergen Belsen in nato do Maribora, kjer bo končna postaja spominskega vagona. 

»S tem projektom želimo hkrati obujati in potrjevati vrednote, ki jih je Evropa utrdila ob koncu druge svetovne vojne, predvsem pa želimo, da se zgodovinska dejstva ne pozabijo,« je povedala generalna sekretarka Iza Verdel.

Začetek projekta v mestu, kjer je umrla Ana Frank

Začetek projekta 'Zamolčane žrtve holokavsta' je bil 21. avgusta, ko so v muzeju Bergen Belsen otvorili razstavo »Ne pozabite!«, Stalag XVIII-D. Bergen-Belsen je bilo sprva taborišče vojnih ujetnikov, leta 1943 pa je postalo nacistično koncentracijsko taborišče. Stara le 16 let, je zaradi tifusa v tem taborišču umrla Ana Frank. 

Kot pravijo organizatorji, je bila otvoritev razstave kljub strogim ukrepom zaradi epidemije odlično obiskana, navdušenje pa veliko.

Razstava se bo v kratkem selila v Berlin, v Nemško ruski muzej, in se končala s sklepno slovesnostjo, ko bo v Maribor prispel restavriran vagon iz leta 1941.

Pokroviteljstvo nad tem evropskim projektom je prevzel predsednik Republike Slovenije Borut Pahor

Kot je povedal direktor mednarodnega raziskovalnega centra Janez Ujčič, jih to zelo veseli in dodal, da bodo s tem dali nekakšno roko sprave pokojnim žrtvam nacizma in njihovim svojcem ter zagotovili, da bo spomin na njih ostal. 

Partnerji projekta pa so Veleposlaništvo Republike Slovenije v Berlinu, Veleposlaništvo Zvezne republike Nemčije v Ljubljani, Veleposlaništvo Ruske federacije v Ljubljani, Spominski center Bergen-Belsen, Nemško-ruski muzej v Berlinu in Muzej zmage iz Moskve ter Slovenske železnice.

Taborišče Stalag XVIII-D je bilo nacistično taborišče, ki je nastalo v drugi polovici leta 1941, v njem pa so bili na eni strani zavezniški vojni ujetniki, predvsem Britanci, Francozi, Grki, tudi Izraelci, Avstralci in Novozelandci. 

V času druge svetovne vojne jih je bilo skupaj okoli 15.000, med septembrom 1941 in konca marca 1942 pa je bilo tam na različne načine umorjenih kar 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov.

V spomin na krvavo preteklost so prostorih nekdanjega taborišča odprli razstavo, ki pa je v času epidemije ostala zaprta za širšo javnost. Letos urejajo ustrezno infrastrukturo, da si bodo ljudje lahko ogledali razstavo o desetletja zamolčanih žrtvah nacizma. 

Starejše novice