Vsako leto nas pretresajo prizori mačjih mladičev, ki jih ljudje odvržejo v zabojnike za smeti, plastične vrečke ali grmovje. Preverili smo, kako je ta problem prisoten na območju Maribora. Kaj naj ljudje v primeru nezaželenih mladičev storijo?

Na družbenih omrežjih je bilo v zadnjem času mogoče zaslediti kar nekaj grozljivih fotografij, kjer so zavrženi mačji mladiči pristali v smetnjakih in grmovju.

Preverili smo, kako se s tem soočajo v mariborskem zavetišču in Društvu za zaščito živali Maribor. Ali beležijo veliko reševalnih akcij zapuščenih mladičev?

»Ljudje so neodgovorni«

»Res je. Ljudje so neodgovorni,« so povedali v Društvu za zaščito živali Maribor. Kot pravijo, se srečujejo s primeri zavrženih mačjih mladičev, a je za najdene mladiče pristojno zgolj zavetišče. Zato morajo v takšnih primerih najditelje takoj usmeriti na njihov naslov. 

»Društva in posamezniki ne smejo vzeti najdenih živali in denimo odpeljati domov ali kamorkoli drugam,« pojasnjujejo. 

Kot so za Mariborinfo povedali v Javnem holdingu Maribor, pod okrilje katerega spadata tudi Snaga in Zavetišče za živali Maribor, se v zavetišču vsakoletno srečujejo s takšnimi ali drugačnimi najdbami mačjih mladičev. Nekateri so odvrženi v zabojnike za odpadke, nekateri so nastavljeni v različnih škatlah, spet drugi so najdeni kot 'nikogaršnji' mucki. 

»V posameznih primerih najditelji zavetišče obvestijo o lokacijah najdenih muc in jih sodelavci iz zavetišča gredo iskat, nekateri najditelji pa najdene muce sami pripeljejo v zavetišče,« pojasnjujejo.

Majhen delež mačk, ki ne preživijo, pomoč prostovoljcev neprecenljiva

V veliki večini mlade muce preživijo in potrebujejo le nekoliko več nege in pozornosti, pravijo v mariborskem zavetišču.

Pri 24-urni oskrbni mačjih mladičev so ves čas na voljo zaposleni v zavetišču, tudi v svojem prostem času, in pa seveda prostovoljci, brez katerih sodelavcem v zavetišču takšnega števila mačjih mladičev ne bi uspelo oskrbeti. 

»Velik del zasluge za tako velik delež preživelih muck gre zagotovo ravno tem ljudem, ki nesebično in brez pomislekov pomagajo pri oskrbi, ves čas spremljajo splošno počutje muck in opozorijo na kakršne koli spremembe, da jim je lahko takoj nudena ustrezna veterinarska oskrba,« razlagajo. 

Zavetišče žal nima kapacitet za sprejem neomejenega števila mačk in je tako pomoč prostovoljcev, ki ponujajo začasen dom tem mucam, neprecenljiva. 

V letošnjem letu v zavetišču poginila dva mladiča

V letošnjem letu je prišlo do pogina dveh mačjih mladičev. Prvi je bil sprejet v zavetišče poškodovan in je poginil takoj po sprejemu. Pojasnjujejo, da je imel polomljene zadnje nogice in raztrganine na koži, bil je podhlajen, neodziven, najden v odpadnem olju, star je bil en teden. 

Drugi je poginil po tednu dni od sprejema, kljub trudu in podporni terapiji, ki jo je prejemal. Ob sprejemu je bil podhlajen in neješč, imel je drisko, star je bil približno tri dni.  

Na dan 21. junija je bilo v zavetišču v oskrbi 34 mačjih mladičev, dodatno je bilo še devet mačjih mladičev v začasnih domovih. Poleg mačjih mladičev imajo v zavetišču še 12 odraslih mačk in 27 psov.

Skozi leta se opazen napredek pri kastraciji in sterilizaciji mačk

V Društvu za zaščito živali Maribor pojasnjujejo, da se opaža povečanje zanimanje ljudi za kastracijo in sterilizacijo mačk: »Naša Akcija sterilizacij in kastracij lastniških mačk in psov v Podravju, ki teče že več let zapored vsako leto opogumi na stotine lastnikov, da se odločijo za sterilizacijo in kastracijo.«

Tako je bilo v 2021 v tej akciji skupno steriliziranih in kastriranih kar okoli 1600 živali.

Kot pravijo, število steriliziranih oziroma kastriranih živali iz leta v leto narašča: »Prav tako število veterinarskih organizacij, ki sodelujejo v akciji in tudi število občin, ki z oglaševanjem podpira naše vsakoletne akcije.«

»Seveda to ne pomeni, da problema z zavrženimi mladiči, zlasti mačjimi, ni,« dodajajo: »Seveda je, obstaja in ni majhen. Vsaka žalost nedolžne in nemočne živali je preveč.«

V zavetišču upadanja zavrženih mladičev žal ne opažajo

Žal v zavetišču kljub temu povečanem številu sterilizacij in kastracij še ne opažajo večjega upada števila zavrženih mačjih mladičev. Še vedno je preveč ljudi, ki svojim živalim ne nudijo niti osnovne oskrbe. 

»Lažje jim je mladiče enostavno kje pustiti, odvreči, celo pobiti in se na ta način rešiti 'izziva z mladiči' ali pa preprosto preložiti skrb kar na zavetišče in jih pripeljati kot najdene, namesto, da bi poskrbeli že v začetku za sterilizacijo in kastracijo ene same mačke, s čemer bi rešili ogromno drugih 'nezaželenih' mačk,« razlagajo. 

»Žal se začarani krog ne bo prekinil, dokler ne bo prišlo do večjih sprememb v razmišljanju skrbnikov živali,« so jasni. 

Živali so pravno gledano čuteča bitja

Leta 2020 je bila s spremembo stvarnopravnega zakonika dosežena opredelitev, da živali niso stvari, ampak čuteča živa bitja. Živali tako pravno ne veljajo več za predmet, ki ga lahko človek po mili volji obvladuje. 

Zakon o zaščiti živali predpisuje globo od 800 do 1200 evrov, s katero se kaznuje posameznika, ki stori prekršek iz prvega odstavka zakona o zaščiti živali, med katerimi je tudi prekršek namerne trajne ali začasne zapustitve živali.

Kaj naj ljudje v primeru nezaželenih mladičev storijo?

»Zakon nalaga skrbnikom živali kar precej odgovornosti,« razlagajo v Društvu za zaščito živali Maribor: »Recimo to, da so ljudje dolžni preprečiti neželene mladiče. Vsekakor je najbolje, da preden mladiči pridejo na svet, ljudje poskrbijo za sterilizacijo živali.«

Dodajajo, da se lahko lastniki, če potrebujejo pomoč pri v zvezi s sterilizacijami in kastracijami obrnejo na društvo, kjer jim bodo pomagali. »Skozi vso leto,« so jasni, njihova pomoč ni vezana le na mesec Akcije sterilizacij in kastracij lastniških mačk in psov v Podravju.

Tudi v zavetišču pojasnjujejo, da je najpomembnejše, da skrbniki mačk poskrbijo za njihovo sterilizacijo, če ne želijo mladičev: »Če mačke dobijo mladiče, morajo skrbniki ustrezno poskrbeti zanje in jim poiskati nove, odgovorne lastnike, če ne bodo za njih skrbeli sami.«

V primeru najdbe mačjih mladičev morajo najditelji vedno najprej preveriti, če je morda v bližini tudi mama in jih tako skupaj prijaviti zavetišču. 

V primeru najdbe prostoživečih divjih mačk pa takoj prijavijo lokacijo pristojnemu zavetišču, ki bo opravilo odlov, sterilizacijo in kastracijo ter poskrbelo, da se mačke vračajo na lokacijo njihove najdbe, če je ta varna in primerna zanje.

Zavetišče: Bodimo prijazni do živali v vročil poletnih dneh

»Bodimo prijazni do živali in poskrbimo, da ne prihaja do neželenih legel,« ob tem pozivajo v zavetišču. Dodajajo, da če skrbnikom strošek sterilizacije oziroma kastracije živali predstavlja težavo, je zelo verjetno, da tudi ostala oskrba živali ne bo na dovolj zadovoljivi ravni.

Zavetišča so sicer dolžna sprejeti vsako zavrženo žival, vendar je v določenih obdobjih živali, ki potrebujejo zavetiško oskrbo, toliko, da prostorske kapacitete v zavetišču ne zadostujejo: »Predvsem pri mačkah se kapacitete zapolnijo praviloma takoj, ko se prične sezona mačjih mladičev.«

Ob tem v zavetišču pozivajo, da smo do živali prijazni tudi v vročih poletnih dneh in poskrbimo za primerno hrano in zadostne količine vode iz pipe: »Živali nam bodo hvaležne.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice