14. marca je Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor, zaradi preprečitve širjenja koronavirusa razglasil zaprtje vseh lokalov v občini. Sledil je še pečat države

Prav zaradi epidemije koronavirusa in zaprtja lokalov se mnogi gostinci v teh dneh sprašujejo, kako bodo poravnali najemnino in ostale stroške, predvsem pa, kakšna je prihodnost njihovega lokala. 

Kako se s sprejetimi ukrepi in izpadom dohodkov spopadajo mariborski gostinci? »Gre za vsesplošno katastrofo, stoodstotni izpad dohodka in velik finančni udarec. Med lokali in lastniki sedaj ni razlik, saj smo vsi v isti situaciji,« je prepričan lastnik gostinskega lokala Fresh 4 life na Vetrinjski ulici.

»Ta mesec bomo še lahko pokrili stroške, za naprej pa ne vemo. Bomo videli, kako se bo odzvala država, tudi občina. Sedaj so najemnine oproščeni samo občinski lokali, kamor pa mi ne spadamo,« opozarja. Na vprašanje, kaj počne v času karantene in samoizolacije pa lastnik lokala Fresh 4 life v smehu pove, da pije kavo in gleda televizijo.

Gostinci: Edina rešitev je kredit. Brez tega, da daš zanj ledvico.

»Tudi, če bomo po nekem slučaju preživeli, bomo potrebovali kar nekaj časa, da si opomoremo,« pravi Dalibor Trajković, lastnik restavracije Park v Mariboru. Dodaja, da jim na novo sprejet mega zakon, ki bi naj omilil posledice koronavirusa na gospodarstvo, ne bo v veliko pomoč.

»Država lahko vse nadomesti, ampak naš minimum, ki ga potrebujemo za mesečno kritje fiksnih stroškov, je okoli šest tisočakov. Če od tega sedaj odštejemo teh 700 evrov, je to le kaplja v morje. Je lepo od njih, ampak ...« pravi Tajković.

»Edina rešitev, da podjetje prebrodi to krizo, je, da vzame kredit. Seveda, brez da daš za to ledvico, kot je navadno na banki, ko greš po kredit,« še slikovito dodaja lastnik restavracije Park. 

Delavci restavracije Baščaršija in Sarajevo na čakanju

Govorili smo še s Sašo Markovićem, lastnikom restavracije Baščaršija in Sarajevo, ki pove, da so zaprti že od 15. marca in da zaenkrat še shajajo. »Vse bo odvisno od tega, kolikor časa bo trajala epidemija. Če bo to trajalo še par mesecev, bo težje,« pove Marković.

»Smo malo podjetje s 24 zaposlenimi. Sami nismo odpustili nobenega delavca, so pa vsi zato sedaj na čakanju. Imamo res velik izpad prihodkov. Denar, kolikor ga še imamo na računu, hranimo, da vidimo, kako dolgo bomo lahko z njim preživeli. Tudi 24 plač za zaposlene ni malo denarja«, dodaja Marković.

Ogrožen tudi Living Room na Glavnem trgu

Da ne gre za osamljene primere, dokazuje tudi David Cox, lastnik puba Living Room na Glavnem trgu. »Zraven epidemije koronavirusa smo imeli že precej slab februar zaradi renovacije Glavnega trga, tako da smo res v težki situaciji, tudi zaradi tega ker nimamo prihranjenega prav nič denarja,« v pogovoru pove Cox.

»Čakali smo, da pride pomlad in s tem večji obisk, ampak od tega ne bo prav nič. Sedaj čakamo na to, da vidimo, koliko bodo znašali stroški v času zaprtja. Poleg tega smo pub, ki prodaja tudi hrano, vendar v majhnih količinah, ne gre za našo primarno dejavnost, zato tudi ne moremo nuditi dostave, kot to sedaj uspeva nekaterim gostincem,« dodaja lastnik Living Rooma.

»Zaradi žene imamo en reden dohodek, poleg tega si obetamo nekaj denarja s strani države, zaradi česar še zaenkrat ni težave v tem, kako bomo preživeli kot družina,« v pogovoru pove Cox. In kaj počne sam v času karantene in samoizolacije? »Skrbim za otroka, medtem, ko žena, ki je učiteljica, poučuje na daljavo,« še dodaja.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice