Ekološka katastrofa, ki lahko povzroči celo pogin rib v Dravi?
Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je ob robu dogajanja ob zaključku 41-milijonske investicije v Palomi v Sladkem vrhu pokomentiral onesnaženje s komunalnim blatom na območju Pivole nad Botaničnim vrtom v občini Hoče - Slivnica.

Ekološka katastrofa, ki jo je na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica sprožil za zdaj še neznani storilec, razburja javnost. Na primer velikega onesnaženja se je danes odzval tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

»V primeru izlitja komunalnega blata v Hočah gre za okoljski kriminal, gre za zavržno dejanje in pričakujem, da bodo pristojne službe, ki so že na terenu in že zadevo raziskujejo, čim prej izsledile krivca, ki bo tudi odgovarjal,« je bil oster minister in pozval občane, naj kakršna koli onesnaževanja takoj prijavijo okoljski inšpekciji.

»Verjamem, da se bo krivec našel kmalu,« je še pripomnil minister, ki je dejal tudi, da gre za nesprejemljivo ogrožanje zdravja ljudi.

Po besedah ministra gre za situacijo, ko »moramo stopiti skupaj in čim prej sanirati in preprečiti nadaljnje negativne učinke tega zavrženega dejanja«.

Sestanka z ministrom v Hočah danes ni bilo

Spomnimo. Za zdaj neznani storilec je na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica na več mestih odložil večje količine komunalnega blata, po grobih ocenah naj bi ga bilo za kar 200 kubičnih metrov. Glede na velike količine odloženih odpadkov, je moral storilec s tovornjakom večkrat zapeljati na Pohorje.

»Če gre v tovornjak 15 kubičnih metrov, če je tega 200 kubičnih metrov, pomeni da so peljali osemnajstkrat, devetnajstkrat, če je tega še več, so peljali dvajsetkrat, tridesetkrat,« je izračunal hoški župan Marko Soršak.

Odvoz in predvsem preprečevanje nadaljnjega onesnaženja sta velik zalogaj, zato je poveljnik civilne zaščite že iz Hoč klical na okoljsko ministrstvo in za danes zahteval nujni sestanek. A do sestanka danes ni prišlo.

Vizjak: Iščemo sistemske rešitve

Slovenija nima ustreznih zmogljivosti za predelavo odpadkov iz čistilnih naprav, predelovalci v tujini pa za prevzem zaračunavajo visoke zneske. Pred štirimi tedni so nezakonito odloženo komunalno blato odkrili v Dramljah. Sumijo, da gre za istega storilca.

Vizjak pravi, da na ministrstvu zato iščejo sistemske rešitve, ki bi omogočale predelavo komunalnega blata doma, rešitev pa vidijo v obliki monosežigalnic

Na lokalni ravni bi blato sušili, sežig pa bi potekal na regionalni ravni, je v pogovoru za STA prejšnji teden dejal okoljski minister. Sredstva za postavitev infrastrukture so na voljo tudi v podnebnem skladu.

»V podnebnem skladu smo zagotovili sredstva za postavitev monosežigalnic komunalnega blata pri komunalnih podjetjih, da bomo blato, ki smo ga izvažali zlasti na Madžarsko, lahko kurili doma,« je pojasnil Vizjak. Plan sklada za podnebne spremembe za obdobje 2021-2023 predvideva za ta namen letos milijon, v prihodnjih dveh letih pa po šest milijonov evrov.

»To blato je treba najprej posušiti, iz njega odstraniti fosfor, nato pa se ga lahko sežge. Ima visoko kurilno vrednost, zato je lahko vir električne energije in toplote,« je spomnil Vizjak.

Onesnaženje v botaničnem vrtu in vsaj petih kmetijah

Kot smo v zadnjih dneh že poročali, so posledice ekološke katastrofe na Pohorju že vidne nekaj kilometrov nižje od kraja očitno kaznivega dejanja, saj je potok že spral del komunalnega blata in ga odnesel do ribnikov botaničnega vrta.

»Voda je neuporabna, niti za zalivanje. Vse rastline so propadle, ki so rasle v ribnikih in ob ribnikih. Tiste, ki jih vidite, da so pa žive, bodo propadle čez nekaj časa,« pravi Ignac Janžekovič iz Botaničnega vrta Univerze v Mariboru.

Pristojne službe so že odkrile onesnaženje pitne vode na petih kmetijah, zato zdaj neoporečno vodo na ta del Pohorja dostavljajo kar z gasilskimi cisternami. Kljub temu da komunalno blato ne spada med nevarne snovi, med drugim vsebuje tudi težke kovine.

»Prisotne so tudi ponavadi salmonela, enterokoki in Escherichia coli, torej vse to, kar ponavadi v pitno vodo in površinsko vodo ne sodi,« je povedala Mirjana Fesel iz Vodnogospodarskega podjetja Drava Ptuj.

Škoda, ki jo je povzročil neznani storilec, bi se lahko poznala tudi v Dravi, saj se Pivolski potok, ki je onesnažen, izliva prav vanjo.

Onesnaženje v Hočah že preiskuje policija, tudi župan pa je minuli konec tedna že prejel koristne informacije, ki bi lahko pomagale pri iskanju storilca.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Seveda ... (nepreverjen)

muslomanski kriminal

Starejše novice