Možu 37-letne nosečnice ni treba delati v 12-urni izmeni. Kot pojasnjujejo na ministrstvu, naj delodajalec sledi zakonu o delovnih razmerjih.

Med tem ko se mora nosečnica D. (njeno polno ime in priimek hranimo v uredništvu) zaradi resnosti zdravstvenega tveganja zanjo in še nerojenega otroka strogo držati navodil zdravnikov, kar pomeni mirovanje brez dvigovanja kakršnih koli bremen, naj bi bil njen mož primoran delati v 12-urni izmeni.

Ključno vprašanje, ki jima je dodatno otežilo vsakodnevno živjenje, je skrb za prvega otroka. Ta je star tri leta, zato je jasno, da potrebuje starševsko pomoč tudi pri vsakdanjih opravilih. Noseča D. otroka ne sme dvigovati, njenega moža pa zaradi službenih obveznosti praktično 13 ur dnevno ni doma.

Delodajalec zaenkrat ni popustil.

Delodajalec delavca ne sme kar tako zavrniti

Na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sicer poudarjajo, da niso pristojni za odločanje o zakonitosti ravnanja delodajalca, ki možu noseče D. zaenkrat ni omogočil niti začasne prilagoditve delovnega časa.

Hkrati na ministrstvu navajajo, da lahko na podlagi tretjega odstavka 148. člena zakona o delovnih razmerjih »delavec v času trajanja delovnega razmerja zaradi potreb usklajevanja družinskega in poklicnega življenja predlaga drugačno razporeditev delovnega časa, delodajalec pa mu mora, upoštevaje potrebe delovnega procesa, pisno utemeljiti svojo odločitev.«

Jasno je, da delodajalec pri svoji odločitvi ali bo delavcu odobril možnost drugačnega delovnega časa ali ne, upošteva potrebe delovnega procesa, vendar na ministrstvu dodajajo, da je delodajalec v primeru, ko potrebe delovnega procesa dopuščajo, dolžan slediti delavčevemu predlogu.

»Delodajalec delavčevega predloga ne sme zavrniti samo zato, ker bi to pomenilo drugačno organizacijo delovnega procesa,« so še zapisali na ministrstvu.

Delovni čas je opredeljen s pogodbo, a se lahko spremeni

Določilo o razporeditvi delovnega časa je ena od bistvenih sestavin pogodbe o zaposlitvi, a se lahko spremeni. Na ministrstvu namreč poudarjajo, da ima delavec kadarkoli med trajanjem delovnega razmerja možnost pri delodajalcu uveljavljati drugačno razporeditev delovnega časa.

»Takšno, ki bi mu omogočala usklajevanje družinskega in poklicnega življenja,« so zapisali.

Mož noseče D. odgovora svojega delodajalca še ni prejel. Na ministrstvu pa svetujejo, naj svojo prošnjo za delodajalca »utemelji z razlogi, ki izhajajo iz potrebe po uskladitvi delovnega časa z zagotavljanjem varstva otroka. Dodatno še svetujemo, da delavec preveri ureditev ukrepov iz naslova usklajevanja poklicnega in družinskega življenja, ki morebiti izhajajo iz kolektivne pogodbe, ki zavezuje konkretnega delodajalca.«

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice