Mladi slovenski raziskovalci so bili pretekli konec tedna zelo uspešni. Na tradicionalnem mednarodnem tekmovanju mladih znanstvenikov družboslovnih smeri so osvojili dve zlati in dve bronasti medalji.

Pretekli konec tedna je na daljavo potekalo tekmovanje The International Conference of Young Social Scientists. Gre za individualno tekmovanje dijakov, ki so stari med 14 in 19 let. Srednješolci tekmujejo na področju psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. 

Slovenska ekipa najboljših mladih raziskovalcev, ki so bili izbrani na podlagi rezultatov 54. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije, se je tekmovanja udeležila tretje leto zapored pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti svojo nalogo. Sodelovalo je 45 dijakov in dijakinj iz devetih držav.

Med najboljšimi tudi mariborska dijakinja 

Zlato priznanje je z nalogo Romi – marginalci v družbi? osvojila dijakinja Živa Buzeti z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer.

Alja Nike Kastrin s Srednje zdravstvene šole Ljubljana je z nalogo Strelauova teorija temperamenta in Stroopov učinek, ki pokriva področje psihologije, prav tako osvojila zlato priznanje.

Lina Jenšac z II. Gimnazije Maribor je sodelovala z nalogo s področja ekonomije. Za nalogo Poraba Zoisovih štipendij pri srednješolcih je prejela bronasto priznanje.

S svojo nalogo z naslovom Ali in kako drža (ne)moči vpliva na posameznika je Asta Gerjevič Debevec iz Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana, Gimnazija in ekonomska šola, prav tako prejela bronasto priznanje.

Slovensko ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja.

Kakšni so bili vtisi slovenskih tekmovalk? 

»Tekmovanje na mednarodni ravni je posebna izkušnja, ki širi obzorja in ti omogoča perspektivnejši pogled na globalne tematike in ne samo probleme, ki jih raziskujemo Slovenci,« je vtise strnila bronasta mariborska dijakinja Lina Jenšac.

»Je kot potovanje kjer spoznavaš nove kulture, njihove pristope in načine razmišljanja. Punce smo letos imele to smolo, da smo sotekmovalce spoznale le preko predstavitvenih videov, tako da z mednarodnimi prijateljstvi ne bo nič, smo se pa vseeno imele lepo, ko smo se virtualno »podružile« med vajami,« je še dodala.

Živa Buzeti je povedala, da je bila udeležba konference na daljavo nekaj novega in da je uspela brez tehničnih težav: »Na žalost je otvoritev potekala na nekoliko drugačen način kot po navadi, medkulturno povezovanje in sklepanje novih, prijateljstev je bilo zato nekoliko težje. Kljub temu sta tekmovalni duh in želja po znanju bila prisotna skozi oba dneva konference.«

Asta Gerjevič Debevec je predstavila, kako je potekala konferenca: »Komisija je po predstavitvi komentirala nalogo in predstavila svoje poglede na temo ter postavila dodatna vprašaja o sami nalogi. Komisija je podala tudi zanimiva vprašanja, ki so odprla razpravo o predstavljeni temi.« 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice