Vir: Elektro Maribor
Sneg je tudi danes povzročal številne nevšečnosti. Podirajo se drevesa, težave pa so zato tudi na cestah in pri distribuciji električne energije. Na območju Elektra Maribor je brez električne energije še okoli 1400 odjemalcev.

Kot smo že poročali, sta novozapadli sneg in dež težave povzročala tudi na Štajerskem.

Zaradi padcev dreves je bilo na območju Elektra Maribor čez noč brez elektrike okoli pet tisoč odjemalcev.

»Naši sodelavci si danes že od zgodnjih jutranjih ur tudi z okrepljenimi ekipami prizadevajo, da bi odjemalcem povrnili napajanje z električno energijo,« je povedala Karin Zagomilšek Cizelj iz Elektra Maribor.

Njihove ekipe so še vedno na terenu in se trudijo najti ter odpraviti čim več napak.

Zagomilšek Cizelj pa je ob tem poudarila še: »Sedaj so vodniki zelo povešeni, ker je na njih sneg. Nekaj omrežja je tudi na tleh. Pozivamo, prosimo odjemalce, naj se teh vodnikov ne dotikajo in naj sami ne rešujejo teh težav, ker je to izjemno nevarno.«

Težave tudi na območju Elektra Celje

Tudi na območju Elektra Celje je bilo zaradi mokrega snega in posledično podrtih dreves ob 6. uri zjutraj brez elektrike še vedno več kot 1800 odjemalcev.

Ves dan pa so bile na terenu tudi zimske službe.

»Poleg samega snega je težave povzročal tudi snegolom. Drevje se je pod težo snega lomilo, tako da smo morali tudi k temu pristopiti, poleg vetra, ki je pa tudi delal zamete in nam je tudi povzročal določene težave,« je dejal Damjan Maček, vodja celjske zimske službe.

S snegom in podrtimi drevesi so se spopadale tudi številne gasilske enote.

Kakšno je stanje sedaj?

Kot so nam okoli 17. ure sporočili iz Elektra Maribor, je trenutno brez električne energije še okoli 1400 odjemalcev.

In sicer največ na območju Podvelke, Lehna na Pohorju, Ruš in Selnice ob Dravi.

Brez električne energije pa je bilo ob 16.30 še vedno tudi 583 odjemalcev Elektra Celje. In sicer največ na distribucijski enoti Krško in Slovenj Gradec.

Težave tudi na Koroškem

Zaradi odstranjevanja podrtih dreves je še vedno zaprtih več cest, med drugim tudi proti Radeljskemu prelazu.

Skladno s priporočilom civilne zaščite pa se danes in jutri pouk na podružnični osnovni šoli v Dravogradu izvaja na daljavo.

»Treba je vedeti, da je na tem področju padlo več kot 80 centimetrov snega, kar pomeni, da je nemogoče splužiti vse dostopne ceste, tako lokalne kot gozdne, po katerih seveda otroci prihajajo v to podružnično šolo,« je pojasnil Anton Preksavec, župan občine Dravograd.

Odločitev, ali se bo šola v četrtek odprla za pouk, pa bodo sprejeli jutri tekom dneva.

»Hkrati pa seveda na tem območju tudi trenutno še ni električne energije. Tudi tukaj seveda delavci Elektra Celja odpravljajo te napake, tako da je to povezano eno z drugim,« je še dodal Preksavec.

Na cestah previdno tudi vozniki

Jutri so sicer na jugovzhodu sprva napovedane rahle padavine. Zimske službe pa ob tem poudarjajo tudi nevarnost ob deževju.

»Absolutno dež povzroča tudi neko dodatno težko, ki pade na sneg. Vemo, da večina snega oziroma snežne odeje so kar visoke, od 30, 50, 70 tudi do 80 centimetrov. In to lahko povzroča določene nevšečnosti, tako na objektih, kot tudi na samih drevjih,« je še povedal Maček.

Zato velja velika previdnost tudi za voznike, da lahko ti v primeru lomljenja dreves pravočasno zavirajo in preprečijo morebitno nesrečo.

Starejše novice