Na območju Maribora je okoli 6000 oseb brez izbranega zdravnika. V to še ni vštetih več kot 2000 pacientov v Malečniku, ki utegnejo čez slab mesec ostati brez osebnega zdravnika. Tamkajšnja zdravnica je vrnila koncesijo.

Paciente, ki obiskujejo ambulanto v Malečniku, je šokirala novica, da utegnejo ostati brez osebnega zdravnika. Zdravnica Darja Belec, ki tam dela od leta 2010, je vrnila koncesijo.

Omenjen primer je ponovno razgalil kritično pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov v slovenskem zdravstvenem sistemu. Število oseb brez izbranega zdravnika v Sloveniji narašča, letos se je stanje še močno poslabšalo.

Vodja družinskih zdravnikov: Na vse možne načine se trudimo, da pridobimo nove zdravnike

S pomanjkanjem družinskih zdravnikov se soočajo tudi v mariborskem zdravstvenem domu. »Vsekakor bi jih za optimalno delo potrebovali še približno osem,« je za Mariborinfo povedala Maja Arzenšek, vodja družinskih zdravnikov v Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor. 

»Na našem območju je približno 6000 ljudi brez izbranega zdravnika, med temi so tudi takšni, ki delajo v Avstriji,« pravi Arzenšek. 

Dodaja, da so s trenutnimi zaposlenimi še nekako nad vodo, »na vse možne načine se trudimo, da pridobimo nove kolege«.

Kaj svetujejo osebam, ki ostanejo brez osebnega zdravnika? 

Krajani Malečnika so upravičeno zaskrbljeni, saj še ni znano, ali bo malečniška ambulanta sploh lahko nadaljevala z delom, družinski zdravniki pod okriljem Zdravstvenega doma Maribor pa zasedeni in novih pacientov praktično ne jemljejo. 

Kaj lahko naredijo osebe, ki ostanejo brez izbranega zdravnika?

»Osebe, ki so brez izbranega zdravnika, v kolikor so mobilne, lahko poiščejo po bližini okolici, če še kdo sprejema, v primeru zdravstvenih težav pa lahko obiščejo njim najbližjo ambulanto družinske medicine, kjer bodo v skladu z zmožnostmi storitev tudi opravili,« svetuje Arzenšek.

Pacienti ambulanten v Malečniku, med njimi je predvsem veliko starejših, ob tem še vedno čakajo na uradno obvestilo o odhodu zdravnice in informacije o tem, kam se lahko v prihodnje obrnejo po recepte in napotnice, kaj se bo zgodilo z njihovimi kartotekami. 

Zaenkrat je znano le, da mariborska občina z razpisom išče novega koncesionarja. Najprej je sicer pozvala Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor, da se opredeli do možnega prevzema programa splošne medicine v Malečniku, a je ta zaradi pomanjkanja zdravnikov to zavrnil. 

Pomanjkanje splošnih in družinskih zdravnikov vseevropski problem

V Ljubljani je prejšnji konec tedna potekala generalna skupščina Evropskega združenja splošnih in družinskih zdravnikov. Zdravniki splošne medicine iz Slovenije, Srbije, Portugalske in Velike Britanije so primerjali različne prakse v Evropi.

Kot največji problem so izpostavili pomanjkanje kadrov v javnem zdravstvenem sistemu. Zdravnica družinske medicine Vesna Pekarovič Džakulin je poudarila, da se celoten kontinent bori s staranjem populacije in s tem, kako privabiti več mladih zdravnikov v družinsko medicino. 

»Upamo, da bodo na nacionalni ravni sprejeli učinkovite ukrepe za izboljšanje razmer,« ob tem dodaja Arzenšek: »V našem zavodu pa se kljub vsemu trudimo, da ohranjamo optimizem, kolikor se da dobre delovne pogoje in kolegialnost.«

Komentarji (2)

Ni pomanjkanja (ni preverjeno)

Zdravnikov se ne rabi

ašatan (ni preverjeno)

Družinskih zdravnikov že dolgo nimamo več, so samo splošni zdravniki, ki bi jih bilo dovolj, če bi delali. Gledamo tri ambulante na Partizanski 59 v Mariboru, kjer bi naj delali trije splošni zdravniki na koncesijo. Njihova vrata so redko odprta, pa še to le za tri do štiri ure. O osem urniku v teh ambulantah ne vedo ničesar, ker jim očitno ni potrebno. Koncesionarjem je potrebno stopiti na prste z zmanjšanjem financ. Samo udarec nas žepu pomaga.

Starejše novice