Foto: Twitter Slovenska vojska
Danes so prišli na pomoč covidnim bolnišnicam italijanski vojaški zdravstveni delavci.

V Slovenijo je danes prišlo na pomoč šest italijanskih vojaških zdravstvenih delavcev, ki se bodo pridružili skupinam vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske pri pomoči v covidnih bolnišnicah. 

Še devet se jim jih bo zaradi današnjega slabega vremena pridružilo v ponedeljek. 

V kranjski vojašnici sta jih pozdravila minister za obrambo Matej Tonin in minister za zdravje Janez Poklukar.

Za pomoč italijanskih vojaških zdravstvenikov pri oskrbi covidnih bolnikov v slovenskih bolnišnicah sta se 17. novembra na delovnem srečanju v Rimu dogovorila ministra za obrambo Slovenije in Italije Matej Tonin in Lorenzo Guerini.

Na pomoč v bolnišnice

Priključili se bodo ekipam Slovenske vojske, ki že pomagajo na covidnih oddelkih v štirih bolnišnicah v Sloveniji, in sicer v univerzitetnih kliničnih centrih Ljubljana in Maribor, v bolnišnicah v Celju in v Novem mestu. 

Po informacijah N1, ki je prvi poročal o njihovem prihodu, bodo italijanske zdravstvene ekipe nastanjene v Ljubljani, v bližini Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Kolegialni odnosi

Tonin je 17. novembra po srečanju z italijanskim kolegom Guerinijem na Twitterju zapisal, da sta se dogovorila, da bo italijanska vojska Sloveniji pomagala s 30 zdravniki in medicinskimi sestrami.

Kot so dodatno pojasnili na ministrstvu za obrambo, sta ministra ob začetku pogovorov izmenjala informacije o trenutnem stanju glede okuženih bolnikov in boju proti covidu-19. 

Tonin je ob tem italijanskega kolega zaprosil za pomoč z zdravstvenim osebjem. Minister Guerini je po navedbah obrambnega ministrstva dejal, da na podlagi italijanskih izkušenj razume trenutno situacijo v Sloveniji in ponudil tovrstno pomoč.

Na podlagi dogovora med ministroma je slovensko ministrstvo za zdravje nato opredelilo, katere specialnosti zdravstvenih delavcev potrebujemo, o tehničnih podrobnostih pa sta se dogovorila načelnika obeh vojsk. 

V Slovenijo so italijanski vojaki napoteni na podlagi veljavnega sporazuma o sodelovanju med obema vojskama, pri čemer Slovenska vojska zagotavlja namestitev in prehrano italijanskih kolegov.

Se obeta pomoč tudi iz drugih držav?

Tonin je novembra potrdil, da sta se s Poklukarjem pogovarjala tudi o možnosti zdravstvene pomoči drugih držav. Poudaril je, da si predvsem želi koordiniranega delovanja, »da ne bi imeli v enem trenutku preveč, v drugem pa premalo kadra«.

Kdaj v Slovenijo prispejo še morebitne preostale zdravstvene ekipe, za zdaj ni znano, njihov prihod v Slovenijo naj bi bilo odvisen od potreb v slovenskih bolnišnicah.

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Medicinec tim (nepreverjen)

Vse to bi lahko preprečili, če bi se ljudje cepili. Škoda, da je egoizem tako prisoten, najebejo pa najsibkejsi in tisti v prvih vrstah.

Ko bodo ljudje začeli razmišljati bolj kot mi in ne kot JAZ takrat bomo vsi skupaj tudi boljse živeli.

Tudi ukrepi najslabše vlade v zgodovini ne bi bili potrebni.

dd (nepreverjen)

KAJ SPET BEREŠ SAMO NAŠE MEDIJE IN GNILO LAŽNJVIO BEOVIČKO, BEDAK EN, KAKO PA KOMENTIRAŠ DEJSTVO DA IMAJO V DRŽAVAH Z 90% PRECEPLJENOSTJO EKSPLOZIJO OKUŽB IN HOSPITALIZACIJ ČE PA TO VAŠE KURČEVO CEPIVO TAKO POMAGA ???

In reply to by Medicinec tim (nepreverjen)

Sirotka (nepreverjen)

Sej imajo okužbe ampak imajo veliko manj hospitaliziranih in mrtvih. Cepivo ščiti pred okužbo, povsem možno je da se okužiš ampak je možnost manjša, ko se okužiš in si cepljen lahko preprečiš težji potek bolezni.

To je vsa znanost. Če bi bili vsi cepljeni bi bile bolnice razbremenjene, tudi ostale stvari bi funkcionirale, ne pa da zdaj je celi fokus na covidu, ostalo pa vse stoji.

Leta 1972 je Slovenija precepla v 1 tednu celotno prebivalstvo proti Črnim kozam, v današnih časih bi imeli 35 % umrljivost, ker se 40 % ljudi ne bi želelo cepiti.

In reply to by dd (nepreverjen)

Surfeiter (nepreverjen)

Prava sirotka ...

In reply to by Sirotka (nepreverjen)

Alenkinabratovscina (nepreverjen)

Medicinske sestre si že manejo roke...

Surfeiter (nepreverjen)

Vse je jasno ... vsak dan bolj ... število obolelih pada, naše medicinske sestre s kao petjem nastopajo v šovih in so zato v bolniškem staležu, bebčka Tonin in Poklkar z ekipo pa še kar trobijo svoje in v kao dokaz svojim trditvam v Slovenijo vlačijo italijane v pomoč ... naj spomnim, ti niso znali pomagati niti sami sebi ...

Starejše novice